StoryEditorOCM
4 kantunaOMIKRON SE ŠIRI

Proboj zaraze u Centar za rehabilitaciju u Sv. Filipu i Jakovu: gotovo 50 posto štićenika i devet djelatnika dobilo koronu!

Piše Iva Ivanac
13. siječnja 2022. - 18:12

Gotovo pedeset posto štićenika Centra za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov zaraženo je koronom. Centar skrbi o osobama s teškoćama u intelektualnom funkcioniranju, a prodor korone navodno se dogodiozbog propusta u provedbi protuepidemijskih mjera. Od 81 korisnika Doma njih 39 je imalo ili ima koronu, iako su svi osim jedne štićenice dva puta cijepljeni.

- Zbog nepoštivanja Covid mjera proširila se korona među štićenicima doma koji imaju teži i lakši stupanj mentalne retardacije – obavijestile su nas djelatnice Centra. Nekoliko dana prije Božića jedna od djelatnica otkrila je da je pozitivna i uredno je o tome obavijestila ravnateljicu Centra Barbaru Čirjak. Djelatnica je za vrijeme svog radnog vremena bila u kontaktu s nekoliko štićenika, no iako je znala za zaraženu djelatnicu, ravnateljica je održala božićni ručak za štićenike na kojem su bili i oni koji su bili u kontaktu sa zaraženom djelatnicom, tvrde naši sugovornici iz Centra.

- Štićenici koji su bili u kontaktu nisu bili niti testirani, niti u izolaciji. U ponedjeljak 27. prosinca na inzistiranje jednog štićenika da ga se testira jer ga boli grlo otkrilo se da je pozitivan. Nakon toga su testirani i ostali štićenici i za sada ima zaraženih 30 štićenika i 6 djelatnica, navode djelatnici Centra.

Zaraženi štićenici Centra, navode, borave u 'garsonijerama' koje nisu adekvatne za njih niti za djelatnike. Ističu i loše uvjete prehrane za štićenici kojima hrana dok dođe iz centrale zgrade do 'garsonjera' gotovo uvijek bude hladna.

- Bez obzira na njihovo mentalno zdravlje oni su ljudi i ne zaslužuju takav tretman koji nije ni blizu normalnog. Nakon odrađenog posla sa zaraženima, djelatnice skidaju zaštitna odijela na livadi, mokri od znoja - na otvorenom! Postoji puno bolje rješenje, moglo se sve štićenike staviti u novu zgradu gdje bi im uvjeti bili kudikamo bolji, navode anonimne djelatnice Centra za rehabilitaciju.

Što se točno dogodilo u Centru za rehabilitaciju upitali smo i ravnateljicu Barbaru Čirjak.

- Zaražena djelatnica javila mi je 23. prosinca da je na brzom antigenskom testu pozitivna na koronavirus. Tri dana prije pozitivnog testa, zaražena djelatnica je u Centru radila na inventuri, a tom je prilikom došla u kontakt sa samo jednom korisnicom koju smo, nakon što smo saznali da je djelatnica pozitivna, stavili u samoizolaciju. Zbog povišenja temperature kod jednog štićenika, 26. prosinca brzim antigenskim testom smo testirali korisnike u zgradi u kojoj se radnica kretala i tada smo detektirali osam pozitivnih korisnika. Među prvim pozitivnim korisnicima je bio štićenik koji je pokretan. Zbog toga se virus vrlo brzo proširio, a najvjerojatnije je i da je u pitanju brzošireći soj koronavirusa, jer je vrijeme inkubacije virusa iznosilo od dva do pet dana, kaže Čirjak.

U izolaciji je trenutno 17 korisnika koji će završiti kroz tri do četiri dana. Nitko od korisnika, naglašava ravnateljica, nije imao teže simptome bolesti. Osim jedne korisnice, koja je nedavno došla u Centar i koja je cijepljenja jednom dozom cjepiva, svi štićenici su cijepljeni dva puta, uključujući i djelatnike.

Ravnateljica je odgovorila i na prozivke da korisnici borave u neadekvatnim 'garsonijerama'.

- U prosincu 2020. smo također imali proboj koronavirusa. Tada smo sve zaražene štićenike smjestili u garsonijere i tako spriječili širenje virusa u Centru. Te sobe imaju sanitarni čvor, nisu najmodernije uređene, ali su pristojne, čiste i tople. Korisnike smo odlučili tamo smjestiti zbog mogućnosti vanjskog ulaza jer da smo ih smjestili u centralnu zgradu, riskirali bismo širenje koronavirusa među ostalim zdravim štićenicima, objašnjava Čirjak dodajući i kako se u zgradi gdje se nalazi garsonijere nalazi i sestrinska soba koja je opremljena sanitarnim čvorom te dodatna prostorija koja služi za presvlačenje iz zaštitnih odjela.

- Hladna hrana zasigurno ne dolazi štićenicima i to osobno jamčim, jer svaki dan osobno ulazim u izolaciju i pomažem djelatnicama hraniti štićenike. Jako me rastužuje što je netko odlučio ovakve stvari napisati. Da, imamo zaražene štićenike, ali ostali navodi nisu istiniti, kaže ravnateljica koja je i prije našeg poziva bila upoznata s anonimnim prigovorima svojih djelatnika.
Od 23. prosinca pozitivno je bilo 39 štićenika, kaže ravnateljica. Njih 22 je izašlo iz izolacije, a 17 ih je još zaraženo. U istom razdoblju zaraženo je bilo devet djelatnika, četvero ih je izašlo iz izolacije, a pet još ima koronu.

- Svi se djelatnici jako trude kako bi olakšali svim štićenicima da što lakše prebrode oboljenje i da ne osjete da su izolirani od ostalih štićenika. Od prvog dana proboja i ja sam obukla zaštitni kombinezon i krenula im pomagati, kaže ravnateljica Čirjak pozivajući nas da posjetimo dom i da se sami uvjerimo u kvalitetu rada i način funkcioniranja Centra za rehabilitaciju u Sv. Filipu i Jakovu.
 

26. travanj 2024 09:41