StoryEditorOCM
4 kantunaRAZGOVOR S POVODOM: AKTIVNA GODINA KOMUNALNOG ODJELA

Pročelnik Dujela: Postigli smo komunikaciju s građanima

Piše Promo
22. listopada 2018. - 12:46
dujela_procelnik__1_.JPG

Godina dana je prošla od imenovanja Robertina Dujele na mjesto pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, izrazito zahtjevnog i izloženog odjela gradske uprave. Dobar je to povod za razgovor, ocjenu uspješnosti, analizu ostvarenog u odnosu na planirano jer komunalni odjel jest, ili bi trebao biti, servis građanima grada Zadra.

Napominjući kako je program i plan aktivnosti komunalnih poslova konkretan i jasno određuje svaki zahvat u javnom prostoru, Dujela ističe kako uspješnost ovisi o sinergiji s gotovo svim gradskim službama, a ponajprije s UO-om za lokalnu samoupravu i opće poslove, koja je rezultirala kvalitetnom suradnjom sa svim mjesnim odborima.

– Istaknuo bih komunikaciju komunalnog odjela s javnošću. Držim da smo postigli velik stupanj transparentnosti i otvorenosti prema građanstvu, kako putem javnih savjetovanja pri donošenju odluka, tako i kroz svakodnevnu aktivnu komunikaciju s građanima. Odaziv javnosti na rad Odjela korektan je i konkretan te nam jako puno znači u utvrđivanju točaka za unaprjeđenje i u definiranju sljedećih ciljeva jer ukazano povjerenje možemo opravdati samo predanim i učinkovitim radom. Jasna vizija u kojem smjeru trebamo ići ispunjava nas i dalje istim intenzitetom.
Komunalni poslovi ogledalo su jednoga grada – ističe Dujela – ali često i slika rada čitave gradske uprave. Građani su potvrdili kako su itekako osjetljivi na red i uređenost, funkcionalnost i estetiku svake ulice, trga, parka ili čitave gradske četvrti. Njihovi komentari i kritike su česti i jasno artikulirani, pozivi na reakciju također. Sadnja novih drvoreda i dalje će imati ključnu poziciju u Programu održavanja zelenila grada.

Čuvamo i obnavljamo drvorede

O tome pročelnik Dujela kaže:

– Građani su primijetili, a mi smo na to reagirali, da pri gradnji novih prometnica redovito stradavaju višeljetna stabla. Napominjem da komunalni odjel pri održavanju prometnica u pravilu zadržava postojeće stanje zelenila i oplemenjuje prostor novim. Primjer je sanacija kolnika u Ulici bana Jelačića kada su svi očekivali sječu stabala koja su uzrokovala problem na kolniku dijela prometnice, no uložili smo dodatan napor i sredstva da se to ne dogodi.

Tvrtki "Nasadi" osigurali smo dodatna sredstva kako bi mogli saditi drvorede već formiranih stabala (primjeri u Ulici bleiburških žrtava i Zrinsko-frankopanskoj) uz redovitu sadnju po mjesnim odborima.

Kao jedan od načina uvođenja komunalnog reda, poglavito u povijesnoj jezgri, i podizanja razine urbanosti, pročelnik Dujela ističe putokazne panoe na Poluotoku.

– Sljedeći naglasak i kritika koja je bila usmjerena prema komunalnom redu bilo je postavljanje tzv. reklamnih konjića na Poluotoku, koji su ometali prolaz pješacima na gradskim ulicama, posebno tijekom ljetnih gužvi. U dogovoru sa svim zainteresiranim partnerima, od ugostitelja, obrtnika, trgovaca do konzervatora i drugih, revitalizirali smo ideju obrtnika otprije nekoliko godina, o postavljanju putokaznih panoa u povijesnoj jezgri. Nakon dobivene podrške konzervatora donijeli smo odluku i, uz sitne "porođajne muke" u provedbi nadzora nad odlukom, danas imamo urednu situaciju u prostoru.

Riješili dostavu na Poluotok

Novi režim dostave također je bio jedan od većih izazova kod uvođenja komunalnog reda u povijesnu jezgru, a primijenjeno rješenje je rezultat višemjesečne analize i rada UO-a u sinergiji s Odjelom za EU fondove.

– Najveći izazov bio je riješiti dostavu u povijesnoj jezgri, zadovoljiti građane i njihove goste, kao i osigurati nesmetan rad i egzistenciju svih onih kojima je dostava nužna. Zadnja stručna analiza pokazala je da smo na pravom putu, da su manjkavosti u odluci minorne te da nedostaje samo dodatan napor u nadzoru kako policije, tako i prometnih redara, da bismo u potpunosti bili zadovoljni ostvarenim.

Osim ovih velikih i bitnih projekata, pročelnik Dujela podsjeća kako svakodnevica Odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša podrazumijeva redovito održavanje i druge komunalne usluge za građane.

– Na dnevnoj bazi radimo analize potreba za presvlačenjem ulica novim asfaltnim slojem i saniranje udarnih rupa na prometnicama. Posebnu pažnju posvećujemo prometnom uređenju, bilo da je riječ o obnovi signalizacije ili implementaciji nove, a sve u suradnji i uz prethodnu suglasnost policije. Analiziramo potrebe i primamo zahtjeve za obnovu i progušćivanje mreže javne rasvjete ili pak za gradnju dječjih igrališta te oplemenjivanje sadržaja drugom gradskom opremom – kaže Dujela.

Ne zaboravimo da je sastavni dio odjela i skrb o zaštiti okoliša, pri čemu vrijedi izdvojiti angažman odjela u akciji čišćenja šume Musapstan u suradnji s gradskim tvrtkama "Vodovod" i "Čistoća". Nakon višegodišnjih molbi, na radost mnogih vlasnika kućnih ljubimaca, pročelnik za komunalne poslove potvrdio je da je grad konačno dobio uređeni park za pse te najavio novine na tom području.

– Ovih dana završeno je oplemenjivanje prvog parka za pse na postojećoj lokaciji unutar ŠC-a "Franko Lisica", dok je istodobno projektiran novi park na lokaciji ŠC-a "Višnjik" uz Splitsku ulicu. Nedostaje nam urediti plažu za pse, a moguće lokacije analiziramo kako bismo pronašli rješenje do idućeg ljeta.

 

NOVO ZAPOŠLJAVANJE? Nedostatan je broj prometnih redara
Pročelnik Dujela naglašava da se uvijek može i mora bolje i da su pred Odjelom izazovi posebno u dodatnoj edukaciji komunalnih redara, budući da su zakoni u brojnim sferama definirali široke ovlasti njihova postupanja.
– Osim novosti iz zakonodavstva vezanog uz komunalne djelatnosti, komunalni redari su također u službi i svih ostalih pročelnika i resora, što također uključuje potrebu za novim znanjima kako bi iskustvo stjecali na terenu. Očito je da je i broj prometnih redara, njih ukupno četvero, nedostatan za sve poslove za koje su nadležni. To ćemo morati predvidjeti novim planom prijema s obzirom da je kvalitetan nadzor nad provođenjem odluka koje donosi Grad Zadar iznimno važan za građane.

 

PRILAGOĐAVANJE Novi ustroj Odjela
Pročelnik Dujela je istaknuo kako su za dobro i kvalitetno obavljanje posla, uz postojeću podršku gradonačelnika i svih kolega pročelnika, neizmjerno važni educirani i motivirani zaposlenici te da su upravo oni najveća vrijednost komunalnog odjela.
– Kvalitetnim naslijeđenim ljudskim resursima pridružili smo u međuvremenu još nekoliko jednako kvalitetnih djelatnika. Grad raste, razvija se i gradi, prostorni obuhvat poslova ovog odjela svakim je danom sve veći. Sve to zahtijeva i prilagodbu organizacijske strukture i raspodjele obveza te smo stoga izradili novi ustroj Odjela.

 

ODNOS S MEDIJIMA Novinare smatramo partnerima
Korektna i pravodobna komunikacija s medijima i novinarima, koji su poput djelatnika gradske uprave, u službi javnosti i građana, od iznimne je važnosti za rad Odjela.
– Priroda novinarskog posla zahtijeva točnu i pravodobnu informaciju i stoga smo u tom kontekstu na raspolaganju, odnosno kontakt komunalnog odjela s medijima i odgovori koje novinari traže, za nas imaju oznaku prioriteta. Također i broj dnevnih upita koje primamo je znatan budući da se radi o odjelu čija nadležnost pokriva široko područje djelovanja. Iz novinarskih kritika filtriramo zaključke radi unaprjeđenja procesa na zadovoljstvo naših građana. Doista, novinare smatram partnerima – zaključio je pročelnik Robertino Dujela.
26. travanj 2024 09:09