StoryEditorOCM
4 kantunaPOUČNO ZA GRAĐANE

Pročitajte nevjerojatnu mini priču kako se troši naš novac; takvih ‘pričica‘ ima na stotine, a ovu je ispričala Vedrana Mišković

Piše L.B.
14. studenog 2022. - 18:15

- Plavo-zeleni centar u zoni Lonići u Bibinjama prihvaćen je kao razvojni program Zadarske županije na sjednici Županijske skupštine u prosincu 2016. godine. Prethodno je Općina Bibinje darovala nekretninu veću od 5.000 četvornih metara Zadarskoj županiji, isključivo za izgradnju Plavo-zelenog centra. Zahtjev za građevinsku dozvolu podnesen je iste godine, što znači da je istekla - podsjetila je na "zaboravljeni" projekt vijećnica Vedrana Mišković (SDP) na sjednici Županijske skupštine u ponedjeljak.

- U veljači 2017.g tadašnji župan Stipe Zrilić, "sasvim slučajno" neposredno prije lokalnih izbora je najavio da je Plavo-zeleni centar, zajedno sa CENT-centrom novih tehnologija u Poličniku, odabran za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva gospodarstva. Procijenjena vrijednost iznosila je 42 milijuna kuna. I gotovo. Najavljeno pompozno i zaboravljeno - kazala je Mišković, dodajući da ipak nije sve tako "glatko", jer se zbog tog projekta potrošio dodatan novac.

- Preko ustanove Inovacija financirala se dokumentacija za Plavo-zeleni centar u iznosu od 82.500 kuna, za natječajnu dokumentaciju, pa je onda potrošeno 339.625 kuna za izradu projektne dokumentacije i plaćeno Gin Company. Za konzultantske usluge Gentius je dobio 37.500 kuna, a onda se uključila i Zadarska županija te s tvrtkom Inovacije i razvoj d.o.o. sklopila ugovor o izradi projektne dokumentacije za projekt Plavo-zeleni centar u iznosu od 148.750 kuna - nabrojala je Mišković.

- Zanima me o kakvoj se vrsti projektne dokumentacije ovdje radi. No u svakom slučaju to nas, zajedno s onim što je ugovorila ustanova Inovacija, dovodi do ukupnog iznosa od 608.375 kuna javnog novca, ne računajući troškove prijenosa zemljišta, javnobilježničke, administrativne i druge troškove koji sigurno nisu bili mali - rekla je Mišković i naglasila da se poslije lokalnih  izbora 2017. Plavo-zeleni centar spominje jedan jedini put u medijima i da nakon toga "nastaje potpuni muk."

- Moje pitanje glasi: Gdje je nestao Plavo- zeleni centar i ima li šanse da uskrsne? Ako ne, namjerava li Općina Bibinje tražiti povrat zemljišta od Županije? I treće, planira li Županija prekinuti praksu trošenja javnog novca na projekte koji se neće izvesti? - upitala je vijećnica.

Župan Božidar Longin rezignirao je kazao da tih novaca nema.

- Mi nemamo potrebnih 42 milijuna kuna. Ako nađemo neki izvor financiranja, pokrenut ćemo taj projekt. Od Vlade bismo mogli tražiti 20 milijuna. Dok ne nađemo sredstva, taj projekt stoji ad acta - zaključio je župan.  

image

Vedrana Mišković

Cropix
23. travanj 2024 16:10