StoryEditorOCM
4 kantunaNAPORUK Z ŠKOLJA

Prodaje se parcela uz more: Kupci obnigato dohode nediljom, iste čekati na rivi, pa u uvažavanju i krijanci na kavicu, pa na marendu...

Piše Slavko Govorčin
31. svibnja 2020. - 15:29

U današnje vrime, a na konto njive uz more veća je špijunaža atroke ratna.

I ne čekati, ovo, ka bogatijeg kupca. More, ma jedino da je kupac Amerikano i najskoli ako je kupac mlad i zet od bogatog tasta. Jerbo, ovi to spizdi u “Toverni kod aša di kope“ ales, i vija doma brez gaća.

Još jedan savit. Ti, ka vlasnik parcele možeš biti i ako si rođak pokojnog vlasnika i zet moreš biti i kumpar na piru, na svetoj krizmi i prvoj pričesti, ma svidok kad su te primali u partiju – kuco. Sve tvoje false diplome, gradacije oficirske epolete, nagrade na omladinskoj radnoj brigadi – udarnik – ajme. Kuco. Tvoja njiva uz more ne rodi, jalova, ne rodi njanci žutenicu. Njanci šparoge i šparožina njeva je ales zlo od dop'jo kuco.

I ovo: za parole kad ti kapnu u kuću kupici, oslobodi bože zapivati: U divljaka luk i strela, željeznica, selo i grad. Za omladinsku prugu smo rekli, prvu svetu pričest isto, na spovidi i pričesti spominjati dolare – isto. Falsa potvrda, falsa gruntovnica za parcelu, svidoci ti pura govna, i kako podiliti pinezi, a pura stranačka gradacija, ni svidoka - ales gut, niks…

I vrlo, vrlo važna rabota. Kupci obnigato dohode nediljom. Iste čekati na rivi, pa u uvažavanju i krijanci na kavicu u kafić, pa na marendu, u razgovoru triba znati miriti fibru kupcu, i viru i virovanje, i rod, međunarodnu situaciju, kursna lista međunarodne munite. O famelji, rodu ovog kupca, sve u tančine, sve triba biti u skladu državnosti i pripadnosti međunarodne situacije.

Nego, obnigato kupcu naglasiti kako je na njivi u staro vrime bila voda, malo slankasta, ali pitka, koja nikad nije presušila brajko moj, ali u socijalizmu… Vinograd, za po' svita slatkorja, a vino, samo za kralji i kraljice.

I obnigato po cilomu stolu rastrti naše, tj. vlasničke papire naznačene njive, parcele do u tančine gori spomenute i blagoslovljene.

I za ultimu: kako situacija nalaže držati, dva, tri kandidata ka za kupiti njive koji, bravo, znalački i naučeno radu po dogovoru. Jasno, honorarno, i pinezi po kursu.

I, ako ste uspili prodati parcelu, obnigato recite veli broj od pinezi, nako u šapćanju, tiho, a da svi čuju, ka… i ime munite, najskoli dolar ka da ste na ispovidi, oli kandidati od kršćenja, prve svete pričesti, kumpari na vinčanju, zvani ka svidoci od svega i svačega… Zbogun!

Pitajte, nako tiho, ka u tajnosti pozajmicu od pinezi. More van se i posrićiti.

A naši pokojni!?

Mola ća!

02. svibanj 2024 14:15