StoryEditorOCM
4 kantuna‘ZADARSKI PONOS‘

Prodaje se preko 20.000 kvadrata bivšeg "Bagata" za skoro 4,5 milijuna eura! Hoće li na Plovaniji niknuti novi trgovački centar ili stotinjak stanova?

Piše B.S.
3. siječnja 2022. - 17:09
Na bubnju će se naći dvije industrijske zgrade sa zemljištem, jedno površine 21.285, a drugo 290 metara četvornih, te dva industrijska dvorišta veličine 746 i 167 kvadrata

Glavno industrijsko postrojenje bivše tvornice "Bagat", u kojoj su mnogi Zadrani zaradili svoju mirovinu, i koja je na vrhuncu poslovanja godišnje proizvodila 160 tisuća šivaćih strojeva, prodaje se uz početnu cijenu od 33,25 milijuna kuna.

Nekadašnja okosnica zadarskog gospodarstva, naći će se 'na bubnju' Općinskog suda u Zadru 24. siječnja 2022. gdje je potencijalni kupci neće moći kupiti ispod dvije trećine utvrđene vrijednosti, odnosno, ispod iznosa od 22.166.667,67 kune.

Zaključak o prodaji industrijskog dijela bivše tvornice koja je nekad zapošljavala oko četiri tisuće radnika donio je Općinski sud u Zadru u ovršnom postupku splitske tvrtke Malu Projekt d.o.o. za poslovanje nekretninama, u vlasništvu tvrtke Tommy 1992 d.o.o.

Zbog nevraćenog kredita od 4,5 milijuna eura, ta splitska tvrtka ovršila je zagrebačku tvrtku 'Euro Ivi', nekada u vlasništvu hercegovačkog tajkuna Milana Lučića koja je bila upisana na "Bagatovo" zemljište. Lučičeva tvrtka završila je u stečaju 2012. godine kojeg je pokrenula Hypo Alpe-Adria banka jer "Euro Ivi" nije vraćao kredit od 4,5 milijuna eura. Prethodno je 'Euro Ivi' kupio čitav prostor tvornice u suradnji sa zadarskom tvrtkom 'Lignum'. Dio zemljišta prodali su 'Lidlu' koji je tamo izgradio trgovinski centar. Ostatak je bio namjenjen za gradnju stanova, ali je zbog nevraćanja kredita sve završilo pod ovrhom.

- Tvrtka "Malu projekt" imala je založno pravo prvog reda jer smo preuzeli potražnju Hypo banke, a riječ je o kreditu koji premašuje iznos nekretnina – rekao je Mario Mikulić odvjetnik iz Splita, koji je zastupao tvrtku "Malu projekt" u postupku protiv ovršenika, tvrtke, Euro Ivi d.o.o.

image
Jure Miskovic/Cropix


Nakon provedenog postupka ovrhe, Općinski sud u Zadru, po višoj sudskoj savjetnici Mileni Lokin, zaključio je prodaju nekretnina. Na bubnju će se tako naći dvije industrijske zgrade sa zemljištem, jedna površine 21.285, a druga 290 metara četvornih, te dva industrijska dvorišta veličine 746 i 167 metara četvornih. Kao ponuditelji mogu sudjelovati samo osobe koje na dan ročišta za dražbu polože jamčevinu u iznosu od minimalno 10 posto procijenjene vrijednosti, odnosno 3.32 milijuna kuna.

Lučić je na prostoru "Bagata" ukupne površine 75 tisuća četvornih metara namjeravao izgraditi stambeni kompleks, no tvrtka je otišla u stečaj zbog dugova koji su premašivali iznos od 90 milijuna kuna. Osim Hypo banke založno pravo od gotovo četiri milijuna eura na nekretninama je imala i Slavonska banka.

Tvornica "Bagat"' privatizirana je 1990. godine pod nerazjašnjenim okolnostima. Bivši radnici su podigli niz prijava za gospodarski kriminal, te su tražili da se ispitaju svi članovi uprave koji su skrivili propast tvrtke, no presudom iz 2014. godine trojica bivših direktora tvornice oslobođeni su optužbi za malverzacije koje su, jednu od najvećih tvornica šivaćih strojeva u Europi odvele u propast.

Bili su optuženi da su pogodovali Dalmatinskoj banci između 1991. i 1994. godine, te time naštetili "Bagatu" potpisavši transformaciju ugovora prisilne nagodbe u ugovor o dugoročnom kreditu, a zatim tog dugoročnog u kratkoročni, koji se iznova potpisivao svaka tri mjeseca čak dvadesetak puta.

Hoće li na više od dva hektara građevinskog zemljišta na Plovaniji niknuti novi trgovački centar Tommy ili će se graditi novi stanovi, znat će se krajem siječnja, kad bude poznat i kupac ove atraktivne nekretnine za najmanje 33 milijuna kuna.

26. travanj 2024 12:09