StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: UDRUGA PRIJATELJI ŽIVOTINJA NAPALA BENKOVAČKI SAJAM

"Prodaju se pothranjeni, bolesni i buhama inficirani psi, a komunalni redari i veterinari okreću glavu!"

Piše Iva Ivanac
18. veljače 2019. - 17:00
51596730_2255491851436275_2265757100187582464_n

"Psi su većinom privezani za ogradu plavim plastičnim konopom, leže na potrganim kartonskim kutijama ili na goloj hladnoj zemlji, a među velikim brojem štenaca za prodaju mnogi su vidno pothranjeni, bolesni i inficirani buhama. Jedan od štenaca s fotografije umro je pred očima posjetitelja" navode iz Udruga Prijatelji životinja opisujući nehumano postupanje prema kućnim ljubimcima na tradicionalnom Benkovačkom stanju. Benkovački sajam ima stoljetnu tradiciju i održava se svakog desetog u mjesecu, a na njemu se svakog puta prodaju domaće životinje kao što su kokoši, svinje, krave, a nerijetko i psi.

Iz Udruge Prijatelji životinja ističu kako su u ponudi najviše zastupljene lovačke pasmine i hrvatski ovčar, ali i mješanci te šarplaninci, iako je prodaja pasa na takav način suprotna zakonu o zaštiti životinja.  

- Sve se to događa godinama potpuno ilegalno, uz prešutni pristanak inspekcije. Ovakvi užasni prizori rutinski se ponavljaju na sajmu iz mjeseca u mjesec, a prodavači postanu jako neugodni ako ih se pita jesu li psi cijepljeni i mikročipirani, kazala je Ivana Lunka, pravnica iz udruge Prijatelji životinja dodajući kako se nakon sajma, štenci koji nisu prodani ostavljaju u neposrednoj blizini ili u gradu Benkovcu te okolnim poljima, a da ih nakon toga zbrinjavaju volonteri udruga za zaštitu životinja.

Iz udruge su istaknuli kako je zabrinjavajuće "to što su na sajmu prisutni veterinari i komunalni redari koji bi trebali prijaviti i spriječiti nelegalnu prodaju pasa, no ne čine ništa".

Upravo su zbog toga Prijatelji životinja, kako bi se stalo na kraj ovakvoj praksi na Benkovačkom sajmu, prijavili cijeli slučaj veterinarskoj inspekciji i pisali Ministarstvu poljoprivrede tražeći da se prestane s ovakvom praksom.

Za komentar na prigovore udruge Prijatelji životinja tražili smo od gradonačelnika grada Benkovca, Tomislava Bulića.

- Imam problema i s komunalnim redarima, jedan je na bolovanju već mjesecima, ali u svakom slučaju ćemo izregulirati i onemogućiti prodaju pasa. Napravit ćemo sve da omogućimo da se takva praksa prodaje životinja odvija u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja, Zakonu o komunalnom gospodarstvu i ovlastimo komunalnog redara, kazao je gradonačelnik Bulić.

Zbog čega to dosad nije napravljeno?

- Zakon o komunalnom gospodarstvu donesen je prije nekoliko mjeseci, a i pročelnik za komunalne djelatnosti je odsutan već duže vrijeme zbog bolesti, pa posljedično to sve tako ide... - kazao je gradonačelnik Bulić dodajući kako se dosada "urgiralo" na benkovačkom sajmu po pitanju prodaje životinja, ali očito ne dovoljno. Istaknuo je kako će riješiti taj problem te da se on u budućnosti neće ponavljati.

- Komunalci su prošle slučajeve odrađivali sukladno njihovim ovlastima, ali prije nisu imali velike ovlasti, to je bilo isključivo  vezano uz unutarnji krug sajma, no prodavači su nakon toga bili dovitljivi te su izlazili van kruga sajma i tamo prodavali pse, a sada ćemo sukladno zakonima sankcionirati i one koji budu van kruga sajma prodavali, od idućeg sajma pa na dalje, zaključio je Bulić.

 

 

23. travanj 2024 10:17