StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: BARAKOVIĆEVCI PROSLAVILI 50 GODINA MATURE

Profesore Ivane Aralica, ni danas vam ne opraštam ogromnu jedinicu koju ste mi dali!

24. svibnja 2017. - 21:20
maturanti_godisnjica8-240517

U srijedu su, nakon punih pedeset godina, ponovno sjeli u školske klupe. Maturanti nekadašnje Gimnazije pedagoškog smjera zadržali su se u razredu duže od planiranog – nekadašnji IV A bio je složna ekipa, na proslavu 50 godina mature došlo je dvije trećine nekadašnjeg razreda, a za katedru je sjeo njihov tadašnji profesor hrvatskog jezika, a danas akademik i književnik Ivan Aralica. Iako je u školskom hodniku sjetno rekao da je im je on jedini preživjeli profesor, u razredu se značajno oraspoložio.

- Radujem se što sam sa vama iz dva razloga: prvi je što vas vidim žive i zdrave u tolikom broju nakon 50 godina, a drugi je što i sebe vidim na isti način, što sam još na nogama i što mogu biti sa vama iako sam vam prije 50 godina bio profesor – kazao je Aralica, 87-godišnjak, akademik od 1996.godine.

Organizatora susreta Marijana Vrkića razred je „napao“ kada se zahvalio što se od njihovog nekadašnjeg IV A okupio „ostatak ostataka“, a jedna je „učenica“ rekla Ivanu Aralici da mu ni danas ne oprašta „ogromnu jedinicu“ koju joj je unio u školski dnevnik. Sve su to, dakako, bili šaljivi tonovi, te je nakon svih pozdravljanja i zagrljaja razred utihnuo, a Aralica sjeo za katedru. Baš kao i prije 50 godina.

- Iako teškog srca, odbijam sve proslave i skupove maturanata, a na puno sam ih pozvan. To je ozbiljna igra s emocijama i memorijom. Vaš poziv je jedini kojega nisam odbio, nisam mogao. Ne bojim se ja senilnosti, iako možda i jesam senilan, već se u ovim trenucima, barem kod mene, na jedan vrlo čudan način vraćaju slike, iskrsnu lica, sve se počne slagati u mozaik, u sliku kakva je bila prije puno desetljeća. Toga se više klonim nego što sam spreman sa time se suočiti. Suočiti se starošću, s emocijama koje vam probude ljudi kojima ste u nekom trenutku života tako puno značili… ili oni vama… Zato odbijam pozive iako je svako odbijanje i bolno, ali vas nisam mogao odbiti dijelom i zbog sentimenta što ste Pedagoška gimnazija u kojoj sam proživio osobite dane kao profesor hrvatskog jezika i kao direktor škole – kazao je svojim bivšim učenicima Ivan Aralica.

Obilježavajući obljetnicu u srijedu, maturanti su se nakon školske „prozivke“ zaputili prema Gradskom groblju gdje su petorici pokojnih kolega položili cvijeće na grobove.

Na zajedničkom ručku u restoranu prisjetili su se ne samo gimnazijskih dana, već su se nizale brojne životne priče.

- Iza sebe imate proživljene živote i svaki od njih je priča. Roman. Kako ćemo sve to prepričati u jednom danu – zapitao je Aralica svoje bivše učenike, danas mahom poznate Zadrane.

 

I GENERAL MARINOVIĆ UČENIK "ČETVRTOG A"

Hrvatski general Nojko Marinović jedan je od učenika ovog razreda. Živi u Dubrovniku i iz zdravstvenih razloga nije mogao „potegnuti“ do Zadra da sa svojim IV A razredom proslavi pedeset godina mature, no zahvaljujući modernoj tehnologiji slavljenici su kontaktirali s njim. Slavljenici su bili brojni zadarski ravnatelji, čelnici ustanova, profesori… Na proslavi su bili Tomislav Orović, Milan Marasović, Senka Paleka Martinović, Frane Lukić, Marta Perić, Marijan Vrkić, Željka Tičić, Vjekoslav Vukić, Frane Radobuljac, Jordan Dragaš, Eva Matek, Ivka Vulin, Ksenija Majica, Šimica Ivka Krpeta, Manda Bucić, Božica Vulić, Mileva Valčić i Marica Zrilić.

08. svibanj 2024 02:11