StoryEditorOCM
4 kantunaMIJENJA SE VIZURA

Proizvodna zona uz Murvičku ulicu definitivno postaje prošlost, tamo će graditi trgovački centar, vjerojatno treći Lidl, ali i novi stambeni blok

Piše M. Kalajžić
23. srpnja 2021. - 22:09
U Murvickoj ulici je rasciscen teren za veliko gradiliste gdje bi se po nagadjanjima uskoro trebao naci novi Lidl.  Luka Gerlanc/Cropix

Prostor uz Ulicu Put Murvice, gdje od nekadašnje proizvodno-industrijske zone više nisu ostali niti tragovi, uskoro će se potpuno preobraziti. Nagovijestili su to radovi na uklanjanju ostataka nekadašnjih zgrada i čišćenju terena na kojemu će biti izgrađen poslovno-stambeni kompleks.

Najvjerojatnije tamo dolazi i treći prodajni centar Lidla u Zadru. Kažemo najvjerojatnije, jer niti uzastopnim pokušajima nismo dobili službenu potvrdu o tome, niti iz Lidla Hrvatska, a niti iz Odjela za prostorno uređenje gdje smo samo doznali da je izdana građevinska dozvola za izgradnju trgovačkog centra, ali ne i kojeg.

Iz Lidla nisu niti potvrdili niti demantirali naš upit grade li svoju treću trgovinu na Putu Murvice. „Diplomatski” su nam zahvalili na interesu za poslovanje trgovačkog lanca Lidl Hrvatska, te odgovorili da će javnost, kao i do sada, pravovremeno obavijestiti o svojim novim projektima. 

image
Zona Murvička ulica
Grad Zadar

Prema podacima sustava Ministarstva graditeljstva vidljiva je pravomoćna građevinska dozvola od 28. 5. 2021. godine, izdana od Grada Zadra, i to za „građenje građevine poslovne namjene (trgovački i logistički centri) trgovina prehrambenim i neprehrambenim proizvodima”.

Upisani vlasnik zemljišta, nakon promjene uknjižene 29. lipnja 2021. godine je tvrtka „Zadar projekt” u stečaju. Na zemljištu je i teret/hipoteka Nove kreditne banke iz Maribora na iznos od od 20 milijuna eura iz 2008. godine koja je 18. 6. 2021. godine prebačena na tvrtku BMP Asset iz Zagreba, vjerojatno u ulozi „utjerivača duga”.

U svakom slučaju na prostoru uz Murvičku ulicu gradit će se još jedan trgovački centar, a na ostalom dijelu mješovite namjene poslovni i uglavnom stambeni objekti. Trenutno je čitava površina ogoljela i neprepoznatljiva u odnosnu na prijašnje stanje, najviše zbog uklanjanja zida koji je dijelio nekadašnju proizvodnu zonu od kolnika. Taj dio ulice nikad nije niti imao nogostup, a kolnik je godinama dotrajao jer nije obnavljan još od razdoblja prije Domovinskog rata o čemu smo već pisali.

image
Luka Gerlanc/Cropix

U skoroj budućnosti tamo će niknuti trgovački objekt s prostranim parkiralištem, a sve je izvjesnija i gradnja stambenog bloka s pripadajućim podzemnim garažima, javnim sadržajima i parkom, sve to prema odredbama Detaljnog plana uređenja stambeno-poslovnog naselja uz Murvičku cestu iz 2008. godine i usvojenim izmjenama ove godine koje je izradio D&Z. Jedine postojeće građevine koje se zadržavaju, uklapaju se svojim sadržajem u namjene predviđene prostornim planom više razine za predmetni obuhvat. To su poslovna zgrada bivše Vinilplastike uz Murvičku ulicu i poslovna zgrada NEC-a uz Ulicu VII. domobranske pukovnije.

Trgovački centar (Lidl?) bit će izgrađen točno prekoputa stambene zgrade na mjestu bivše Mljekare, dok će se uz križanje Murvičke i Ulice VII domobranske pukovnije formirati veliko parkiralište. Ispod trgovačkog centra izgradit će se manji park i dječje igralište, a prema nekadašnjoj Tvornici kruha gdje se sada nalazi tzv. Predovanova zgrada, gradit će se stambeni kompleks s podzemnim garažama.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Na taj će se način potpuno preobraziti taj dio grada iz, u sadašnjim uvjetima neprihvatljive nekadašnje proizvodne zone, u moderni stambeno-poslovni kompleks.

Lijevi skretači

Širina koridora ulice Put Murvice i Ulice VII domobranske pukovnije mjestimično bi se povećala zbog izvođenja dodatnih trakova za lijevo skretanje. Na Murvičkoj je previđeno izvođenje (korekcija) dva priključka i zadržavanje tri postojeća (pristup objektu MUP-a, ulica Vinka Paulskog, raskrižje sa ulicom VII. Domobranske pukovnije), uz izgradnju odgovarajućeg nogostupa, ali bez biciklističkih staza.

image
Luka Gerlanc/Cropix
19. travanj 2024 17:39