StoryEditor
4 kantunaZBOGOM CRNIM JAMAMA

Projekt od pola milijarde počinje na Sinjoretovu i Bokanjcu: evo kroz koje će ulice proći kanalizacija. Radovi kreću u travnju i svibnju... 

Piše PSD.
12. veljače 2020. - 22:35
Jure Miskovic/Hanza Media

Od Crvenih kuća, preko Bilog Briga, do Bokanjca, Dikla i Kožina te Petrčana, protezat će se famozna i dugo najavljivana Aglomeracija Zadar-Petrčane. Za one koji još uvijek ne znaju što znači taj projekt, on obuhvaća ulaganja u sustav vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda cijelog područja od Zadra do Petrčana, a sve s ciljem povećanja priključenosti stanovništva na sustav javne odvodnje.

Projektom vrijednim čak 567 milijuna kuna smanjit će se ispuštanje djelomično pročišćenih i nepročišćenih otpadnih voda u priobalno područje, te pridonijeti zaštiti vodnih resursa, a njime se osigurava adekvatno pročišćavanje otpadnih voda.
Projekt je podijeljen u osam cjelina, točnije osam javnih nadmetanja, a najveći financijski izdaci su oni koji se tiču uređenja Bokanjca vrijedni 131,8 milijuna kuna, uređenja sustava na području grada Zadra koja iznosi 186,9 milijuna kuna i uređenja Puta Bokanjca i sustava vodoopskrbe u Petrčanima vrijednim 141,6 milijuna kuna.
Provođenje javnih nabava je u tijeku, a prvi provedeni natječaji za građenje su oni za projekte u četvrtima Sinjoretovo i Bokanjac.

- Otvaranje ponuda za Sinjoretovo je izvršeno 31. siječnja ove godine, a otvaranje ponuda za Bokanjac slijedi 18. veljače. Po otvaranju ponuda, Povjerenstvo za izbor izvođača mora donijeti Odluku o izboru u roku od mjesec dana, kazao nam je Grgo Peronja, direktor Odvodnje dodajući da se, ukoliko ne bude žalbi, početak radova na Sinjoretovu očekuje sredinom travnja, a na Bokanjcu sredinom svibnja.

- Ovi rokovi nisu fiksni, jer Odluka o izbori izvođača podliježe kontroli nadležnih tijela RH i EU, naglašava direktor Peronja dodajući kako su glavni dijelovi projekta rekonstrukcije, sanacije i dogradnje sustava odvodnje u aglomeraciji Zadar što uključuje 90,62 kilometra gravitacijskih kolektora, 11,15 kilometara tlačnih vodova, 17 crpnih stanica i 5570 priprema za kućne priključke. Također, neizbježne su rekonstrukcije sustava vodoopskrbe gdje će se rekonstruirati 28,9 kilometara cjevovoda i 2093 priključaka, dogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Centar i nabava opreme za održavanje sustava odvodnje.
Javno nadmetanje za nadzor je provedeno, ali je u tijeku pregled i ocjenjivanje ponuda nakon koje se očekuje odabir tvrtke za nadzor. Javno nadmetanje je provedeno i za vanjske stručnjake koji će upravljati projektom, a otvaranje ponuda predviđeno je za 12. veljače u 12 sati, dok je ugovor koji se tiče promidžbe i vidljivosti projekta potpisan krajem siječnja ove godine.

Projekt se sufinancira od strane EU fondova (313,6 milijuna kuna), Ministarstva zaštite okoliša i energetike(51,3 milijuna kuna), Hrvatskih voda (51,3 milijuna kuna), Grada Zadra (68,7 milijuna kuna), Odvodnje d.o.o. Zadar (37,3 milijuna kuna) i Vodovoda d.o.o. Zadar (18,7 milijuna kuna).


SINJORETOVO

Evo u kojim će se ulicama na Sinjoretovu izgraditi sustav odvodnje: Danijela Farlattija, Ante Strgačića, don Vladislava Cvitanovića, Ignjata Joba, Knezova Draškovića, Matije Vlačića, Lovinačka, Ive Dulčića, Michiela Sanmichiela, Vjekoslava Karasa i ulica Andrije Maurovića.

BOKANJAC

U navednim ulicama izgradit će se sustav odvodnje na Bokanjcu: Hrvatskog Sabora (od Puta Bokanjca do prilaza Tome Matića), Davorina Trstenjaka, Prilaz Andrije Konca, Prilaz Josipa Torbarine, Prilaz Tome Matića, Graica, Brig, Cilj, Galica, Put bunara, Put groblja, Nerezine, Put Grbica, Franje Fanceva, Grgura Budislavića, Mila Cipre, Aberta Hallera, Franje Baruna Trenka, Poljana Jaroslava Šidaka, Davorina Bazjanca, Poljana Dragutina Gorjanovića-Krambergera, Poljana Jurja Dragišića, Željka Markovića, Poljana Otona Kučere, Poljana Franje Bučara, Marijane Radev,
Ulice u kojima će se izgraditi sustav odvodnje na sjevernom dijelu Novog naselja Bokanjac su: sjeverno od ulice Marijane Radev (paralelena sa njom), ulica zapadno od ulice Marijane Radev, Put Vrela, Cerodole, Građine, Seget, Pištenjak, Put Gaja, Studenac, Ispod dvorina, Vrtlići, Orašac, Kuntrada, Matekovića brig, Put Gumlina, spojna ulica Put Vrela i Franje Fanceva, spojna ulica Put Vrela i Franje Fanceva.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 21:20