StoryEditorOCM
4 kantunaOBOLJELE OD COVIDA

"Promrzli smo čekajući liječnicu i sestru, a ambulanta je ostala zatvorena! Teško je staviti obavijest?"; Načelnik Stožera: "Svi smo u istom loncu!"

Piše L. Burčul
27. siječnja 2022. - 18:35

- Stajali smo u ispred ambulante, u sedam sati ujutro, smrzavali se, čekali smo liječnicu i medicinsku sestru da dođu i otvore ambulantu; nas desetak je bilo naručeno za vađenje krvi odmah u sedam ujutro. Stajali smo na užasnoj hladnoći, bila je u jedna trudnica među nama, pa i jedan čovjek u 84-oj godini. I nismo dočekali, ni sestru, ni liječnicu. To je sramotno, da je teško staviti obavijest na vrata, pa ta liječnica je dan prije normalno radila – naveo je Zadranin, čiji su podaci poznati Redakciji, ogorčen nepoštivanjem pacijenata i nemarnošću djelatnika Doma zdravlja.

- Netko među nama se ipak dosjetio da nakon gotovo pola sata čekanja nazove Dom zdravlja Zadarske županije, te upita što se događa. Glas s druge strane je „mrtav– hladan“, tipično birokratski, odgovorio da ordinacija „neće raditi jer su liječnica i sestra zbog Covida 19 u izolaciji.“ To što je skupina pacijenata promrzla i sledila se čekajući ispred na cesti, pod vedrim nebom, apsolutno nikoga nije briga. Takav maćehinski odnos, takva nebriga i netolerancija neka služi na čast ovoj liječnici obiteljske medicine. Dužnost joj je nalagala barem onu elementarnu ljudsku brigu o svojim pacijentima, a to je da ih obavijesti da ne dolaze, odnosno da na vrata istakne obavijest da ta služba u utorak, 25. siječnja neće raditi. Nevjerojatno je da je liječnica večer prije mirne duše napustila svoju ambulantu odradivši drugu smjenu od 14 do 20 sati, a nije se udostojila osigurati zamjenu, odnosno ostaviti bilo kakvu obavijest – naveo je ogorčeni Zadranin.

Ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije Renata Bek u četvrtak nam je kazala da je već organizirana zamjena za liječnicu koja u utorak nije mogla doći na posao.

- Nije postojala nikakva mogućnost da se u sedam sati ujutro stavi obavijest na vrata ambulante. Liječnica je dan prije radila, a sutradan, kako se nije osjećala dobro, ispravno je postupila, obavijestila Dom zdravlja, napravila pretragu i otvorila bolovanje. Ne može nitko, pa ni medicinska sestra, u sedam sati u lošem stanju dolaziti pred ambulantu, među pacijente. Naime, i medicinska sestra je tog jutra obavijestila glavnu sestru Doma zdravlja o svom stanju te također otvorila bolovanje. Meni je žao i njih, koje su bolesne, kao što mi je žao i zbog činjenice da su pacijenti čekali ispred ambulante. Nije bilo moguće da se tako rano stavi obavijest – kazala je ravnateljica Bek.

image
Ravnateljica Doma zdravlja Renata Bek
Cropix

Dodala je da je odmah počela potraga za zamjenom, te da je od četvrtka organizirano da ambulanta radi, došla je druga liječnica, no radit će pola smjene, četiri sata dnevno.

- Svi znamo kakva je situacija i mi „rotiramo“ naše djelatnike, snalazimo se, takvo je stanje oko nas. Reagirali smo odmah, a ni liječnica ni sestra nisu mogle drugačije napraviti, ako su oboljele. Postupile su ispravno – zaključila je Renata Bek.

Upitan da li je Stožer predvidio neku vrstu protokola u ovakvim situacijama, s obzirom da ih je sve više, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković je odgovorio da takvi protokoli nisu predviđeni, te da ih neće ni biti jer je to u nadležnosti Doma zdravlja.

image
Načelnik županijskog Stožera Šime Vicković
Cropix

- Ne vidim način na koji bismo uopće spriječili takve situacije. Možemo samo što prije i što bolje reagirati, a to Dom zdravlja i radi. Liječnici i medicinske sestre ne rade samo prekovremeno, nego vrlo često i dvije smjene. Deficit liječnika opće prakse nije od jučer, mislim da su naši zdravstveni djelatnici u organizaciji jako dobri, da brzo pokriju mjesto gdje se netko od doktora razboli. Dakako da i građani osjećaju posljedice takve situacije i ja im zahvaljujem na strpljenju. Svi smo „u istom loncu“ – rekao je Vicković.

26. travanj 2024 14:43