StoryEditorOCM
4 kantunaNOVA RIVA

Proradile emocije na potpisivanju ugovora: Škifić, Dukić i Longin prisjećali se Rive svoje mladosti. Slovenci posao moraju završiti za 27 mjeseci

Piše Iva Ivanac
7. lipnja 2021. - 15:50

Za točno 27 mjeseci, u prosincu 2023. godine, zadarska riva od Foše do Mosta trebala bi zablistati novim sjajem. U sklopu projekta "Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok", u ponedjeljak je potpisan ugovor s izvođačem radova, zajednicom ponuditelja Adriaing sa sjedištem u Kopru i Bujama.

Radovi čija vrijednost iznosi 47.798.253,94 kuna, odnosno 59.747.817,43 kuna s PDV-om, obuhvaćaju rekonstrukciju obalnog zida Obale kralja Petra Krešimira IV. duljine 905 metara i širine od 5 do 5,6 metra, kao i rekonstrukciju (cca. 64,5 metara) i dogradnju postojećeg gata u dužini od 15 metara. Projektom je predviđena i rekonstrukcija zaobalnog dijela Liburnske obale, duljine 600 metara i širine 5 metara.

Ukupna vrijednost projekta "Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok" je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna.

Ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić zahvalio se Vladi RH na svemu onom što posljednjih godina čini za Zadar, ribarsku luku i Gaženicu.

- Ovo je projekt koji je najinteresantniji i najvažniji za nas koji smo živjeli na rivi, uz rivu i koji smo tamo proveli mladost, za nas građane koji tu rivu, koja je najljepša na svijetu i koja je opjevana u mnogim pjesmama. Osobno mi je izuzetna čast što sam potpisao ugovor da u sljedećih 27 mjeseci tu rivu napravimo upravo onakvom kakva bi zapravo trebala biti, na ponos svih nas Zadrana koji s njom živimo i koji ćemo s njom živjeti, istaknuo je ravnatelj Škifić napominjući kako će nastojati optimizirati dinamiku svih radova i to u suglasnosti sa svim čimbenicima projekta kako bi građanima i turisti što veći broj dana mogli koristiti rivu. Istaknuo je kako isto tako moraju voditi računa o rokovima izvršenja radova te je uvjeren da ga neće premašiti.

Predstavnik izvođača radova, direktor Nino Filipin, zahvalio se Zadranima na gostoprimstvu i istaknuo kako su s radovima u Hrvatskoj započeli 2016. godine otvorivši tvrtku u Bujama specijaliziranu za radove na morskoj obali.

- U Sloveniji smo izgradili gotovo sve na obali, a sada se širimo i na Hrvatsku. Prošle godine završili smo jednako zahtjevan i značajan projekt rive u Poreču,  ali i nekoliko drugih riva po Sloveniji i zadovoljstvo nam je da sada možemo prisustvovati na ovom projektu. Naša zadaća je odraditi radove u roku i izvesti ih kvalitetno, kazao je direktor Filipin.

- "Divna je riva našeg grada", emotivna je to pjesma, a emotivan je i trenutak na ovom terminalu koji me uvijek iznova podsjeti kako Zadrani snove pretvaraju u stvarnost. Naša riva, taj divni kutak našeg života, dočekao je konačnu sanaciju i uređenje. Toliko smo o njoj govorili, razgovarali, suprotstavljali stavove kako bi se opet vratili na početak i složili da je treba urediti, oteti zubu vremena koji je nagrizao njene potporne zidove i kamene ploče, a sačuvati je onakvom kakva je i bila. Ovaj projekt rješava i Liburnsku obalu kojom naši boduli svakodnevno koračaju pa se i tome veselim, kazao je gradonačelnik Branko Dukić koji je uputio i poruku izvođaču: "Ovo je kao da nam dirate kamenje sv. Donata, tako i oprezno s rivom, odgovorno i pažljivo!"

I predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar te župan Zadarske županije Božidar Longin bio je emotivan u svom istupu na potpisivanju ugovora.

- Uz Sv. Donat i riva je svakako simbol Zadra i nema nas koji u svojoj mladosti njome nismo šetali, skočili s rive, okupali se na mulu i živjeli je na raznorazne načine. Zadarska riva je između ostalog, uz Perivoj kraljice Jelene, i pluća grada, a ima poseban značaj: mnogi Zadrani su tu prohodali, rađale su se ljubavi nove... Danas smo na korak velikog pomaka, prvi puta da će se zadarska riva koja je bila srušena i uništena bombardiranjem u potpunosti obnoviti, kazao je župan Longin objašnjavajući koji sve zahvati čekaju rivu.

- Govorimo o obalnom zidu, zaobalnom dijelu te, što mene posebno veseli, mulu koji će izgledati kako je i nekad izvorno izgledao. Sjećam se da mi je pokojni djed govorio kako je tu bio neki austrijski inženjer kojeg su godinu dana vozili u kaiću gore dolje po svim mogućim vremenima da bi riva dobila na tom mjestu mul baš takve veličine. Taj mul nije tu slučajno, on je štitio i istočni i zapadni dio rive od udara maestrala i juga, a da ne govorim da je štitio i uvalu Maestrala od velikog udara juga gdje je nekada bilo sidrište, istaknuo je župan Longin nadajući se kako će se dogradnjom mula vratiti stari izvorni sjaj rive i kako će svi građani uživati u njoj.

- Vraćamo novi sjaj našoj prekrasnoj rivi s najljepšim zalaskom sunca, zaključio je župan Longin. 

24. travanj 2024 11:40