stdClass Object ( [id] => 1199291 [title] => Prošlo je godinu dana od katastrofalnog požara zgrade na Narodnom trgu: kad će krenuti obnova? Davor Valčić: "Kad mi sin krene u školu..." [alias] => proslo-je-godinu-dana-od-katastrofalnog-pozara-zgrade-na-narodnom-trgu-kad-ce-krenuti-obnova-davor-valcic-kad-mi-sin-krene-u-skolu [catid] => 304 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

„Požar je izbio u zgradi na Narodnom trgu, u zgradi pored nekadašnjeg foto-ateljea Željka Maričića. Vatrogasci su stigli na Trg nekoliko minuta nakon dojave. U tijeku je akcija gašenja. Vatra se brzo širi pa su vatrogasci i policija pokrenuli evakuaciju stanara, među njima ima i starijih osoba. Uskoro opširnije...“

Ovih nekoliko rečenica, objavili smo na portalu Zadarski.hr prije godinu dana, bilo je to točno u 11.29 sati 15. lipnja, utorak. Bio je vrlo vruć dan, gradom se šetalo dosta turista, uobičajeni žamor s Narodnog trga dopirao je kroz škure u redakciju.

Odjednom – neobična strka, povici, panika na trgu. Što se događa? Otvaramo škure - "gori, gori Maričić"… Netko viče. Gledamo da se nije nešto zapalilo na trgu. Negdje prema Koloni - dim. Malo se više naginjemo kroz prozor i u tom trenutku ukazuje se užasan prizor – plameni jezici ližu kroz pritvorene škure Foto ateljea Maričić.

Gori zgrada na kantunu Narodnog trga! Ulica Mihe Klaića.

---

image

Požar na Narodnom trgu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
---

Grabimo mobitele, hitamo vani, okidamo prve fotografije, dižemo ih na portal kako pristižu. Vrlo brzo stižu vatrogasci, ispružaju crijeva, spajaju skale… Sve to ide nekako sporo, a vatra pojačava. Sad već vatrena buktinja riga kroz prozore, širi se lijevo, desno, dimi uvis. Barba Vinko Pavlović izlazi iz svoje kopirnice, tog najmanjeg prostora za obrt na svijetu, pomaže starijoj ženi koja bježi kroz portun. Zgrada iz 16. stoljeća čija je unutrašnjost izgrađena od drveta, posustaje pod požarom. Vatrogasci ulaze u zgradu, gase s visokih pokretnih stepenica, ali jasno je, bitka će biti gadna, a tek je počela. Vatra gmiže kroz podove, širi se drvenim gredama, poput goleme ljute guje vijuga kroz konstrukciju…

Tek nešto iza 16 sati toga dana objavit ćemo da je požar u zgradi na Narodnom trgu ugašen. Vatrogasci su i dalje polijevali opožarenu zgradu, poslovne prostore i stanove, kako bi zaustavili i najmanju mogućnost da vatra ponovno krene. Ostat će u dežurstvu preko noći, a dotad vodom natapati zgradu koja je ugasila vatru, ali i uništila ono što nije požar.

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

Policijska istraga utvrdila je da je uzrok katastrofe kratki spoj na instalacijama. Da vatrogasci nisu ugasili požar i da je vatra prebacila, neke su procjene da je toga dana mogao izgorjeti veći dio stare gradske jezgre. Zgrada je potpuno uništena i iseljena, a do današnjeg dana još nije pokrenuta njena obnova. Najgore su prošli vlasnici stanova koji su u jednom danu ostali bez svog doma. Zgrada je osigurana potpornjima od rušenja i na tome se za sada stalo. U proteklih godinu dana održan je niz sastanaka vlasnika stanova i predstavnika gradske uprave kao vlasnika poslovnih prostora, kako bi se pronašao model i način obnove.

Nije to obična zgrada, ona je dio stare gradske jezgre i kao takva je pod nadzorom konzervatora. Ali kao i većina zgrada, u privatnom je vlasništvu i vlasnici brinu o njenom osiguranju i održavanju. Kako doznajemo, osiguravajuća tvrtka koja je osiguravala zgradu od osnovnih rizika do sada je isplatila akontaciju od 2 milijuna kuna. Kolika je ukupna šteta na zgradi i koliko bi osiguranje moglo u konačnici isplatiti odštete, nismo uspjeli doznati, jer se takvi podaci drže poslovnom i privatnom tajnom. Sigurno je da će obnova koštati puno više od tih 2 milijuna kuna, ali još uvijek nije jasno kako će je i tko financirati. Postupak obnove gradska uprava kao vlasnik poslovnih prostora usmjerila je na Zadar Stan, tvrtku koja upravlja zgradom i zastupa sve suvlasnike na ulazima Mihe Klaića 1. kao prinudni upravitelj i Mihe Klaića 3. kao redovni upravitelj.

---

image
Luka Gerlanc/
---

Direktor Zadar Stana Dubravko Burić priznaje nam kako do sada ovakav slučaj nisu imali, ali tvrdi da proces obnove zgrade ne stoji, već se u pozadini obavljaju vrlo važni koraci.

- Naša je obveza bila da da smo odmah alarmirali službe i organizirali da se prostor zaštiti i ukloni sve što predstavlja opasnost za imovinu i osobe. Budući da i Grad Zadar iznajmljuje prostore u Ulici Mihovila Klaića 1., u želji da taj cijeli proces bude transparentan, ja sam kao direktor tvrtke koja upravlja zgradom sve suvlasnike pozvao u Grad Zadar i svi daljnji sastanci su se događali u gradskoj upravi gdje su pozivani svi suvlasnici. Prvi korak bio je utvrditi stanje zgrade. Statičar je utvrdio da nije uvjetna za stanovanje i trebalo je zaštiti od urušavanja potpornjima. Dalje se čekao zapisnik policije, izlazak osiguravatelja, a za to vrijeme mi smo prikupljali dokumentaciju o zgradi koja je vrlo stara pa je i dokumentacija manjkava, čak i u Povijesnom arhivu.

Zbog toga smo morali napraviti novi i geodetski i arhitektonski snimak. Nakon toga logični slijed bio je upućivanje poziva za izradu projektne dokumentacije kako bi imali tri valjanje ponude. Suvlasnici su odlučili o odabiru izraditelja projektne dokumentacije koja je uvjet za bilo kakve zahvate u tom prostoru. Izabran je Bastion design Alana Sorića. Trenutno smo u fazi izrade projektne dokumentacije gdje će izraditelj obavljati i konzultacije sa suvlasnicima oko eventualnih korekcija u prostoru. Nakon izrade glavnog projekta znat će se i troškovnik i cijena koliko će to zapravo koštati. Dalje će suvlasnici odlučivati o modelu financiranja, natječaju i davanju ponude za samu obnovu. Ali prije toga treba zatvoriti financijsku konstrukciju – objašnjava Burić.

---

image
Jure Miskovic/Cropix
---

Na pitanje kako će se moći financirati obnova i hoće li je plaćati suvlasnici iz svog džepa, Burić kaže kako se teško razmetati nekim iznosima jer se cijene mijenjaju skoro svakoga dana.

- Kako će suvlasnici to financirati, stvar je njihove odluke. Mi smo njima servis i možemo organizirati predstavnike banaka za prezentaciju modela financiranja, ali o tom potom. Šteta je procijenjena, ali s obzirom da se radi o privatnoj imovini, ne mogu izlaziti u javnost s tim iznosima. Puno će ovisiti o njihovom međusobnom dogovoru, kao i dogovoru njih s Gradom Zadrom – zaključuje Burić.

Svi su stanari i korisnici poslovnih prostora bili podjednako pogođeni katastrofom u Klaićevoj, ali najviše je odjeknula situacija mlade obitelji radijskog voditelja Davora Valčića čija je supruga u trenutku izbijanja požara bila u visokom stupnju trudnoće. Umjesto radosti i veselja zbog dolaska prinove, mlada obitelj ostala je bez krova nad glavom (doslovno, jer se njihov stan nalazio na vrhu zgrade). Srećom, za Valčiće se pronašao zamjenski gradski stan niže u Varošu, a zahvaljujući prijateljima i donacijama, opremljen je svim potrepštinama i pokućstvom. Dva dana iza požara stigla je i bebica na svijet dok se iz zgarišta njihovog stana još pušilo iz nagorenih greda…

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

- Srećom u toj nesreći našao se taj stan, dobri ljudi su ga opremili doslovno dan prije nego što je žena došla iz bolnice s malim. I dalje smo u tom stanu u Varoši, "slavimo“ godišnjicu – kaže gorko Valčić.

Svi su suvlasnici uključeni u proceduru oko obnove, ali nitko još nema predodžbu kako će se i kad zgrada obnoviti i koliko će to uopće koštati.

- Zgrada je svakim danom sve opasnija. Čujem ponekad kad prođem tamo i pružim ruku kroz rešetke uzeti pismo iz sandučića kako otpadaju u portunu komadi žbuke. Obnova i kad se dogodi, bit će vrlo komplicirana jer je zgrada u strogoj gradskoj jezgri, ljeti se ne može raditi, ali i zimi je vrlo teško pristupiti na toj lokaciji. Kada se obnova i dogodi, ako stane do razine roh bau opet smo u problemima, jer za dovršenje treba dosta novca… Valjda je i u interesu Gradu da se to obnovi što prije, jer ružno je i vidjeti ruševinu u samom centru Zadra. Ne znam što nas čeka. Gledam maloga kako raste, prohodao je, a onda se još nije bio ni rodio. Ne znam koliko će vremena uzeti ta obnova. Znamo se našaliti da će mali iz gradskog stana upisati školu, sve je moguće - kaže Davor.

Samo da i fakultet ne upiše čekajući obnovu obiteljskog doma…

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

---

Uništeni uredi, obrti, stanovi...

U opožarenoj zgradi, urede su imali zadarski odvjetnici Rudić i Zekanović, foto atelje Željko Maričić, tamo je bila i nekadašnja videoteka obitelji Baljak, obitelji optičara Bajla uništen je stan, a u prizemlju poslovni prostor u najmu, jednom od najstarijih zadarskih obrtnika Vinko Pavlović voda je uništila većinu strojeva, kopirnicu je morao preseliti desetak metara dalje u Klaićevoj...

---

---

Mogući modeli obnove

Nekoliko je modela obnove uništene zgrade. Jedan je da se obnovi u cijelosti novcem od osiguranja i (ili) nekim od fondova, što bi bila najbolja opcija za sve.

Drugi model je da se izračuna udio svih suvlasnika u kvadraturi zgrade, pa podigne kredit uz sudjelovanje prema tom reciprocitetu što ne bi odgovaralo suvlasnicima stanova jer se radi vjerojatno o velikim iznosima.

Treći model je da Grad Zadar financira obnovu zgrade do roh-bau razine zbog njene povijesne i spomeničke važnosti, te obnovi svoje poslovne prostore, a da potom suvlasnici svatko svoj stan sufinanciraju do dovršenja.

Koji će model prevladati još se ne zna...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KI ĆE TO PLATITI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => KI ĆE TO PLATITI 2 0 7926 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-08 11:37:46 [created_by] => 3185 [created_by_alias] => Mišel Kalajžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-09 00:26:19 [modified_by] => 3185 [publish_up] => 2022-06-08 18:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 68 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 304 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--4kantuna [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Teme iz Zadra i Zadarske županije [menu-meta_keywords] => zadar, zadarska županija, politika, crna kronika, gospodarstvo, gradska uprava, županijska uprava [secure] => 0 [page_title] => 4 kantuna [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/08\/22330636.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/22330640.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/21950490.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/21337184.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18315316.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18315314.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18315278.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18315302.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18315248.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18314130.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18314128.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18314126.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18314122.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18260586.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18260584.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18260578.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18250846.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18215942.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18196220.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18197046.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18197454.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18196150.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18196140.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18196146.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18196166.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18195988.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/18195978.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/22330638.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/08\/22330642.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Zadarski.hr\/Slobodna Dalmacija","Zadarski.hr\/Slobodna Dalmacija","Luka Gerlanc\/","Jure Miskovic\/Cropix","Luka Gerlanc\/","Luka Gerlanc\/","Luka Gerlanc\/","Luka Gerlanc\/","Luka Gerlanc\/","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Jure Miskovic\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Jure Miskovic\/Cropix","Jure Miskovic\/Cropix","Zadarski.hr\/Slobodna Dalmacija","Zadarski.hr\/Slobodna Dalmacija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Po\u017ear na Narodnom trgu<\/p>","

Po\u017ear na Narodnom trgu<\/p>","

Radnici rasciscavaju unutrasnjost u pozaru stradale zgrade na Narodnom trgu. Od zgrade ce kako se sad cini ostati samo vanjski zidovi.
\n\u00a0<\/p>","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","

Po\u017ear na Narodnom trgu<\/p>","

Po\u017ear na Narodnom trgu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","48:44","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x960","hd_22330636_1920.jpg":"1920x1080","k_22330636_1280.jpg":"1280x1280","k_22330636_1024.jpg":"1024x1024","k_22330636_640.jpg":"640x640","k_22330636_480.jpg":"480x480","k_22330636_340.jpg":"340x340","k_22330636_220.jpg":"220x220","o_22330636_1280.jpg":"1280x960","o_22330636_1024.jpg":"1024x768","o_22330636_640.jpg":"640x480","o_22330636_480.jpg":"480x360","o_22330636_340.jpg":"340x255","o_22330636_220.jpg":"220x165","h_22330636_1280.jpg":"1280x854","h_22330636_1024.jpg":"1024x683","h_22330636_640.jpg":"640x427","h_22330636_480.jpg":"480x320","h_22330636_340.jpg":"340x227","h_22330636_220.jpg":"220x147","pp_22330636_1280.jpg":"1280x1628","pp_22330636_1024.jpg":"1024x1303","pp_22330636_640.jpg":"640x814","pp_22330636_480.jpg":"480x611","pp_22330636_340.jpg":"340x432","pp_22330636_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x2775","hd_22330640_1920.jpg":"1920x1080","k_22330640_1280.jpg":"1280x1280","k_22330640_1024.jpg":"1024x1024","k_22330640_640.jpg":"640x640","k_22330640_480.jpg":"480x480","k_22330640_340.jpg":"340x340","k_22330640_220.jpg":"220x220","o_22330640_1280.jpg":"1280x2775","o_22330640_1024.jpg":"1024x2220","o_22330640_640.jpg":"640x1387","o_22330640_480.jpg":"480x1040","o_22330640_340.jpg":"340x737","o_22330640_220.jpg":"220x476","h_22330640_1280.jpg":"1280x854","h_22330640_1024.jpg":"1024x683","h_22330640_640.jpg":"640x427","h_22330640_480.jpg":"480x320","h_22330640_340.jpg":"340x227","h_22330640_220.jpg":"220x147","pp_22330640_1280.jpg":"1280x1628","pp_22330640_1024.jpg":"1024x1303","pp_22330640_640.jpg":"640x814","pp_22330640_480.jpg":"480x611","pp_22330640_340.jpg":"340x432","pp_22330640_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21950490_1920.jpg":"1920x1080","k_21950490_1280.jpg":"1280x1280","k_21950490_1024.jpg":"1024x1024","k_21950490_640.jpg":"640x640","k_21950490_480.jpg":"480x480","k_21950490_340.jpg":"340x340","k_21950490_220.jpg":"220x220","o_21950490_1280.jpg":"1280x853","o_21950490_1024.jpg":"1024x682","o_21950490_640.jpg":"640x426","o_21950490_480.jpg":"480x320","o_21950490_340.jpg":"340x226","o_21950490_220.jpg":"220x146","h_21950490_1280.jpg":"1280x854","h_21950490_1024.jpg":"1024x683","h_21950490_640.jpg":"640x427","h_21950490_480.jpg":"480x320","h_21950490_340.jpg":"340x227","h_21950490_220.jpg":"220x147","pp_21950490_1280.jpg":"1280x1628","pp_21950490_1024.jpg":"1024x1303","pp_21950490_640.jpg":"640x814","pp_21950490_480.jpg":"480x611","pp_21950490_340.jpg":"340x432","pp_21950490_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_21337184_1920.jpg":"1920x1080","k_21337184_1280.jpg":"1280x1280","k_21337184_1024.jpg":"1024x1024","k_21337184_640.jpg":"640x640","k_21337184_480.jpg":"480x480","k_21337184_340.jpg":"340x340","k_21337184_220.jpg":"220x220","o_21337184_1280.jpg":"1280x850","o_21337184_1024.jpg":"1024x680","o_21337184_640.jpg":"640x425","o_21337184_480.jpg":"480x318","o_21337184_340.jpg":"340x225","o_21337184_220.jpg":"220x146","h_21337184_1280.jpg":"1280x854","h_21337184_1024.jpg":"1024x683","h_21337184_640.jpg":"640x427","h_21337184_480.jpg":"480x320","h_21337184_340.jpg":"340x227","h_21337184_220.jpg":"220x147","pp_21337184_1280.jpg":"1280x1628","pp_21337184_1024.jpg":"1024x1303","pp_21337184_640.jpg":"640x814","pp_21337184_480.jpg":"480x611","pp_21337184_340.jpg":"340x432","pp_21337184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18315316_1920.jpg":"1920x1080","k_18315316_1280.jpg":"1280x1280","k_18315316_1024.jpg":"1024x1024","k_18315316_640.jpg":"640x640","k_18315316_480.jpg":"480x480","k_18315316_340.jpg":"340x340","k_18315316_220.jpg":"220x220","o_18315316_1280.jpg":"1280x853","o_18315316_1024.jpg":"1024x682","o_18315316_640.jpg":"640x426","o_18315316_480.jpg":"480x320","o_18315316_340.jpg":"340x226","o_18315316_220.jpg":"220x146","h_18315316_1280.jpg":"1280x854","h_18315316_1024.jpg":"1024x683","h_18315316_640.jpg":"640x427","h_18315316_480.jpg":"480x320","h_18315316_340.jpg":"340x227","h_18315316_220.jpg":"220x147","pp_18315316_1280.jpg":"1280x1628","pp_18315316_1024.jpg":"1024x1303","pp_18315316_640.jpg":"640x814","pp_18315316_480.jpg":"480x611","pp_18315316_340.jpg":"340x432","pp_18315316_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18315314_1920.jpg":"1920x1080","k_18315314_1280.jpg":"1280x1280","k_18315314_1024.jpg":"1024x1024","k_18315314_640.jpg":"640x640","k_18315314_480.jpg":"480x480","k_18315314_340.jpg":"340x340","k_18315314_220.jpg":"220x220","o_18315314_1280.jpg":"1280x853","o_18315314_1024.jpg":"1024x682","o_18315314_640.jpg":"640x426","o_18315314_480.jpg":"480x320","o_18315314_340.jpg":"340x226","o_18315314_220.jpg":"220x146","h_18315314_1280.jpg":"1280x854","h_18315314_1024.jpg":"1024x683","h_18315314_640.jpg":"640x427","h_18315314_480.jpg":"480x320","h_18315314_340.jpg":"340x227","h_18315314_220.jpg":"220x147","pp_18315314_1280.jpg":"1280x1628","pp_18315314_1024.jpg":"1024x1303","pp_18315314_640.jpg":"640x814","pp_18315314_480.jpg":"480x611","pp_18315314_340.jpg":"340x432","pp_18315314_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18315278_1920.jpg":"1920x1080","k_18315278_1280.jpg":"1280x1280","k_18315278_1024.jpg":"1024x1024","k_18315278_640.jpg":"640x640","k_18315278_480.jpg":"480x480","k_18315278_340.jpg":"340x340","k_18315278_220.jpg":"220x220","o_18315278_1280.jpg":"1280x853","o_18315278_1024.jpg":"1024x682","o_18315278_640.jpg":"640x426","o_18315278_480.jpg":"480x320","o_18315278_340.jpg":"340x226","o_18315278_220.jpg":"220x146","h_18315278_1280.jpg":"1280x854","h_18315278_1024.jpg":"1024x683","h_18315278_640.jpg":"640x427","h_18315278_480.jpg":"480x320","h_18315278_340.jpg":"340x227","h_18315278_220.jpg":"220x147","pp_18315278_1280.jpg":"1280x1628","pp_18315278_1024.jpg":"1024x1303","pp_18315278_640.jpg":"640x814","pp_18315278_480.jpg":"480x611","pp_18315278_340.jpg":"340x432","pp_18315278_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18315302_1920.jpg":"1920x1080","k_18315302_1280.jpg":"1280x1280","k_18315302_1024.jpg":"1024x1024","k_18315302_640.jpg":"640x640","k_18315302_480.jpg":"480x480","k_18315302_340.jpg":"340x340","k_18315302_220.jpg":"220x220","o_18315302_1280.jpg":"1280x853","o_18315302_1024.jpg":"1024x682","o_18315302_640.jpg":"640x426","o_18315302_480.jpg":"480x320","o_18315302_340.jpg":"340x226","o_18315302_220.jpg":"220x146","h_18315302_1280.jpg":"1280x854","h_18315302_1024.jpg":"1024x683","h_18315302_640.jpg":"640x427","h_18315302_480.jpg":"480x320","h_18315302_340.jpg":"340x227","h_18315302_220.jpg":"220x147","pp_18315302_1280.jpg":"1280x1628","pp_18315302_1024.jpg":"1024x1303","pp_18315302_640.jpg":"640x814","pp_18315302_480.jpg":"480x611","pp_18315302_340.jpg":"340x432","pp_18315302_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18315248_1920.jpg":"1920x1080","k_18315248_1280.jpg":"1280x1280","k_18315248_1024.jpg":"1024x1024","k_18315248_640.jpg":"640x640","k_18315248_480.jpg":"480x480","k_18315248_340.jpg":"340x340","k_18315248_220.jpg":"220x220","o_18315248_1280.jpg":"1280x853","o_18315248_1024.jpg":"1024x682","o_18315248_640.jpg":"640x426","o_18315248_480.jpg":"480x320","o_18315248_340.jpg":"340x226","o_18315248_220.jpg":"220x146","h_18315248_1280.jpg":"1280x854","h_18315248_1024.jpg":"1024x683","h_18315248_640.jpg":"640x427","h_18315248_480.jpg":"480x320","h_18315248_340.jpg":"340x227","h_18315248_220.jpg":"220x147","pp_18315248_1280.jpg":"1280x1628","pp_18315248_1024.jpg":"1024x1303","pp_18315248_640.jpg":"640x814","pp_18315248_480.jpg":"480x611","pp_18315248_340.jpg":"340x432","pp_18315248_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18314130_1920.jpg":"1920x1080","k_18314130_1280.jpg":"1280x1280","k_18314130_1024.jpg":"1024x1024","k_18314130_640.jpg":"640x640","k_18314130_480.jpg":"480x480","k_18314130_340.jpg":"340x340","k_18314130_220.jpg":"220x220","o_18314130_1280.jpg":"1280x853","o_18314130_1024.jpg":"1024x682","o_18314130_640.jpg":"640x426","o_18314130_480.jpg":"480x320","o_18314130_340.jpg":"340x226","o_18314130_220.jpg":"220x146","h_18314130_1280.jpg":"1280x854","h_18314130_1024.jpg":"1024x683","h_18314130_640.jpg":"640x427","h_18314130_480.jpg":"480x320","h_18314130_340.jpg":"340x227","h_18314130_220.jpg":"220x147","pp_18314130_1280.jpg":"1280x1628","pp_18314130_1024.jpg":"1024x1303","pp_18314130_640.jpg":"640x814","pp_18314130_480.jpg":"480x611","pp_18314130_340.jpg":"340x432","pp_18314130_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18314128_1920.jpg":"1920x1080","k_18314128_1280.jpg":"1280x1280","k_18314128_1024.jpg":"1024x1024","k_18314128_640.jpg":"640x640","k_18314128_480.jpg":"480x480","k_18314128_340.jpg":"340x340","k_18314128_220.jpg":"220x220","o_18314128_1280.jpg":"1280x853","o_18314128_1024.jpg":"1024x682","o_18314128_640.jpg":"640x426","o_18314128_480.jpg":"480x320","o_18314128_340.jpg":"340x226","o_18314128_220.jpg":"220x146","h_18314128_1280.jpg":"1280x854","h_18314128_1024.jpg":"1024x683","h_18314128_640.jpg":"640x427","h_18314128_480.jpg":"480x320","h_18314128_340.jpg":"340x227","h_18314128_220.jpg":"220x147","pp_18314128_1280.jpg":"1280x1628","pp_18314128_1024.jpg":"1024x1303","pp_18314128_640.jpg":"640x814","pp_18314128_480.jpg":"480x611","pp_18314128_340.jpg":"340x432","pp_18314128_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18314126_1920.jpg":"1920x1080","k_18314126_1280.jpg":"1280x1280","k_18314126_1024.jpg":"1024x1024","k_18314126_640.jpg":"640x640","k_18314126_480.jpg":"480x480","k_18314126_340.jpg":"340x340","k_18314126_220.jpg":"220x220","o_18314126_1280.jpg":"1280x853","o_18314126_1024.jpg":"1024x682","o_18314126_640.jpg":"640x426","o_18314126_480.jpg":"480x320","o_18314126_340.jpg":"340x226","o_18314126_220.jpg":"220x146","h_18314126_1280.jpg":"1280x854","h_18314126_1024.jpg":"1024x683","h_18314126_640.jpg":"640x427","h_18314126_480.jpg":"480x320","h_18314126_340.jpg":"340x227","h_18314126_220.jpg":"220x147","pp_18314126_1280.jpg":"1280x1628","pp_18314126_1024.jpg":"1024x1303","pp_18314126_640.jpg":"640x814","pp_18314126_480.jpg":"480x611","pp_18314126_340.jpg":"340x432","pp_18314126_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18314122_1920.jpg":"1920x1080","k_18314122_1280.jpg":"1280x1280","k_18314122_1024.jpg":"1024x1024","k_18314122_640.jpg":"640x640","k_18314122_480.jpg":"480x480","k_18314122_340.jpg":"340x340","k_18314122_220.jpg":"220x220","o_18314122_1280.jpg":"1280x853","o_18314122_1024.jpg":"1024x682","o_18314122_640.jpg":"640x426","o_18314122_480.jpg":"480x320","o_18314122_340.jpg":"340x226","o_18314122_220.jpg":"220x146","h_18314122_1280.jpg":"1280x854","h_18314122_1024.jpg":"1024x683","h_18314122_640.jpg":"640x427","h_18314122_480.jpg":"480x320","h_18314122_340.jpg":"340x227","h_18314122_220.jpg":"220x147","pp_18314122_1280.jpg":"1280x1628","pp_18314122_1024.jpg":"1024x1303","pp_18314122_640.jpg":"640x814","pp_18314122_480.jpg":"480x611","pp_18314122_340.jpg":"340x432","pp_18314122_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18260586_1920.jpg":"1920x1080","k_18260586_1280.jpg":"1280x1280","k_18260586_1024.jpg":"1024x1024","k_18260586_640.jpg":"640x640","k_18260586_480.jpg":"480x480","k_18260586_340.jpg":"340x340","k_18260586_220.jpg":"220x220","o_18260586_1280.jpg":"1280x853","o_18260586_1024.jpg":"1024x682","o_18260586_640.jpg":"640x426","o_18260586_480.jpg":"480x320","o_18260586_340.jpg":"340x226","o_18260586_220.jpg":"220x146","h_18260586_1280.jpg":"1280x854","h_18260586_1024.jpg":"1024x683","h_18260586_640.jpg":"640x427","h_18260586_480.jpg":"480x320","h_18260586_340.jpg":"340x227","h_18260586_220.jpg":"220x147","pp_18260586_1280.jpg":"1280x1628","pp_18260586_1024.jpg":"1024x1303","pp_18260586_640.jpg":"640x814","pp_18260586_480.jpg":"480x611","pp_18260586_340.jpg":"340x432","pp_18260586_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18260584_1920.jpg":"1920x1080","k_18260584_1280.jpg":"1280x1280","k_18260584_1024.jpg":"1024x1024","k_18260584_640.jpg":"640x640","k_18260584_480.jpg":"480x480","k_18260584_340.jpg":"340x340","k_18260584_220.jpg":"220x220","o_18260584_1280.jpg":"1280x853","o_18260584_1024.jpg":"1024x682","o_18260584_640.jpg":"640x426","o_18260584_480.jpg":"480x320","o_18260584_340.jpg":"340x226","o_18260584_220.jpg":"220x146","h_18260584_1280.jpg":"1280x854","h_18260584_1024.jpg":"1024x683","h_18260584_640.jpg":"640x427","h_18260584_480.jpg":"480x320","h_18260584_340.jpg":"340x227","h_18260584_220.jpg":"220x147","pp_18260584_1280.jpg":"1280x1628","pp_18260584_1024.jpg":"1024x1303","pp_18260584_640.jpg":"640x814","pp_18260584_480.jpg":"480x611","pp_18260584_340.jpg":"340x432","pp_18260584_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18260578_1920.jpg":"1920x1080","k_18260578_1280.jpg":"1280x1280","k_18260578_1024.jpg":"1024x1024","k_18260578_640.jpg":"640x640","k_18260578_480.jpg":"480x480","k_18260578_340.jpg":"340x340","k_18260578_220.jpg":"220x220","o_18260578_1280.jpg":"1280x853","o_18260578_1024.jpg":"1024x682","o_18260578_640.jpg":"640x426","o_18260578_480.jpg":"480x320","o_18260578_340.jpg":"340x226","o_18260578_220.jpg":"220x146","h_18260578_1280.jpg":"1280x854","h_18260578_1024.jpg":"1024x683","h_18260578_640.jpg":"640x427","h_18260578_480.jpg":"480x320","h_18260578_340.jpg":"340x227","h_18260578_220.jpg":"220x147","pp_18260578_1280.jpg":"1280x1628","pp_18260578_1024.jpg":"1024x1303","pp_18260578_640.jpg":"640x814","pp_18260578_480.jpg":"480x611","pp_18260578_340.jpg":"340x432","pp_18260578_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18250846_1920.jpg":"1920x1080","k_18250846_1280.jpg":"1280x1280","k_18250846_1024.jpg":"1024x1024","k_18250846_640.jpg":"640x640","k_18250846_480.jpg":"480x480","k_18250846_340.jpg":"340x340","k_18250846_220.jpg":"220x220","o_18250846_1280.jpg":"1280x853","o_18250846_1024.jpg":"1024x682","o_18250846_640.jpg":"640x426","o_18250846_480.jpg":"480x320","o_18250846_340.jpg":"340x226","o_18250846_220.jpg":"220x146","h_18250846_1280.jpg":"1280x854","h_18250846_1024.jpg":"1024x683","h_18250846_640.jpg":"640x427","h_18250846_480.jpg":"480x320","h_18250846_340.jpg":"340x227","h_18250846_220.jpg":"220x147","pp_18250846_1280.jpg":"1280x1628","pp_18250846_1024.jpg":"1024x1303","pp_18250846_640.jpg":"640x814","pp_18250846_480.jpg":"480x611","pp_18250846_340.jpg":"340x432","pp_18250846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18215942_1920.jpg":"1920x1080","k_18215942_1280.jpg":"1280x1280","k_18215942_1024.jpg":"1024x1024","k_18215942_640.jpg":"640x640","k_18215942_480.jpg":"480x480","k_18215942_340.jpg":"340x340","k_18215942_220.jpg":"220x220","o_18215942_1280.jpg":"1280x853","o_18215942_1024.jpg":"1024x682","o_18215942_640.jpg":"640x426","o_18215942_480.jpg":"480x320","o_18215942_340.jpg":"340x226","o_18215942_220.jpg":"220x146","h_18215942_1280.jpg":"1280x854","h_18215942_1024.jpg":"1024x683","h_18215942_640.jpg":"640x427","h_18215942_480.jpg":"480x320","h_18215942_340.jpg":"340x227","h_18215942_220.jpg":"220x147","pp_18215942_1280.jpg":"1280x1628","pp_18215942_1024.jpg":"1024x1303","pp_18215942_640.jpg":"640x814","pp_18215942_480.jpg":"480x611","pp_18215942_340.jpg":"340x432","pp_18215942_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18196220_1920.jpg":"1920x1080","k_18196220_1280.jpg":"1280x1280","k_18196220_1024.jpg":"1024x1024","k_18196220_640.jpg":"640x640","k_18196220_480.jpg":"480x480","k_18196220_340.jpg":"340x340","k_18196220_220.jpg":"220x220","o_18196220_1280.jpg":"1280x853","o_18196220_1024.jpg":"1024x682","o_18196220_640.jpg":"640x426","o_18196220_480.jpg":"480x320","o_18196220_340.jpg":"340x226","o_18196220_220.jpg":"220x146","h_18196220_1280.jpg":"1280x854","h_18196220_1024.jpg":"1024x683","h_18196220_640.jpg":"640x427","h_18196220_480.jpg":"480x320","h_18196220_340.jpg":"340x227","h_18196220_220.jpg":"220x147","pp_18196220_1280.jpg":"1280x1628","pp_18196220_1024.jpg":"1024x1303","pp_18196220_640.jpg":"640x814","pp_18196220_480.jpg":"480x611","pp_18196220_340.jpg":"340x432","pp_18196220_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_18197046_1920.jpg":"1920x1080","k_18197046_1280.jpg":"1280x1280","k_18197046_1024.jpg":"1024x1024","k_18197046_640.jpg":"640x640","k_18197046_480.jpg":"480x480","k_18197046_340.jpg":"340x340","k_18197046_220.jpg":"220x220","o_18197046_1280.jpg":"1280x850","o_18197046_1024.jpg":"1024x680","o_18197046_640.jpg":"640x425","o_18197046_480.jpg":"480x318","o_18197046_340.jpg":"340x225","o_18197046_220.jpg":"220x146","h_18197046_1280.jpg":"1280x854","h_18197046_1024.jpg":"1024x683","h_18197046_640.jpg":"640x427","h_18197046_480.jpg":"480x320","h_18197046_340.jpg":"340x227","h_18197046_220.jpg":"220x147","pp_18197046_1280.jpg":"1280x1628","pp_18197046_1024.jpg":"1024x1303","pp_18197046_640.jpg":"640x814","pp_18197046_480.jpg":"480x611","pp_18197046_340.jpg":"340x432","pp_18197046_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18197454_1920.jpg":"1920x1080","k_18197454_1280.jpg":"1280x1280","k_18197454_1024.jpg":"1024x1024","k_18197454_640.jpg":"640x640","k_18197454_480.jpg":"480x480","k_18197454_340.jpg":"340x340","k_18197454_220.jpg":"220x220","o_18197454_1280.jpg":"1280x853","o_18197454_1024.jpg":"1024x682","o_18197454_640.jpg":"640x426","o_18197454_480.jpg":"480x320","o_18197454_340.jpg":"340x226","o_18197454_220.jpg":"220x146","h_18197454_1280.jpg":"1280x854","h_18197454_1024.jpg":"1024x683","h_18197454_640.jpg":"640x427","h_18197454_480.jpg":"480x320","h_18197454_340.jpg":"340x227","h_18197454_220.jpg":"220x147","pp_18197454_1280.jpg":"1280x1628","pp_18197454_1024.jpg":"1024x1303","pp_18197454_640.jpg":"640x814","pp_18197454_480.jpg":"480x611","pp_18197454_340.jpg":"340x432","pp_18197454_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18196150_1920.jpg":"1920x1080","k_18196150_1280.jpg":"1280x1280","k_18196150_1024.jpg":"1024x1024","k_18196150_640.jpg":"640x640","k_18196150_480.jpg":"480x480","k_18196150_340.jpg":"340x340","k_18196150_220.jpg":"220x220","o_18196150_1280.jpg":"1280x853","o_18196150_1024.jpg":"1024x682","o_18196150_640.jpg":"640x426","o_18196150_480.jpg":"480x320","o_18196150_340.jpg":"340x226","o_18196150_220.jpg":"220x146","h_18196150_1280.jpg":"1280x854","h_18196150_1024.jpg":"1024x683","h_18196150_640.jpg":"640x427","h_18196150_480.jpg":"480x320","h_18196150_340.jpg":"340x227","h_18196150_220.jpg":"220x147","pp_18196150_1280.jpg":"1280x1628","pp_18196150_1024.jpg":"1024x1303","pp_18196150_640.jpg":"640x814","pp_18196150_480.jpg":"480x611","pp_18196150_340.jpg":"340x432","pp_18196150_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18196140_1920.jpg":"1920x1080","k_18196140_1280.jpg":"1280x1280","k_18196140_1024.jpg":"1024x1024","k_18196140_640.jpg":"640x640","k_18196140_480.jpg":"480x480","k_18196140_340.jpg":"340x340","k_18196140_220.jpg":"220x220","o_18196140_1280.jpg":"1280x853","o_18196140_1024.jpg":"1024x682","o_18196140_640.jpg":"640x426","o_18196140_480.jpg":"480x320","o_18196140_340.jpg":"340x226","o_18196140_220.jpg":"220x146","h_18196140_1280.jpg":"1280x854","h_18196140_1024.jpg":"1024x683","h_18196140_640.jpg":"640x427","h_18196140_480.jpg":"480x320","h_18196140_340.jpg":"340x227","h_18196140_220.jpg":"220x147","pp_18196140_1280.jpg":"1280x1628","pp_18196140_1024.jpg":"1024x1303","pp_18196140_640.jpg":"640x814","pp_18196140_480.jpg":"480x611","pp_18196140_340.jpg":"340x432","pp_18196140_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18196146_1920.jpg":"1920x1080","k_18196146_1280.jpg":"1280x1280","k_18196146_1024.jpg":"1024x1024","k_18196146_640.jpg":"640x640","k_18196146_480.jpg":"480x480","k_18196146_340.jpg":"340x340","k_18196146_220.jpg":"220x220","o_18196146_1280.jpg":"1280x853","o_18196146_1024.jpg":"1024x682","o_18196146_640.jpg":"640x426","o_18196146_480.jpg":"480x320","o_18196146_340.jpg":"340x226","o_18196146_220.jpg":"220x146","h_18196146_1280.jpg":"1280x854","h_18196146_1024.jpg":"1024x683","h_18196146_640.jpg":"640x427","h_18196146_480.jpg":"480x320","h_18196146_340.jpg":"340x227","h_18196146_220.jpg":"220x147","pp_18196146_1280.jpg":"1280x1628","pp_18196146_1024.jpg":"1024x1303","pp_18196146_640.jpg":"640x814","pp_18196146_480.jpg":"480x611","pp_18196146_340.jpg":"340x432","pp_18196146_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18196166_1920.jpg":"1920x1080","k_18196166_1280.jpg":"1280x1280","k_18196166_1024.jpg":"1024x1024","k_18196166_640.jpg":"640x640","k_18196166_480.jpg":"480x480","k_18196166_340.jpg":"340x340","k_18196166_220.jpg":"220x220","o_18196166_1280.jpg":"1280x853","o_18196166_1024.jpg":"1024x682","o_18196166_640.jpg":"640x426","o_18196166_480.jpg":"480x320","o_18196166_340.jpg":"340x226","o_18196166_220.jpg":"220x146","h_18196166_1280.jpg":"1280x854","h_18196166_1024.jpg":"1024x683","h_18196166_640.jpg":"640x427","h_18196166_480.jpg":"480x320","h_18196166_340.jpg":"340x227","h_18196166_220.jpg":"220x147","pp_18196166_1280.jpg":"1280x1628","pp_18196166_1024.jpg":"1024x1303","pp_18196166_640.jpg":"640x814","pp_18196166_480.jpg":"480x611","pp_18196166_340.jpg":"340x432","pp_18196166_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18195988_1920.jpg":"1920x1080","k_18195988_1280.jpg":"1280x1280","k_18195988_1024.jpg":"1024x1024","k_18195988_640.jpg":"640x640","k_18195988_480.jpg":"480x480","k_18195988_340.jpg":"340x340","k_18195988_220.jpg":"220x220","o_18195988_1280.jpg":"1280x853","o_18195988_1024.jpg":"1024x682","o_18195988_640.jpg":"640x426","o_18195988_480.jpg":"480x320","o_18195988_340.jpg":"340x226","o_18195988_220.jpg":"220x146","h_18195988_1280.jpg":"1280x854","h_18195988_1024.jpg":"1024x683","h_18195988_640.jpg":"640x427","h_18195988_480.jpg":"480x320","h_18195988_340.jpg":"340x227","h_18195988_220.jpg":"220x147","pp_18195988_1280.jpg":"1280x1628","pp_18195988_1024.jpg":"1024x1303","pp_18195988_640.jpg":"640x814","pp_18195988_480.jpg":"480x611","pp_18195988_340.jpg":"340x432","pp_18195988_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18195978_1920.jpg":"1920x1080","k_18195978_1280.jpg":"1280x1280","k_18195978_1024.jpg":"1024x1024","k_18195978_640.jpg":"640x640","k_18195978_480.jpg":"480x480","k_18195978_340.jpg":"340x340","k_18195978_220.jpg":"220x220","o_18195978_1280.jpg":"1280x853","o_18195978_1024.jpg":"1024x682","o_18195978_640.jpg":"640x426","o_18195978_480.jpg":"480x320","o_18195978_340.jpg":"340x226","o_18195978_220.jpg":"220x146","h_18195978_1280.jpg":"1280x854","h_18195978_1024.jpg":"1024x683","h_18195978_640.jpg":"640x427","h_18195978_480.jpg":"480x320","h_18195978_340.jpg":"340x227","h_18195978_220.jpg":"220x147","pp_18195978_1280.jpg":"1280x1628","pp_18195978_1024.jpg":"1024x1303","pp_18195978_640.jpg":"640x814","pp_18195978_480.jpg":"480x611","pp_18195978_340.jpg":"340x432","pp_18195978_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x2773","hd_22330638_1920.jpg":"1920x1080","k_22330638_1280.jpg":"1280x1280","k_22330638_1024.jpg":"1024x1024","k_22330638_640.jpg":"640x640","k_22330638_480.jpg":"480x480","k_22330638_340.jpg":"340x340","k_22330638_220.jpg":"220x220","o_22330638_1280.jpg":"1280x2773","o_22330638_1024.jpg":"1024x2218","o_22330638_640.jpg":"640x1386","o_22330638_480.jpg":"480x1039","o_22330638_340.jpg":"340x736","o_22330638_220.jpg":"220x476","h_22330638_1280.jpg":"1280x854","h_22330638_1024.jpg":"1024x683","h_22330638_640.jpg":"640x427","h_22330638_480.jpg":"480x320","h_22330638_340.jpg":"340x227","h_22330638_220.jpg":"220x147","pp_22330638_1280.jpg":"1280x1628","pp_22330638_1024.jpg":"1024x1303","pp_22330638_640.jpg":"640x814","pp_22330638_480.jpg":"480x611","pp_22330638_340.jpg":"340x432","pp_22330638_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x2773","hd_22330642_1920.jpg":"1920x1080","k_22330642_1280.jpg":"1280x1280","k_22330642_1024.jpg":"1024x1024","k_22330642_640.jpg":"640x640","k_22330642_480.jpg":"480x480","k_22330642_340.jpg":"340x340","k_22330642_220.jpg":"220x220","o_22330642_1280.jpg":"1280x2773","o_22330642_1024.jpg":"1024x2218","o_22330642_640.jpg":"640x1386","o_22330642_480.jpg":"480x1039","o_22330642_340.jpg":"340x736","o_22330642_220.jpg":"220x476","h_22330642_1280.jpg":"1280x854","h_22330642_1024.jpg":"1024x683","h_22330642_640.jpg":"640x427","h_22330642_480.jpg":"480x320","h_22330642_340.jpg":"340x227","h_22330642_220.jpg":"220x147","pp_22330642_1280.jpg":"1280x1628","pp_22330642_1024.jpg":"1024x1303","pp_22330642_640.jpg":"640x814","pp_22330642_480.jpg":"480x611","pp_22330642_340.jpg":"340x432","pp_22330642_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 304 [name] => 4 kantuna [alias] => 4-kantuna [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14905218 Threads: 4 Questions: 3141138279 Slow queries: 7003042 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234794149 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/4-kantuna ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 304 [name] => 4 kantuna [alias] => 4-kantuna [parent] => 301 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /zadar/4-kantuna ) ) [link] => /zadar/4-kantuna/proslo-je-godinu-dana-od-katastrofalnog-pozara-zgrade-na-narodnom-trgu-kad-ce-krenuti-obnova-davor-valcic-kad-mi-sin-krene-u-skolu-1199291 [printLink] => /zadar/4-kantuna/proslo-je-godinu-dana-od-katastrofalnog-pozara-zgrade-na-narodnom-trgu-kad-ce-krenuti-obnova-davor-valcic-kad-mi-sin-krene-u-skolu-1199291?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 512940 [name] => Narodni trg [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => narodni-trg [link] => /tag/narodni-trg ) [1] => stdClass Object ( [id] => 347118 [name] => zgrada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zgrada [link] => /tag/zgrada ) [2] => stdClass Object ( [id] => 330471 [name] => požar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pozar [link] => /tag/pozar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KI ĆE TO PLATITI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prošlo je godinu dana od katastrofalnog požara zgrade na Narodnom trgu: kad će krenuti obnova? Davor Valčić: "Kad mi sin krene u školu..." [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3185 [name] => Mišel Kalajžić [username] => mi-el-kalaj-i [email] => mi-el-kalaj-i@sd.hr [password] => $2y$10$hYS20Ozlh85AUektyOPqw.U9NsCACNDtlInOS4UxFugaUudgb3G/a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/misel-kalajzic-3185 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1703 [gender] => m [description] => [image] => 1703.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1703.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/22330636.jpg [galleryCount] => 29 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija [mainImageDesc] =>

Požar na Narodnom trgu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/22330636.jpg [title] =>

Požar na Narodnom trgu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/22330640.jpg [title] =>

Požar na Narodnom trgu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/21950490.jpg [title] =>

Radnici rasciscavaju unutrasnjost u pozaru stradale zgrade na Narodnom trgu. Od zgrade ce kako se sad cini ostati samo vanjski zidovi.
 

Luka Gerlanc/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/21337184.jpg [title] => Jure Miskovic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18315316.jpg [title] => Luka Gerlanc/ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18315314.jpg [title] => Luka Gerlanc/ ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18315278.jpg [title] => Luka Gerlanc/ ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18315302.jpg [title] => Luka Gerlanc/ ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18315248.jpg [title] => Luka Gerlanc/ ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18314130.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18314128.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18314126.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18314122.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18260586.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18260584.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18260578.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18250846.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18215942.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18196220.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18197046.jpg [title] => Jure Miskovic/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18197454.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18196150.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18196140.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18196146.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18196166.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18195988.jpg [title] => Jure Miskovic/Cropix ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/18195978.jpg [title] => Jure Miskovic/Cropix ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/22330638.jpg [title] =>

Požar na Narodnom trgu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/08/22330642.jpg [title] =>

Požar na Narodnom trgu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

„Požar je izbio u zgradi na Narodnom trgu, u zgradi pored nekadašnjeg foto-ateljea Željka Maričića. Vatrogasci su stigli na Trg nekoliko minuta nakon dojave. U tijeku je akcija gašenja. Vatra se brzo širi pa su vatrogasci i policija pokrenuli evakuaciju stanara, među njima ima i starijih osoba. Uskoro opširnije...“

Ovih nekoliko rečenica, objavili smo na portalu Zadarski.hr prije godinu dana, bilo je to točno u 11.29 sati 15. lipnja, utorak. Bio je vrlo vruć dan, gradom se šetalo dosta turista, uobičajeni žamor s Narodnog trga dopirao je kroz škure u redakciju.

Odjednom – neobična strka, povici, panika na trgu. Što se događa? Otvaramo škure - "gori, gori Maričić"… Netko viče. Gledamo da se nije nešto zapalilo na trgu. Negdje prema Koloni - dim. Malo se više naginjemo kroz prozor i u tom trenutku ukazuje se užasan prizor – plameni jezici ližu kroz pritvorene škure Foto ateljea Maričić.

Gori zgrada na kantunu Narodnog trga! Ulica Mihe Klaića.

---

image

Požar na Narodnom trgu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
---

Grabimo mobitele, hitamo vani, okidamo prve fotografije, dižemo ih na portal kako pristižu. Vrlo brzo stižu vatrogasci, ispružaju crijeva, spajaju skale… Sve to ide nekako sporo, a vatra pojačava. Sad već vatrena buktinja riga kroz prozore, širi se lijevo, desno, dimi uvis. Barba Vinko Pavlović izlazi iz svoje kopirnice, tog najmanjeg prostora za obrt na svijetu, pomaže starijoj ženi koja bježi kroz portun. Zgrada iz 16. stoljeća čija je unutrašnjost izgrađena od drveta, posustaje pod požarom. Vatrogasci ulaze u zgradu, gase s visokih pokretnih stepenica, ali jasno je, bitka će biti gadna, a tek je počela. Vatra gmiže kroz podove, širi se drvenim gredama, poput goleme ljute guje vijuga kroz konstrukciju…

Tek nešto iza 16 sati toga dana objavit ćemo da je požar u zgradi na Narodnom trgu ugašen. Vatrogasci su i dalje polijevali opožarenu zgradu, poslovne prostore i stanove, kako bi zaustavili i najmanju mogućnost da vatra ponovno krene. Ostat će u dežurstvu preko noći, a dotad vodom natapati zgradu koja je ugasila vatru, ali i uništila ono što nije požar.

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

Policijska istraga utvrdila je da je uzrok katastrofe kratki spoj na instalacijama. Da vatrogasci nisu ugasili požar i da je vatra prebacila, neke su procjene da je toga dana mogao izgorjeti veći dio stare gradske jezgre. Zgrada je potpuno uništena i iseljena, a do današnjeg dana još nije pokrenuta njena obnova. Najgore su prošli vlasnici stanova koji su u jednom danu ostali bez svog doma. Zgrada je osigurana potpornjima od rušenja i na tome se za sada stalo. U proteklih godinu dana održan je niz sastanaka vlasnika stanova i predstavnika gradske uprave kao vlasnika poslovnih prostora, kako bi se pronašao model i način obnove.

Nije to obična zgrada, ona je dio stare gradske jezgre i kao takva je pod nadzorom konzervatora. Ali kao i većina zgrada, u privatnom je vlasništvu i vlasnici brinu o njenom osiguranju i održavanju. Kako doznajemo, osiguravajuća tvrtka koja je osiguravala zgradu od osnovnih rizika do sada je isplatila akontaciju od 2 milijuna kuna. Kolika je ukupna šteta na zgradi i koliko bi osiguranje moglo u konačnici isplatiti odštete, nismo uspjeli doznati, jer se takvi podaci drže poslovnom i privatnom tajnom. Sigurno je da će obnova koštati puno više od tih 2 milijuna kuna, ali još uvijek nije jasno kako će je i tko financirati. Postupak obnove gradska uprava kao vlasnik poslovnih prostora usmjerila je na Zadar Stan, tvrtku koja upravlja zgradom i zastupa sve suvlasnike na ulazima Mihe Klaića 1. kao prinudni upravitelj i Mihe Klaića 3. kao redovni upravitelj.

---

image
Luka Gerlanc/
---

Direktor Zadar Stana Dubravko Burić priznaje nam kako do sada ovakav slučaj nisu imali, ali tvrdi da proces obnove zgrade ne stoji, već se u pozadini obavljaju vrlo važni koraci.

- Naša je obveza bila da da smo odmah alarmirali službe i organizirali da se prostor zaštiti i ukloni sve što predstavlja opasnost za imovinu i osobe. Budući da i Grad Zadar iznajmljuje prostore u Ulici Mihovila Klaića 1., u želji da taj cijeli proces bude transparentan, ja sam kao direktor tvrtke koja upravlja zgradom sve suvlasnike pozvao u Grad Zadar i svi daljnji sastanci su se događali u gradskoj upravi gdje su pozivani svi suvlasnici. Prvi korak bio je utvrditi stanje zgrade. Statičar je utvrdio da nije uvjetna za stanovanje i trebalo je zaštiti od urušavanja potpornjima. Dalje se čekao zapisnik policije, izlazak osiguravatelja, a za to vrijeme mi smo prikupljali dokumentaciju o zgradi koja je vrlo stara pa je i dokumentacija manjkava, čak i u Povijesnom arhivu.

Zbog toga smo morali napraviti novi i geodetski i arhitektonski snimak. Nakon toga logični slijed bio je upućivanje poziva za izradu projektne dokumentacije kako bi imali tri valjanje ponude. Suvlasnici su odlučili o odabiru izraditelja projektne dokumentacije koja je uvjet za bilo kakve zahvate u tom prostoru. Izabran je Bastion design Alana Sorića. Trenutno smo u fazi izrade projektne dokumentacije gdje će izraditelj obavljati i konzultacije sa suvlasnicima oko eventualnih korekcija u prostoru. Nakon izrade glavnog projekta znat će se i troškovnik i cijena koliko će to zapravo koštati. Dalje će suvlasnici odlučivati o modelu financiranja, natječaju i davanju ponude za samu obnovu. Ali prije toga treba zatvoriti financijsku konstrukciju – objašnjava Burić.

---

image
Jure Miskovic/Cropix
---

Na pitanje kako će se moći financirati obnova i hoće li je plaćati suvlasnici iz svog džepa, Burić kaže kako se teško razmetati nekim iznosima jer se cijene mijenjaju skoro svakoga dana.

- Kako će suvlasnici to financirati, stvar je njihove odluke. Mi smo njima servis i možemo organizirati predstavnike banaka za prezentaciju modela financiranja, ali o tom potom. Šteta je procijenjena, ali s obzirom da se radi o privatnoj imovini, ne mogu izlaziti u javnost s tim iznosima. Puno će ovisiti o njihovom međusobnom dogovoru, kao i dogovoru njih s Gradom Zadrom – zaključuje Burić.

Svi su stanari i korisnici poslovnih prostora bili podjednako pogođeni katastrofom u Klaićevoj, ali najviše je odjeknula situacija mlade obitelji radijskog voditelja Davora Valčića čija je supruga u trenutku izbijanja požara bila u visokom stupnju trudnoće. Umjesto radosti i veselja zbog dolaska prinove, mlada obitelj ostala je bez krova nad glavom (doslovno, jer se njihov stan nalazio na vrhu zgrade). Srećom, za Valčiće se pronašao zamjenski gradski stan niže u Varošu, a zahvaljujući prijateljima i donacijama, opremljen je svim potrepštinama i pokućstvom. Dva dana iza požara stigla je i bebica na svijet dok se iz zgarišta njihovog stana još pušilo iz nagorenih greda…

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

- Srećom u toj nesreći našao se taj stan, dobri ljudi su ga opremili doslovno dan prije nego što je žena došla iz bolnice s malim. I dalje smo u tom stanu u Varoši, "slavimo“ godišnjicu – kaže gorko Valčić.

Svi su suvlasnici uključeni u proceduru oko obnove, ali nitko još nema predodžbu kako će se i kad zgrada obnoviti i koliko će to uopće koštati.

- Zgrada je svakim danom sve opasnija. Čujem ponekad kad prođem tamo i pružim ruku kroz rešetke uzeti pismo iz sandučića kako otpadaju u portunu komadi žbuke. Obnova i kad se dogodi, bit će vrlo komplicirana jer je zgrada u strogoj gradskoj jezgri, ljeti se ne može raditi, ali i zimi je vrlo teško pristupiti na toj lokaciji. Kada se obnova i dogodi, ako stane do razine roh bau opet smo u problemima, jer za dovršenje treba dosta novca… Valjda je i u interesu Gradu da se to obnovi što prije, jer ružno je i vidjeti ruševinu u samom centru Zadra. Ne znam što nas čeka. Gledam maloga kako raste, prohodao je, a onda se još nije bio ni rodio. Ne znam koliko će vremena uzeti ta obnova. Znamo se našaliti da će mali iz gradskog stana upisati školu, sve je moguće - kaže Davor.

Samo da i fakultet ne upiše čekajući obnovu obiteljskog doma…

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

---

Uništeni uredi, obrti, stanovi...

U opožarenoj zgradi, urede su imali zadarski odvjetnici Rudić i Zekanović, foto atelje Željko Maričić, tamo je bila i nekadašnja videoteka obitelji Baljak, obitelji optičara Bajla uništen je stan, a u prizemlju poslovni prostor u najmu, jednom od najstarijih zadarskih obrtnika Vinko Pavlović voda je uništila većinu strojeva, kopirnicu je morao preseliti desetak metara dalje u Klaićevoj...

---

---

Mogući modeli obnove

Nekoliko je modela obnove uništene zgrade. Jedan je da se obnovi u cijelosti novcem od osiguranja i (ili) nekim od fondova, što bi bila najbolja opcija za sve.

Drugi model je da se izračuna udio svih suvlasnika u kvadraturi zgrade, pa podigne kredit uz sudjelovanje prema tom reciprocitetu što ne bi odgovaralo suvlasnicima stanova jer se radi vjerojatno o velikim iznosima.

Treći model je da Grad Zadar financira obnovu zgrade do roh-bau razine zbog njene povijesne i spomeničke važnosti, te obnovi svoje poslovne prostore, a da potom suvlasnici svatko svoj stan sufinanciraju do dovršenja.

Koji će model prevladati još se ne zna...

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija Luka Gerlanc/ Jure Miskovic/Cropix Luka Gerlanc/ Luka Gerlanc/ Luka Gerlanc/ Luka Gerlanc/ Luka Gerlanc/ Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Jure Miskovic/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Jure Miskovic/Cropix Jure Miskovic/Cropix Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Požar na Narodnom trgu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Požar na Narodnom trgu

Luka Gerlanc/

Radnici rasciscavaju unutrasnjost u pozaru stradale zgrade na Narodnom trgu. Od zgrade ce kako se sad cini ostati samo vanjski zidovi.
 

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Požar na Narodnom trgu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Požar na Narodnom trgu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/4-kantuna/proslo-je-godinu-dana-od-katastrofalnog-pozara-zgrade-na-narodnom-trgu-kad-ce-krenuti-obnova-davor-valcic-kad-mi-sin-krene-u-skolu-1199291 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=45bb82412ef34cf8a10094b8a222f8d4982bb6e9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pro%C5%A1lo+je+godinu+dana+od+katastrofalnog+po%C5%BEara+zgrade+na+Narodnom+trgu%3A+kad+%C4%87e+krenuti+obnova%3F+Davor+Val%C4%8Di%C4%87%3A+%26quot%3BKad+mi+sin+krene+u+%C5%A1kolu...%26quot%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2F4-kantuna%2Fproslo-je-godinu-dana-od-katastrofalnog-pozara-zgrade-na-narodnom-trgu-kad-ce-krenuti-obnova-davor-valcic-kad-mi-sin-krene-u-skolu-1199291 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2F4-kantuna%2Fproslo-je-godinu-dana-od-katastrofalnog-pozara-zgrade-na-narodnom-trgu-kad-ce-krenuti-obnova-davor-valcic-kad-mi-sin-krene-u-skolu-1199291 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KI ĆE TO PLATITI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
4 kantunaKI ĆE TO PLATITI

Prošlo je godinu dana od katastrofalnog požara zgrade na Narodnom trgu: kad će krenuti obnova? Davor Valčić: "Kad mi sin krene u školu..."

Piše Mišel Kalajžić
8. lipnja 2022. - 20:18

„Požar je izbio u zgradi na Narodnom trgu, u zgradi pored nekadašnjeg foto-ateljea Željka Maričića. Vatrogasci su stigli na Trg nekoliko minuta nakon dojave. U tijeku je akcija gašenja. Vatra se brzo širi pa su vatrogasci i policija pokrenuli evakuaciju stanara, među njima ima i starijih osoba. Uskoro opširnije...“

Ovih nekoliko rečenica, objavili smo na portalu Zadarski.hr prije godinu dana, bilo je to točno u 11.29 sati 15. lipnja, utorak. Bio je vrlo vruć dan, gradom se šetalo dosta turista, uobičajeni žamor s Narodnog trga dopirao je kroz škure u redakciju.

Odjednom – neobična strka, povici, panika na trgu. Što se događa? Otvaramo škure - "gori, gori Maričić"… Netko viče. Gledamo da se nije nešto zapalilo na trgu. Negdje prema Koloni - dim. Malo se više naginjemo kroz prozor i u tom trenutku ukazuje se užasan prizor – plameni jezici ližu kroz pritvorene škure Foto ateljea Maričić.

Gori zgrada na kantunu Narodnog trga! Ulica Mihe Klaića.

image

Požar na Narodnom trgu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Grabimo mobitele, hitamo vani, okidamo prve fotografije, dižemo ih na portal kako pristižu. Vrlo brzo stižu vatrogasci, ispružaju crijeva, spajaju skale… Sve to ide nekako sporo, a vatra pojačava. Sad već vatrena buktinja riga kroz prozore, širi se lijevo, desno, dimi uvis. Barba Vinko Pavlović izlazi iz svoje kopirnice, tog najmanjeg prostora za obrt na svijetu, pomaže starijoj ženi koja bježi kroz portun. Zgrada iz 16. stoljeća čija je unutrašnjost izgrađena od drveta, posustaje pod požarom. Vatrogasci ulaze u zgradu, gase s visokih pokretnih stepenica, ali jasno je, bitka će biti gadna, a tek je počela. Vatra gmiže kroz podove, širi se drvenim gredama, poput goleme ljute guje vijuga kroz konstrukciju…

Tek nešto iza 16 sati toga dana objavit ćemo da je požar u zgradi na Narodnom trgu ugašen. Vatrogasci su i dalje polijevali opožarenu zgradu, poslovne prostore i stanove, kako bi zaustavili i najmanju mogućnost da vatra ponovno krene. Ostat će u dežurstvu preko noći, a dotad vodom natapati zgradu koja je ugasila vatru, ali i uništila ono što nije požar.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Policijska istraga utvrdila je da je uzrok katastrofe kratki spoj na instalacijama. Da vatrogasci nisu ugasili požar i da je vatra prebacila, neke su procjene da je toga dana mogao izgorjeti veći dio stare gradske jezgre. Zgrada je potpuno uništena i iseljena, a do današnjeg dana još nije pokrenuta njena obnova. Najgore su prošli vlasnici stanova koji su u jednom danu ostali bez svog doma. Zgrada je osigurana potpornjima od rušenja i na tome se za sada stalo. U proteklih godinu dana održan je niz sastanaka vlasnika stanova i predstavnika gradske uprave kao vlasnika poslovnih prostora, kako bi se pronašao model i način obnove.

Nije to obična zgrada, ona je dio stare gradske jezgre i kao takva je pod nadzorom konzervatora. Ali kao i većina zgrada, u privatnom je vlasništvu i vlasnici brinu o njenom osiguranju i održavanju. Kako doznajemo, osiguravajuća tvrtka koja je osiguravala zgradu od osnovnih rizika do sada je isplatila akontaciju od 2 milijuna kuna. Kolika je ukupna šteta na zgradi i koliko bi osiguranje moglo u konačnici isplatiti odštete, nismo uspjeli doznati, jer se takvi podaci drže poslovnom i privatnom tajnom. Sigurno je da će obnova koštati puno više od tih 2 milijuna kuna, ali još uvijek nije jasno kako će je i tko financirati. Postupak obnove gradska uprava kao vlasnik poslovnih prostora usmjerila je na Zadar Stan, tvrtku koja upravlja zgradom i zastupa sve suvlasnike na ulazima Mihe Klaića 1. kao prinudni upravitelj i Mihe Klaića 3. kao redovni upravitelj.

image
Luka Gerlanc/

Direktor Zadar Stana Dubravko Burić priznaje nam kako do sada ovakav slučaj nisu imali, ali tvrdi da proces obnove zgrade ne stoji, već se u pozadini obavljaju vrlo važni koraci.

- Naša je obveza bila da da smo odmah alarmirali službe i organizirali da se prostor zaštiti i ukloni sve što predstavlja opasnost za imovinu i osobe. Budući da i Grad Zadar iznajmljuje prostore u Ulici Mihovila Klaića 1., u želji da taj cijeli proces bude transparentan, ja sam kao direktor tvrtke koja upravlja zgradom sve suvlasnike pozvao u Grad Zadar i svi daljnji sastanci su se događali u gradskoj upravi gdje su pozivani svi suvlasnici. Prvi korak bio je utvrditi stanje zgrade. Statičar je utvrdio da nije uvjetna za stanovanje i trebalo je zaštiti od urušavanja potpornjima. Dalje se čekao zapisnik policije, izlazak osiguravatelja, a za to vrijeme mi smo prikupljali dokumentaciju o zgradi koja je vrlo stara pa je i dokumentacija manjkava, čak i u Povijesnom arhivu.

Zbog toga smo morali napraviti novi i geodetski i arhitektonski snimak. Nakon toga logični slijed bio je upućivanje poziva za izradu projektne dokumentacije kako bi imali tri valjanje ponude. Suvlasnici su odlučili o odabiru izraditelja projektne dokumentacije koja je uvjet za bilo kakve zahvate u tom prostoru. Izabran je Bastion design Alana Sorića. Trenutno smo u fazi izrade projektne dokumentacije gdje će izraditelj obavljati i konzultacije sa suvlasnicima oko eventualnih korekcija u prostoru. Nakon izrade glavnog projekta znat će se i troškovnik i cijena koliko će to zapravo koštati. Dalje će suvlasnici odlučivati o modelu financiranja, natječaju i davanju ponude za samu obnovu. Ali prije toga treba zatvoriti financijsku konstrukciju – objašnjava Burić.

image
Jure Miskovic/Cropix

Na pitanje kako će se moći financirati obnova i hoće li je plaćati suvlasnici iz svog džepa, Burić kaže kako se teško razmetati nekim iznosima jer se cijene mijenjaju skoro svakoga dana.

- Kako će suvlasnici to financirati, stvar je njihove odluke. Mi smo njima servis i možemo organizirati predstavnike banaka za prezentaciju modela financiranja, ali o tom potom. Šteta je procijenjena, ali s obzirom da se radi o privatnoj imovini, ne mogu izlaziti u javnost s tim iznosima. Puno će ovisiti o njihovom međusobnom dogovoru, kao i dogovoru njih s Gradom Zadrom – zaključuje Burić.

Svi su stanari i korisnici poslovnih prostora bili podjednako pogođeni katastrofom u Klaićevoj, ali najviše je odjeknula situacija mlade obitelji radijskog voditelja Davora Valčića čija je supruga u trenutku izbijanja požara bila u visokom stupnju trudnoće. Umjesto radosti i veselja zbog dolaska prinove, mlada obitelj ostala je bez krova nad glavom (doslovno, jer se njihov stan nalazio na vrhu zgrade). Srećom, za Valčiće se pronašao zamjenski gradski stan niže u Varošu, a zahvaljujući prijateljima i donacijama, opremljen je svim potrepštinama i pokućstvom. Dva dana iza požara stigla je i bebica na svijet dok se iz zgarišta njihovog stana još pušilo iz nagorenih greda…

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Srećom u toj nesreći našao se taj stan, dobri ljudi su ga opremili doslovno dan prije nego što je žena došla iz bolnice s malim. I dalje smo u tom stanu u Varoši, "slavimo“ godišnjicu – kaže gorko Valčić.

Svi su suvlasnici uključeni u proceduru oko obnove, ali nitko još nema predodžbu kako će se i kad zgrada obnoviti i koliko će to uopće koštati.

- Zgrada je svakim danom sve opasnija. Čujem ponekad kad prođem tamo i pružim ruku kroz rešetke uzeti pismo iz sandučića kako otpadaju u portunu komadi žbuke. Obnova i kad se dogodi, bit će vrlo komplicirana jer je zgrada u strogoj gradskoj jezgri, ljeti se ne može raditi, ali i zimi je vrlo teško pristupiti na toj lokaciji. Kada se obnova i dogodi, ako stane do razine roh bau opet smo u problemima, jer za dovršenje treba dosta novca… Valjda je i u interesu Gradu da se to obnovi što prije, jer ružno je i vidjeti ruševinu u samom centru Zadra. Ne znam što nas čeka. Gledam maloga kako raste, prohodao je, a onda se još nije bio ni rodio. Ne znam koliko će vremena uzeti ta obnova. Znamo se našaliti da će mali iz gradskog stana upisati školu, sve je moguće - kaže Davor.

Samo da i fakultet ne upiše čekajući obnovu obiteljskog doma…

image
Luka Gerlanc/Cropix

Uništeni uredi, obrti, stanovi...

U opožarenoj zgradi, urede su imali zadarski odvjetnici Rudić i Zekanović, foto atelje Željko Maričić, tamo je bila i nekadašnja videoteka obitelji Baljak, obitelji optičara Bajla uništen je stan, a u prizemlju poslovni prostor u najmu, jednom od najstarijih zadarskih obrtnika Vinko Pavlović voda je uništila većinu strojeva, kopirnicu je morao preseliti desetak metara dalje u Klaićevoj...

Mogući modeli obnove

Nekoliko je modela obnove uništene zgrade. Jedan je da se obnovi u cijelosti novcem od osiguranja i (ili) nekim od fondova, što bi bila najbolja opcija za sve.

Drugi model je da se izračuna udio svih suvlasnika u kvadraturi zgrade, pa podigne kredit uz sudjelovanje prema tom reciprocitetu što ne bi odgovaralo suvlasnicima stanova jer se radi vjerojatno o velikim iznosima.

Treći model je da Grad Zadar financira obnovu zgrade do roh-bau razine zbog njene povijesne i spomeničke važnosti, te obnovi svoje poslovne prostore, a da potom suvlasnici svatko svoj stan sufinanciraju do dovršenja.

Koji će model prevladati još se ne zna...

11. svibanj 2024 23:31