StoryEditor
4 kantunaUGOSTITELJI U KORONI

Provjerili smo jesu li zadarski restorani i konobe podigli ili spustili svoje cijene zbog globalne pandemije: odgovor se neće svima svidjeti...

Piše M.Gugić
17. srpnja 2020. - 15:08
Velike gužve po ulicama, kaficima i restoranima slika su od prošle godine kad se tražio stol više. Kako danas rade poznati zadarski ugostitelji?Vladimir Ivanov/Cropix

Zadarski ugostitelji iskoristili su korona krizu za borbu protiv snižavanja cijena svojih jela i usluga. Kažu, ako ih smanje, potpisali su si smrtnu presudu.

- Ja cijene nisam ni dizao ni spuštao, već godinama su iste – otkriva nam dugogodišnji varoški ugostitelj Leo Mijalić, vlasnik konobe „Pjat”, jedan od rijetkih u gradu koji radi tijekom cijele godine.

- Možda mi neće ljudi virovat, ali mi trenutno radimo bolje nego prošle godine. Gledajte, nikad se nismo orijentirali na turiste i posao isključivo gradili na njima, oni su nama samo odličan bonus. Kod nas su gosti preko 80 posto domaći ljudi koji itekako cijene pravu lokalnu spizu koju ovdje nudimo – ističe Mijalić te naglašava da upravo zbog kupnje kvalitetnih namirnica kod malih proizvođača ne može spuštati cijene.

image
Anita i Leo Mijalić trude se zadržati kvalitetu jela najviše za domaće goste
Hanza Media

S njim se slaže i ugostitelj Stipe Knežević, vlasnik Restorana „Kod Stipe” i predsjednik županijske Obrtničke komore u Zadru, koji dodaje kako je nabava robe još više poskupila, oko 10 posto, i da smanje cijene ne bi imali ama baš nikakve zarade.

- Od nas se očekuje da smanjimo odnosno prilagodimo cijene situaciji. Ali, jednostavno nemamo u tome računicu. Nama u trgovini ništa nije pojeftinilo, tako da ne možemo ni mi – ističe Knežević, dodajući kako je on ipak ove godine zadržao dnevne menije.

- A oni ne mogu biti jeftiniji ni da oću! Gosti mogu birati između ribljeg i mesnog menija. Za samo 75 kuna dobiju riblju juhu kao predjelo, lignje s pomfrijem za glavno jelo, a za desert ide tiramisu, dok u mesni, koji košta 100 kuna, dolazi također juha, ali goveđa, za glavno jelo nudimo pašticadu, a desert je isti, tiramisu – nabraja nam Knežević te ističe kako cijene, ponajviše zbog tehničkih razloga, nije mijenjao. Sada mu je žao.

image
Restoran Stipe iako ima manje stolova na terasi, cijena najma ostala je gotovo ista
Web "kod Stipe"


- Nemam zarade niti 30 posto od prošle godine, radnika imam jednak broj jer nisam htio davati otkaze, a Grad nama ugostiteljima i nije baš izašao u susret s cijenama najma, terasa i komunalija. Mislim da će ova godina biti preživljavanje... - žali nam se Knežević koji uskoro planira i u zasluženu mirovinu. Restoran, naravno, neće zatvarati.

Šetajući gradom, posebno predvečer, primjećujemo da turista, unatoč sve lošijoj hrvatskoj epidemiološkoj slici - ima. Sigurno više nego je itko očekivao. Šetaju nonšalantno, bez straha od zaraze, slikajući se kod svakog kamena, uživajući u zalasku, jednostavno, baš kao i svih ovih godina, iskorištavajući svoj godišnji odmor. Ipak, većina ih liže sladolede, na zidićima grickaju pizza-cutove i bureke, u dućanima kupuju napitke, a prolazeći pored terasa restorana duž grada, viđamo cijele obitelji kako dijele jednu pizzu. Nešto što proteklih godina ugostitelji ne bi tolerirali, danas prolazi. Takva je situacija.

- Loše je, što da vam kažem – priznaje Karlo Mihić, vlasnik kutnog gradske zalogajnice, nedaleko do Trga, konobe „Malo misto”.

- S obzirom da ja nisam mislio da ćemo mi uopće otvoriti, zadovoljan sam. No, radim 35 posto od lanjskog prometa što naravno nije dobro. Cijene su mi do 10. srpnja bile dosta niske, puno niže nego lani, no odlučio sam ih podići. Ipak, još je to 10 posto jeftinije nego prošle godine. Tako jedan biftek sa zadarskim tartufima i prilogom lani koštao 195 kuna, a ove je godine njegova cijena 180 kuna – zaključio je Mihić.

image
Biftek sa zadarskim tartufima i prilozima u Malom Mistu
Fb Malo Misto

Izdvojeno

04. prosinac 2020 04:16