StoryEditorOCM
4 kantunaPSIHOLOŠKI PROFIL

Psihijatri utvrdili da Filip Zavadlav ima poremećaj ličnosti, a tužitelj smatra da mu je jedini cilj bilo bešćutno ubijanje prije kojeg se i uredio

Piše PSD
28. svibnja 2020. - 09:06

Optužnica protiv Filipa Zavadlava (25), koju je Županijsko državno odvjetništvo iz Splita podignulo zbog trostrukog ubojstva u splitskom Varošu, ne navodi samo puki slijed događaja prije i tijekom krvavog pohoda. Secirajući svaki i najmanji dokaz, od izjava svjedoka i snimki kamera do nalaza nekoliko liječnika, tužitelj Žarko Štrbac precizno je i do u detalje opisao psihološki portret mladića koji je 11. siječnja, od 15.34 do 15.42, hicima iz kalašnjikova smaknuo Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (37) i Marina Ožića Paića (25).

Navodeći kako je Filip Zavadlav nabavio na ilegalan način automatsku pušku kalašnjikov, tužitelj ističe kako je sam i s prijateljima vježbao pucanje i gađanje jer je želio postići sigurnost i efikasnost u uporabi. U konkretnom slučaju postavlja se pitanje u koju svrhu, cilj i motiv, upitao se tužitelj u optužnom aktu te nam odmah nakon toga nudi i odgovor.

Cilj Filipa Zavadlava je bilo bešćutno i bezobzirno usmrćenje više osoba u samom centru grada usred dana jer je bio siguran gdje i kada će pronaći svoje žrtve kako bi ih hladnokrvno likvidirao, siguran je tužitelj. Smatra kako je optuženi ubio trojicu iz bezobzirne osvete, a ističe kako njegove žrtve nisu dale povoda za takvo drastično postupanje te da ih na tako brutalan i bešćutan način usmrti.

Tablete za smirenje

Tužiteljstvo smatra kako je Filip Zavadlav krenuo u smrtonosni pohod promišljeno i svjestan onoga što radi, a potvrdu toga vide u njegovu ponašanju. Navode stoga kako se, osim nabavom oružja i streljiva, za planirana smaknuća dodatno posebno uredio.

Nekoliko dana prije smaknuća je ošišao dugu kosu na kratko, a na dan ubojstava je obukao urednu obuću i odjeću: bijelu košulju, tamnoplave hlače, smeđu jaknu i cipele. Sa sobom je uzeo dvije torbe, jednu manju preko ramena i drugu veću u koju je stavio kalašnjikov i dva spremnika streljiva. Popio je tri vrste tableta za smirenje: Diazepam, Lunat i Cerson.

Tablete su utjecale na njegovo smireno kretanje koje je vidljivo na snimkama kada su ga prolaznici mobitelima uspjeli uhvatiti u kadar kako krstari ulicama s oružjem u ruci. Veliku crnu torbu ostavio je na Šperunu na tlu kada je iz nje uzeo drugi spremnik metaka i stavio ga u kalašnjikov, nakon što je prvi ispraznio u Bobana i Torlaka.

image
Očevid nakon ubojstava
Jakov Prkić/HANZA MEDIA

Do sljedeće žrtve je išao jednim dijelom puta noseći pušku u desnoj ruci, a jednim držeći je objema rukama preko abdomena, sve dok je nije, nakon ubojstva Ožića Paića u Radmilovićevoj ulici, odbacio u kontejner za otpatke na Nazorovu prilazu. Oko 17.30 Filip dolazi s ocem u kafić "Borsalino", takoreći u dvorištu policijske uprave, gdje dolazi i socijalni radnik s kojim su kontaktirali.

Svjedoci kažu da je tamo već bio Stanislav, Filipov brat, ovisnik o drogi, koji je i tada bio vidljivo pod utjecajem narkotika te se propitkivao među gostima kafića jesu li vidjeli što je njegov brat učinio. Kada je jedan upitao Filipa što je učinio, kazao je: "Što sam to učinio, ništa nisam učinio?".

Socijalni radnik ga nagovara na predaju policiji, ali Filip je to kategorički odbijao te mu je tada predložio da ode psihijatru. Filip pristaje da socijalni radnik pozove psihijatra i ovaj koristi trenutak da uz taj izgovor iziđe iz kafića i pozove policiju. U 18.20 Filip Zavadlav je uhićen, brat mu Stanislav pokušava pobjeći iz kafića, ali ga je policija uhvatila te i njega odvela u postaju.

Nakon uhićenja ga presvlače kako bi uzeli odjeću u kojoj je bio da uzmu tragove s nje. Zbog očitog rastrojstva u kojemu se Filip nalazio odvode ga u splitsku bolnicu. Tamo mu uzimaju uzorke krvi i urina te ga pregledava psihijatar, kojem je stalno ponavljao da je bio bez samokontrole jer nije 15 dana spavao.

Ukrcaj na brod

Kada je liječnik pokušao od njega doznati gdje je odbacio oružje koje policija još nije bila pronašla, Filip je negirao išta vezano uz događaj. "O čemu vi pričate?" pitao je psihijatra. Najviše ga je tada brinulo kakvu će mu dijagnozu napisati da mu to ne bi poremetilo ukrcaj na brod.

Stoga je psihijatar ustvrdio da je u tom trenutku bio iskrivljenog realiteta zbog akutne reakcije na stres. Iste večeri je u pritvorskoj jedinici iskazivao suicidalne misli, a kada je sutradan priveden na Županijsko državno odvjetništvo u Split da iznese obranu, bio je potpuno nesuvisao.

Pozvana je sudska vještakinja psihijatrica, koja je procijenila da zbog trenutnog psihičkog stanja nije raspravno sposoban. Prebačen je u Bolnicu za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu, odakle su ga odvodili u Vrapče, gdje ga je do kraja siječnja vještačio tim stručnjaka.

Psihijatri su za Filipa zaključili da nije duševno bolestan i nije ovisan o alkoholu i narkoticima. Naveli su da ima miješani poremećaj ličnosti s antisocijalnim, narcističkim i histrioničnim elementima, koji se razvio zbog odrastanja u nepovoljnim životnim okolnostima. Prije trostrukog ubojstva je bio u stanju reakcije na stres jer je više tjedana bio pod povećanom emocionalnom tenzijom i zabrinutosti do razine suicidnih promišljanja.

Bio je u strahu, izgubio je na težini i nije mogao spavati. Zbog takvog stanja nije bio sposoban potpuno shvatiti značenje svog postupanja i upravljati svojom voljom. Stoga su procijenili da je prilikom trostrukog ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv. Nakon zločina Filip Zavadlav je razvio disocijativni poremećaj, utvrdili su.

Radi se o vrsti poremećaja u kojem se javlja potpuni ili djelomični rascjep svijesti o sebi i osjećanja određenih dijelova događaja. Osoba se svjesno ili nesvjesno emocionalno isključuje i odvaja od situacije ili događaja u kojoj se nalazi. Postaje potpuno odvojena od stvarnosti u kojoj se nalazi jer, iako na razini svijesti može vidjeti što se događa, sve životne situacije promatra i doživljava potpuno pasivno.

18. travanj 2024 14:23