StoryEditorOCM
4 kantunaDOBAR POSAO OD 20 MILIJUNA KUNA

Psihijatrijskoj bolnici na Ugljanu Europa obnavlja pet zgrada!

Piše Ana Vučetić Škrbić
12. prosinca 2018. - 23:31
ugljan dovla

Čak pet zgrada Psihijatrijske bolnice na Ugljanu prošlo je na natječaju za energetsku obnovu financiranu iz sredstava europskih fondova, što je velika vijest za ovu ustanovu paviljanskog tipa koja već desetljećima vapi za obnovom. Projekt energetske obnove vrijedan je oko 20 milijuna kuna.

Bolnica od svog osnutka 1955. godine radi na mjestu bivšeg talijanskog logora izgrađenog početkom 40-ih godina prošlog stoljeća, a ozbiljnije obnove postojećih zgrada do sada nije bilo. S obzirom na poznato stanje u domaćem zdravstvu, u kojemu nema dovoljno niti za lijekove a kamoli za velike građevinske investicije ovakvog tipa, milijunska pomoć iz europskih fondova nije samo dobrodošla već i nužna.

Kada je raspisan natječaj "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora", za sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u dva dana prijavljeno je čak 311 projekata iz cijele Hrvatske.
Psihijatrijska bolnica prijavila je pet svojih zgrada (dio odjela, upravna zgrada i domski smještaj), a kako nam je potvrdio ravnatelj Mladen Mavar, za dvije zgrade su već dobili ugovore koje trebaju potpisati, dok su ostala tri u pripremi. Ovaj veliki projekt za bolnicu je vodila tvrtka "Nova suha", koja je u Zadru među najuspješnijima kada je u pitanju energetska obnova i kandidiranje projekata za europske fondove.

– To je za nas zaista velika stvar. Energetska obnova zapravo znači rješavanje svih problema koje imamo na tim zgradama, uključujući i promjenu kompletnih podova, instalacija te sustava za grijanje i hlađenje – govori nam Mavar kojemu, nakon što se ovaj projekt realizira, ostaje još jedan veliki zahvat: tri velike bolničke zgrade u kojima su smješteni pacijenti, a koje će se graditi iz temelja.

Gradnja novih zgrada

– Ti su objekti u toliko lošem stanju, od statike pa na dalje, da su stručnjaci procijenili kako je jedino dobro rješenje njihovo rušenje i gradnja novih zgrada. Projekti su spremni, već smo ishodili lokacijske dozvole za te nove objekte i sada čekamo ono najvažnije, financiranje. To nam je, naravno, i najveći problem jer je riječ o zaista velikom i skupom zahvatu, i o projektu koji se mora provoditi u fazama jer su to zgrade u kojima su smješteni pacijenti – kaže Mavar. Postoji mogućnost da se i ovaj projekt financira iz fondova, poput, primjerice, gradnje zgrade dnevnih bolnica u Zadru koja je "teška" 50 milijuna kuna, ali ne prije 2021. godine. Bolnica iz svojih sredstava, zahvaljujući nedostatnom limitu, već godinama jedva pokriva troškove i plaće, pa o bilo kakvim investicijama, pogotovo ovako kapitalnim, nema govora.

– Čekamo početak siječnja u nadi da će se nešto promijeniti jer ovaj limit koji sada imamo na raspolaganju zaista nije dovoljan za normalno funkcioniranje. Uspijevamo iz mjeseca u mjesec samo zato što se "stišćemo" na sve moguće načine. Evo, tekuće poslovanje držimo na milijun kuna, a samo su plaće otišle gore za dva milijuna. A gdje je sve drugo – kaže nam Mavar.

Zato je bolnica zahvalna svim donatorima koji uskoče kad je pomoć potrebna. Zadnji su djelatnici arhitektonskog studija Brigada iz Zagreba koji su, umjesto korporativnih poklona i domjenaka koji se prakticiraju u ovo predbožićno vrijeme, odlučili svoje vrijeme i sredstva preusmjeriti u humanitarne svrhe. Tako su nabavili potrebne materijale, okupili stručnjake i potpuno preuredili malu kuhinju kojom se koriste pacijenti, u cilju stjecanja osnovnih kulinarskih vještina koje im koriste nakon otpusta s bolničkog liječenja. Oslikali su zidove dvorane za tjelovježbu i jedan od salona za dnevni boravak pacijenata na akutnom odjelu. Na kraju, na red je došla i nova bolnička kuhinja u čijoj su blagovaonici oslikali zidove.

– Mladim stručnjacima iznimno smo zahvalni što su u ovo vrijeme prepoznali potrebu pomaganja oboljelima od psihičkih oboljenja zato što se psihijatrijske bolnice, odjeli i domovi rijetko nađu u planovima humanitarnih akcija ili donatorskih programa – poručuje Mavar.

 

MAVAR I LONGIN: Nema preseljenja
Na aktualnom satu skupštine Zadarske županije, vijećnik Stipe Bjeliš (NZH) pitao je da li je istina da se Psihijatrijska bolnica seli kako bi se postojeći teren prenamijenio i prodao. Župan Božidar Longin kazao je kako o tome nema nikakvih saznanja, a isto nam je danas rekao i ravnatelj Mavar.
– Naša bolnica ima kapacitet od 483 kreveta, tijekom jedne godine liječenjem je obuhvaćeno oko 1070 pacijenata. Zaista ne znam gdje bi se mogla preseliti ustanova tolikog kapaciteta i ovako specifičnog karaktera. Mene o tom pitanju nitko nije kontaktirao niti išta o tome znam – kazao nam je Mavar.

08. svibanj 2024 20:33