StoryEditorOCM
4 kantunaNA USLUZI SVIMA

Caritas: Pučka kuhinja u Zadru radi po pravilima Stožera, a prenoćište smo za naše stalne korisnike otvorili na 24 sata

Piše M. Gugić
25. ožujka 2020. - 13:38
Socijalna samoposluga biti će zatvorena do daljnjega, no svi koji se jave na službene telefone Caritasa, koje mogu pronaći na njihovim stranicama, dobit će paket na kućnu adresu.Andrija Lucic/Cropix

Baš kao i svi drugi morali smo se prilagoditi novonastaloj situaciji i mjerama koje su donesene – rekla nam je odmah na početku razgovora zamjenica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije, Mirjana Tadić te nastavila:

- Unatoč situaciji, nitko neće ostati zakinut za našu pomoć. Korisnicima će biti osigurana nužno potrebna skrb tako da se ne ulazi u njihov dom, nego da se obroci i lijekovi dostavljaju bez nepotrebnih kontakata. U Pučkim kuhinjama u Zadru i Benkovcu rade ekipe od tri tima, a jednako koliko ih toliko imamo i u dostavnoj službi. Više se obroci ne mogu pojesti unutar prostora naše kuhinje, već korisnicima koji dođu obroke stavljamo u jednokratne posude te im ih pružamo kroz. Kuhamo dva ručka kako bi što više smanjili fizičke kontakte – pojasnila nam je Tadić te dodala kako su prenoćište za stalne korisnike otvorili na 24 sata.

- I ti ljudi negdje moraju biti na sigurnom, u izolaciji, baš kao i svi mi koji ostajemo doma. Stoga smo otvorili prenoćište i preko dana i preko noći kako bi i oni imali gdje provesti ovo rizično vrijeme. Također, s njima je stalno jedna službena osoba koja pazi da se poštuju sva pravila izolacije, odnosno da nitko ne izlazi vani. Ukinuli smo večeru, tako da za ručak dobiju još jedan obrok koji može poslužiti kao večera. Trudimo se koliko znamo i umijemo – naglasila je Tadić, dodavši kako su iznimno zahvalni na dobrim uvjetima. 

Naglasila je kako će socijalna samoposluga biti zatvorena do daljnjega, no svi koji se jave na službene telefone Caritasa koje mogu pronaći na njihovim stranicama dobit će paket na kućnu adresu.

Također, pozvala je sve Zadrane da pomognu starijim sugrađanima koji nemaju nikoga mlađeg ida im punu na usluzi.

-  Ako znate nekoga tko je sam i spada u rizičnu skupinu, javite nam ako već vi ne možete pomoći, bit će organizirana pomoć naših volontera koji će starim, nemoćnim i osobama u samoizolaciji biti na raspolaganju. Ovo je idealno vrijeme da pokažemo obzir jedni prema drugima, posebno prema najranjivijim skupinama. Moramo biti i disciplinirani kako bi sve prošlo u najboljem redu – zaključila je Tadić. 

 

25. travanj 2024 08:17