StoryEditorOCM
4 kantunaPROMJENE NA VRHU U ZRAČNOJ BAZI ZEMUNIK

Pukovnik Ribarić novi zapovjednik eskadrile aviona

Piše HRZ/Marinko Karačić
1. svibnja 2019. - 16:40

Pukovnik Robert Ribarić imenovan je na dužnost zapovjednika Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku koju će obnašati od 1. svibnja 2019. godine.

Pukovnik Ribarić do sada je obnašao dužnost zamjenika zapovjednika Eskadrile aviona, a nakon odlaska pukovnika Željka Harapina na dužnost zapovjednika Pilotske škole Središta za obuku HRZ-a "Rudolf Perešin" pukovnik Ribarić preuzima zapovjedanje Eskadrilom aviona. Njegovim zamjenikom određen je bojnik Ivan Anđić koji uz nastavničku ulogu, leti u akrobatskoj grupi "Krila Oluje".

Pukovnik Ribarić pripadnik je Hrvatske vojske od 1999. godine kada je završio školovanje kao pripadnik 3. naraštaja hrvatskih vojnih pilota. Cijelu letačku karijeru razvijao je u Eskadrili aviona  obnašajući dužnosti pilota, nastavnika letenja, zapovjednika voda te zamjenika zapovjednika EA. Završio je Zapovjedno-stožernu školu "Blago Zadro", a za postignuća u službi više je puta pohvaljivan i nagrađivan.

Pukovnik Ribarić je diplomirani inženjer prometa, smjer aeronautika, vojni pilot, nastavnik letenja i probni pilot na avionima Pilatus PC-9M i ZLIN 242L. Rođen je 1975. u Osijeku, a živi u Zadru. U letačkoj karijeri ostvario je oko 2200 sati naleta na avionima UTVA-75, ZLIN-242L i Pilatus PC-9M.

Preuzimajući dužnost zapovjednika EA pukovnik Ribarić rekao je kako mu je iznimna čast zapovjedati Eskadrilom koja školuje hrvatske vojne pilote u skladu najviših standarda obuke.

"Svoje prve letačke korake naučio sam u ovoj Eskadrili, a kasnije na tim temeljima podučavao nove naraštaje pilota. Dužnost zapovjednika doživljavam kao časnu, odgovornu, ali prije svega kao izazov za osobni doprinos daljnjem jačanju i novim postignućima Eskadrile aviona. Prepoznati smo po iznimnoj stručnosti i kvaliteti školovanja vojnih pilota, imamo međunarodno iskustvo i učinit ću sve kako bi Eskadrila aviona i dalje bila na čast i ponos Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske vojske", poručio je pukovnik Ribarić.

20. travanj 2024 07:02