StoryEditorOCM
4 kantunaNACIONALOV TEKST DODATNO USIJAO ATMOSFERU OKO DODJELE KONCESIJE ZA GAŽENICU

Pupić Bakrač pozvao Antona Dražinu da momci s fantomkama "pohapse hohštaplere i torbare koji su malverzirali"

18. travnja 2018. - 15:39
konferencija_gazenica3-210318

Na dan kada je u Zadar stigao tjednik "Nacional" s tekstom posvećenim Gaženici, konferenciju za novinare na Narodnom su trgu održali Rudolf Dvorski (Modes) i Marko Pupić Bakrač (Akcija mladih) žestoko se obrušavajući na lokalnu vlast i ljude koji su donosili ključne odluke pri dodjeli koncesije turskoj kompaniji.

- Nakon naše prve medijske konferencije bilo je puno prozivanja da radimo štetu, da ne želimo dobro ni Zadru ni Hrvatskoj. Međutim, evo, Nacional govori o studiji plaćenoj 2,6 milijuna eura 2009. godine, a završni dokument na koji se mi pozivamo je objavljen u siječnju 2012. godine. U toj studiji jedna od najvećih svjetskih grupacija koja se bavi takvim poslovima preporučuje da Gaženica ide u koncesiju uz podjelu dobiti između koncesionara i LUZ omjerom 50:50. Razlika između tog modela i modela od 12 posto prihoda za lučke djelatnosti i šest posto prihoda od gospodarske djelatnosti je preko 100 milijuna eura, kazao je Dvorski baratajući podatkom Božidara Longina kako će od ove koncesije LUZ imati 311 milijuna kuna prihoda u 20 godina.

- Sada se otkriva cijeli smisao ove priče, a to je da u slučaju da LUZ na ovaj način ima toliku količinu prihoda, za ostale nema mjesta. Kad je razlika između 12 i 88 posto preko sto milijuna eura, onda se povlače svakakve sumnje zašto se to radi i kome to ide u korist, jer ne ide u korist niti građanima niti LUZ-u niti RH. Nikako mi nije jasno kako to LUZ može naručiti studiju o gospodarskoj opravdanosti dodjele koncesije koja se u tolikoj mjeri razlikuje od studije koju su radili eminentni svjetski stručnjaci, a koja je plaćena 20 milijuna kuna. Nešto se ozbiljno događa, na pravom smo tragu, a naš interes nije rušenje bilo čega nego nam je interes da građani i RH od ovoga imaju višestruke koristi, a ne da se pune privatni džepovi, zaključio je Dvorski.

- Stalno nas se proglašavalo redikulima koji nemaju pojma o čemu pričaju, ali sve ono što smo govorili pokazalo se istinitim, a sve ono što su govorili Longin i Škifić pokazalo se spinom. Možda to nije popularno reći, ali malo sam razočaran i s novinarima, ali pozivam ih da provjere kakve su sve malverzacije i makinacije Turci radili u Dubrovniku i Baru. Proglašava nas se lažovima, a da nitko nije provjerio ono što smo rekli. Evo, sada se, na kraju, dokumentirano dokazuje da je koncesijski ugovor nepovoljan po RH, izjavio je Marko Pupić Bakrač i nastavio:

- Ako bivši župan Stipe Zrilić zna za francusku studiju plaćenu 20 milijuna kuna, znaju i Kalmeta, Longin i Škifić. Netko je studiju plaćenu 20 milijuna kuna odnosno 122.000 po stranici, sakrio u škafetin i dao izraditi novu u siječnju 2018. godine, neposredno prije raspisivanja koncesijskog natječaja kako bi pogodovao budućim koncesionarima i podkoncesionarima. Dakle, neupitno je dokazano ono što cijelo vrijeme govorimo – da je u Gaženici osmišljen sustav pljačke putem koncesije i podkoncesija, uvjeren je Pupić Bakrač.

- Sve je jasno kao dan bijeli. Budući su se Turci pokazali svojim postupcima u luci Gruž i luci Bar lošim partnerima, a oni koji impokušavaju omogućiti tu koncesiju, u svjetlu najnovijih informacija, lošim gospodarima, očekujem da će sve aktivnosti oko davanja u koncesiju luke Gaženica biti trenutno obustavljene. Nakon podignutih optužnica, bilo je dileme da li Božidar Kalmeta može biti kandidat za gradonačelnika na prošlim lokalnim izborima. Postavio sam pitanje bi li mogao biti kandidat u pravno sređenoj državi kao što je Njemačka. Kalmetin odvjetnik Šime Pavlović mrtav-hladan izjavio je kako ovo nije Njemačka. Kalmeta ipak nije bio kandidat.

Ovo nije Njemačka, ali nije ni banana republika. Nakon objave ovakvog teksta "Nacionala", u pravno uređenoj državi poput Njemačke, akteri afere ne bi dočekali sutrašnji dan na slobodi. Stga od Državnog odvjetništva tražim da izda nalog, a od načelnika PU Zadarske Antona Dražine da pošalje momke u maskirnim uniformama s fantomkama na glavi kako bi pohapsili hohštaplere i torbare koji su malverzirali oko Gaženice, izjavio je Pupić Bakrač i potom se zapitao "je li studiju od Francuza naručio Zdravko Livaković, tadašnji državni tajnik" i "o čemu je Zdravko Livaković jučer u podne brifirao Longina i Škifića sat i pol vremena u prostorijama LUZ-a nakon izlaska teksta u Nacionalu".

 

Što ako Turci prodaju tvrtku s koncesijom?

- Turci su osnovali tvrtku u Hrvatskoj s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna koju sutra mogu nekome prodati i više neće biti koncesionari Turci nego tko zna tko. Koliko je to ozbiljna priča govori da garancija banke iznosi milijun, a pismo namjere na još pet milijuna, što je kao da ja kupujem Ferrari s garancijom od 500 kuna i pismom namjere od 2.500 kuna. To su notorne gluposti koje nas mogu dovesti u pravne zavrzlame i tešku štetu ukoliko se to ne raskine, rekao je Marko Pupić Bakrač.

03. svibanj 2024 00:23