StoryEditorOCM
4 kantunaPROBLEM RADNE SNAGE

Pupić Bakrač: "Problem odlaska kadra iz zadarske bolnice je eskalirao!"; Kolega: "Odjeli u OB Zadar nisu kadrovski devastirani"

Piše I.I.
8. studenog 2022. - 11:37

U radnim materijalima Županijske skupštine Zadarske županije stigao je odgovor i na pitanje Marka Pupića Bakrača koji je problematizirao temu odlaska kadra iz Opće bolnice Zadar. 

- Uz odlazak kadra koji je posljednjih godina eskalirao, problem su i natječaji za radna mjesta na koje se nitko ne javlja. Na ispomoć zadarskim doktorima dolaze specijalisti drugih sredina. U takvoj situaciji sve je manje onih koji u toj kadrovskoj oskudici žele preuzeti odgovornost za upravljanje odjelima. Tako se za šefove čak osam odjela nitko nije javio. Što ćete župane Longinu po tom pitanju poduzeti, upitao je Pupić Bakrač na prošloj Skupštini Zadarske županije kojemu je odgovorio županijski pročelnik za zdravstvo Marko Kolega.

- Opća bolnica Zadar ima ukupno 1412 zaposlenih i najveći je poslodavca u Zadarskoj županiji. Zbog toga je fluktuacija zaposlenika očekivana. Jedan dio zaposlenika prekida radni odnos zbog ispunjavanja uvjeta za starosnu mirovinu, dok drugi dio zaposlenika prekida radni odnos zbog osobnih razloga i to često zbog prelaska u druge zdravstvene ustanove bilo javne ili privatne i to u zemlji i inozemstvu. Trend migracije zaposlenika unutar tržišta rada u okviru zdravstva u cijeloj RH, a tako i u Općoj bolnici Zadar, ne zaostaje za ostalim djelatnostima. Zbog toga kontinuirano objavljujemo natječaje za zasnivanje radnog odnosa te se upražnjena radna mjesta popunjavaju novim zaposlenicima, kazao je pročelnik Kolega dodajući kako se za rad u OB Zadar na navedenim natječajima javljaju i kandidati iz drugih gradova i županija, od kojih su pojedini nakon što su zadovoljili sve uvjete natječaja i zaposleni.

- U pojedinim zdravstvenim djelatnostima gdje je zbog prekida radnog odnosa došlo do manjka zaposlenih koji se ne može brzo nadomjestiti zapošljavanjem jer takvog kadra nema ili je nedostatan na tržištu rada, ustanova putem ugovora o poslovnoj suradnji s drugim ustanovama rješava i tu privremenu poteškoću. Ono s čim se susrećemo ne samo mi u OB Zadar već i druge zdravstvene ustanove nedostatak kadra na tržištu rada koji prednjači u nekim zanimanjima kao što su medicinske sestre/tehničari. Činjenica je da istraživanja pokazuju nedostatak te kadrovske strukture što posljedično veže i mogućnost zapošljavanja, govori pročelnik Kolega dodajući kako je jedan od načina rješavanja ove situacije povećanje upisnih kvota u srednje medicinske škole.

- Po tom pitanju smo se u OB Zadar aktivno angažirali i u suradnji s Medicinskom školom Ante Kuzmanić" izborili" za upis još jednog razreda u školskoj godini 2022/2023. Što se tiče liječničkog kadra i pitanja specijalizacija također je za istaknuti činjenicu da se mlađe kolege u današnje vrijeme rjeđe prijavljuju na natječaj za pojedine specijalizacije kao što je specijalizacija iz patologije i citologije, hitne medicine, anesteziologije i intenzivne medicine pa i kirurgije u odnosu na neke druge specijalizacije. Radi se zapravo o trendu na koji ne možemo utjecati, ističe Kolega dodajući kako zadarska bolnica zapošljava ukupno 71 liječnika specijalizanta te kako plan prijema specijalizanata prati potrebe ustanove te je u skladu s Nacionalnim planom specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za petogodišnje razdoblje.

- Napominjemo isto tako da za obavljanje pojedinih dijagnostičko - terapijskih postupaka postoji lista čekanja. Uvedenom organizacijom rada na pojedinim radilištima, što znači da se pojedine pretrage obavljaju i vikendom, doći će do smanjenja listi čekanja te smatramo da ćemo u skorašnje vrijeme imati vidljive rezultate, a sve na zadovoljstvo naših pacijenata, kazao je pročelnik Kolega napominjući kako nema razloga za zabrinutost građana.

- Odjeli u OB Zadar nisu kadrovski devastirani, dapače, broj zaposlenika u bolnici kontinuirano se povećava, sukladno novim tehnikama i metodama koje se primjenjuju u bolnici. Također nema govora o kolapsu zdravstvenog sustava u Zadarskoj županiji, pa nisu potrebne nikakve urgentne mjere. Nova reforma zdravstva, koja započinje od 01. siječnja 2023. godine, detektirala je dijelove zdravstvene zaštite koje se mogu promijeniti s ciljem, boljeg, bržeg i racionalnijeg pružanja usluga u zdravstvu, te će te dijelove i promijeniti, kako na razini države, tako i na razinama svih županija, naglasio je županijski pročelnik.  

05. lipanj 2023 12:52