StoryEditorOCM
4 kantunaMUKE PO ENGLESKOM

Rade Fain: Nisam lagao. Knežević je bio ‘al pari‘ s drugim kandidatima, a prednost mu je bio status dragovoljca Domovinskog rata

Piše Iva Ivanac
29. rujna 2022. - 17:13

- Ako su kandidati "al pari" u stručnoj spremi, jeziku, programu i razgovoru, onda prednost, prema zakonu, ima onaj tko je bio dragovoljac Domovinskog rata, što je Knežević bio, kaže Rade Fain, komentirajući odjeke sa zadnje sjednice Skupštine Zadarske županije na kojoj je postupak izbora Željka Kneževića za novog ravnatelja Lučke uprave Zadar u pitanje doveo vijećnik SDP-a Jure Zubčić. Zubčić je naime ustvrdio da Knežević nije bio najbolji kandidat jer je po znanju engleskog jezika između četiri kandidata bio na trećem mjestu, a program rada je napisao na četiri stranice, od čega je više od pola sadržaja ”kopipejstao” sa stranica Lučke uprave Zadar.  

Zubčić je u jednom trenutku kazao i kako je Fain kao predsjednik Povjerenstva za izbor ravnatelja Lučke uprave Zadar lagao medijima o tome tko je bio najbolji kandidat iz engleskog jezika. Župan Božidar Longin je stao u obranu Faina kazavši kako ne vjeruje da je lagao o rezultatima. Zubčić je nakon toga medijima dostavio rezultate engleskog jezika, ali i programe rada kandidata koje je dobio iz LUZ-a. Za mjesto ravnatelja natjecali su se još Đoni Štambuk, Andro Magić i Marin Milković.

- U niti jednom trenutku nisam rekao da je Knežević bio najbolji u engleskom jeziku, što tvrdi Zubčić!, ističe Fain dodajući kako je ključan kriterij za izbor Kneževića za ravnatelja bio taj što je dragovoljac Domovinskog rata.

- Povjerenstvo je provelo natječaj, a Upravno vijeće je odlučilo tko će biti ravnatelj, odnosno resorni ministar koji može ili ne mora potvrditi novog ravnatelja, kaže Fain uz objašnjenje kako je Povjerenstvo odradilo "tehnički" dio natječaja, a ne i odluku o izboru.   

Koliko su na tu odluku utjecali rezultati znanja engleskog jezika i programi kandidata? 

- Svi su oni bili tu negdje u engleskom jeziku, ali su se Knežević i Đoni Štambuk izdigli od drugih, objašnjava Fain.

Nakon što smo mu ukazali kako za Štambuka stoji da ima razinu znanja jezika iznad tražene na natječaju, Fain je kazao kako su svi kandidati zadovoljili B1 razinu koja je i tražena na natječaju. Na pitanje o sadržaju programa rada koju je svaki kandidat dostavio, Fain je odgovorio protupitanjem.

- Jeste li vi pročitali programe? Tko je od njih napisao nešto osobno, nešto što već ne piše u izvještajima i na internetskim stranicama? - izjavio je Fain podsjećajući kako je Knežević izabran jednoglasnom odlukom.    

Prema dokumentaciji koju je Zubčić dobio iz LUZ-a, u tablici se uz imena četvorice kandidata navedene opisne ocjene iz engleskog jezika. Prvi u znanju engleskog jezika bio je Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja za komercijalno operativne poslove i marketing. Ispitanici su ocijenili da ima "razinu vladanja iznad B1", a u opisnom dijelu kako ima dobar izgovor, odlično čita i razumije, kako je vješt u izričaju i kako mu je vokabular širok. 

Idući je bio Andro Magić, koji je dobio ocjenu "razina vladanja jezikom B1". Navodi se kako mu je izražavanje osnovno, a vokabular temeljni, kako brzo reagira i može razumjeti, pročitati i reproducirati osnovne sadržaje. 

Treći je bio Knežević. Za njega je navedeno kako u pismu jeziku pristupa temeljito i promišljeno, ima izražajnu jasnoću i dobru artikulaciju jezika, a sposoban je jasno iskomunicirati svoje mišljenje. Opisna ocjena glasi "odgovara svim područjima razine B1". 

Za Marina Milkovića je navedeno kako razumije osnovne sadržaje i može raspravljati o svojim stajalištima o određenoj temi. Razgovor na engleskom jeziku može započeti, vidjeti i dovršiti, a promišljeno se izražava te ocjena glasi "vladanje jezikom razine B1". 

Evo i programa...

Štambukov program imao je 37 stranica, Milkovićev 22, Kneževićev četiri stranice, a Magićev dvije. Izdvajamo glavne naglaske iz programa Štambuka i Kneževića kao glavnih konkurenata  

Opsežni Štambukov program pokazuje projekcije prometa do 2026. godine, navedeni su planovi za svaku luku kojom LUZ upravlja, plan i status radova u lukama, detaljno se prikazuje plan prihoda od lučkih pristojbi i koncesija do 2026. godine, plan promocije LUZ-a, plan provedbe europskih projekata u koje je uključena LUZ, ali i projekti za budućnost. Štambuk je predložio povezivanje Gaženice sa Zračnom lukom električnim shutlovima, nabavku drona za kontrolu emisija na lučkom području, ali i tjeranje galebova, formiranje zelenog otoka za reciklažu otpada nastalog u luci, projekt pripreme i razvoja punionica s baterijskim spremnicima za elektro-brodove, sanaciju azbestnih krovova skladišta te maksimalno korištenje potencijala zgrade putničkog terminala.

Kneževićev u na četiri stranice opisuje trenutno stanje u lukama pod ingerencijom LUZ-a, a zatim navodi planirane aktivnosti u iduće četiri godine. Za putničku luku u Zadru ističe kako bi nakon izgradnje gata mogli nastati problemi u organizaciji prometa vozila, za luku u Gaženici kako se sadržaj zgrade treba obogatiti zbog sve većeg broja putnika i ekonomski iskoristiti te najavljuje zajednički angažman zbog veze Zadra s Anconom. Planira nastavak europskih projekata, ali i suradnju sa županijom, gradom i turističkim zajednicama. Za Teretnu luku navodi poboljšanje Terminala 1 i 2. te kako je za gatove potrebno pronaći koncesionara koji će osmisliti koncept prostora. Predlaže da na tom prostoru kontejnerski terminal ili pretovarna luka za novoosnovanu automobilsku industriju. Za luku Vela Lamjana također navodi da se treba pronaći koncesionar, a predlaže i zaposlenje voditelja operative koji bi bio zadužen za koordiniranje lučkih nadzornika.

20. travanj 2024 12:52