StoryEditorOCM
4 kantunaPOLUPANI LONČIĆI

Radeta proziva Dukića zbog pokaznih karata za beskućnike, a gradonačelnik ga optužuje da amandmanima ‘uništava‘ Liburniju! Tko je u pravu?

Piše Iva Ivanac
4. veljače 2022. - 15:51

Hoće li se amandmani koje je usvojilo Gradsko vijeće odbiti o glavu predlagatelja ili građana? 

Predsjednik gradskog obora SDP-a Daniel Radeta na svojoj Facebook stranici nedavno je upitao gradsku vlast zbog čega nisu krenuli s provođenjem njihovog amandmana za besplatne pokazne karte korisnicima socijalne pomoći i beskućnicima: Umjesto osiguranih besplatnih karata budući korisnicima, iz Liburnije dobivaju negativan odgovor.

- Do kada će korisnici socijalne pomoći i beskućnici čekati Marija Pešuta ili Godota Dukića da sjednu za kompjuter i napišu jedan običan dopis Liburniji?, zapitao se ironično Radeta, naglašavajući da njegov prijedlog nije amandman na proračun već na program Upravnog odjela za Socijalnu skrb i zdravstvo. Kada je riječ o amandmanu na proračun to znači da se predlaže nova finacijska konstrukcija unutar upravnog odjela, a amandman na program znači da se unutar već određene financijske konstrukcije sredstva preraspoređuju.

Radeta ističe da se novac za njegov amandman može osigurati iz tekućeg poslovanja Liburnije, a on će za Liburniju biti zanemariv. Gradsku tvrtka će imati trošak izrade novih pokaznih karata što realno iznosi nekoliko kuna po komadu. 

Ubrzo je uslijedio odgovor gradonačelnika Branka Dukića kako Grad i sada sufinancira Liburniju, odnosno određene kategorije građana s 8000 besplatnih pokaznih karata, ali i dodao kako 12 pokaznih karata za beskućnike ne predstavljaju problem i bit će realizirani. 

Zadnje dvije godine zbog pandemije Liburnija ima poteškoća u funkcioniranju, naglasio je Dukić, i promet je pao za 30 posto, ali zahvaljujući državnim i gradskim potporama tvrtka održava sadašnji model poslovanja.

- Podizanjem ruku za razne amandmane, jedan od većih problema u redovitom poslovanju stvoren je upravo tvrtki Liburnija. Kao što je poznato, amandmanom su proračunska sredstva za našeg javnog prijevoznika umanjena za 1,7 milijuna kuna. Zato u ovom trenutku tražimo način kako održati postojeći sustav javnog prijevoza u Zadru koji ovoliko enormnim smanjenjem kapitalne pomoći može opstati najviše šest, možda sedam mjeseci. Ako Liburnija ove godine ne ostvari uvjete za dobivanje državne potpore predviđene covid mjerama, bojim se kako ni sadašnji korisnici besplatnog ili subvencioniranog prijevoza, ali ni svi drugi korisnici uopće neće imati na raspolaganju javni prijevoz, sigurno ne u ovolikom obuhvatu, uzvratio je Dukić naglasivši da "proračun mora biti izbalansiran, racionalan, sveobuhvatan".

- Evo i pitanja za njih: molio bih da mi objasne na koji će način sada ti autobusi voziti i redovno se servisirati, od kuda će radnici dobivati plaću i kako će se i čime naši građani s besplatnim pokazom ili putnom kartom u takvim uvjetima voziti javnim prijevozom?, kontrira Dukić dodajući kako predlagatelji amandmana nemaju tih briga, iako ne pravi razliku između amandmana na proračun i na program.

- Taj problem ja i moj tim nastojimo riješiti, a ako bude potrebe i njih će se pitati rebalansom proračuna da još jednom razmisle za što glasovati i da smo svi odgovorni racionalno upravljati novcem građana, navodi gradonačelnik.

- Ako stanje ostane ovako, onda se dovodi u pitanje ravnoteža tvrtke. Međutim, ovo nije nepopravljiva situacija, smiruje situaciju Edvin Šimunov, direktor Liburnije. Opće je poznato da se ovakvi sustavi financiraju iz cijene usluge koju Liburnija neće podizati i proračuna jedinica lokalne samouprave, dodaje.

- Kako su nam se svi troškovi povećali, od goriva preko testiranja vozača na koronavirus, jasno je da dio novaca koji nam je oduzet amandmanima treba namaknuti iz proračuna, a on Liburniji može stići samo putem nekog drugog rebalansa do kraja godine. Tvrtka trenutno funkcionira normalno, nemamo dugova prema dobavljačima, redovito plaćamo gorivo i naše poslovanje je jako dobro, kazao je Šimunov dodajući i kako je u međuvremenu dobio odluku Grada o besplatnim pokazima za beskućnike i korisnike socijalne skrbi koje će provesti u djelo. Liburniji nameću nove obveze, a istovremeno smanjuju sredstva, naglašava direktor gradskog prijevoznika. 

23. travanj 2024 05:25