StoryEditorOCM
4 kantunaNASTAVLJEN ŠTRAJK OBROVAČKIH KOMUNALACA, OTPAD ODVOZI PRIVATNIK

Radnici: "Žele nas slomiti - bez kolektivnog ugovora mi postajemo lake mete!" Gradonačelnik Župan: "Ne znam ja tko je kome kum, ovo je prljava politizacija, trebali su prekinuti štrajk!"

1. srpnja 2019. - 23:30
obrovac

Unatoč višekratnim pokušajima, još uvijek nije postignut nikakav formalni dogovor između obrovačkih komunalaca koji su već osam dana u štrajku, njihove tvrtke i Grada Obrovca kao vlasnika, a otpad na cijelom području prikuplja privatna tvrtka iz Pakoštana koju je angažirao Grad. U "Infra-gradu" pretpostavljaju da će prekrcani kontejneri biti dovedeni u red u utorak.

U ponedjeljak je došlo do novih razgovora sindikata i štrajkaša s direktorom Matom Karamarkom, ali ishod tig razgovoras dvije strane potpuno različito interpretiraju. Nakon sastanka, Karamarko je u ponjedjeljak sa službenog e-maila Grada Obrovca poslao priopćenje za javnost u kojemu stoji:

-Od 24. lipnja traje štrajk radnika komunalnog poduzeća INFRA-GRAD što je rezultiralo neodvoženjem komunalnog otpada. Kao razlog štrajka navedeno je nepristupanje poslodavca kolektivnim pregovorima. Dana 27. lipnja održan je prvi krug pregovora, sljedeći dan drugi krug, a pregovori su nastavljeni i danas. Time je otpao razlog za štrajk i štrajk je trebao biti prekinut, što se, na žalost, nije dogodilo. Zbog toga smo bili prisiljeni angažirati drugu tvrtku radi odvoza komunalnog otpada, kaže direktor Karamarko i dodaje da su "Izmjenama i dopunama Pravilnika o organizaciji rada povećani bodovi za obračun plaće terenskim radnicima za 16 posto".

Po njegovim izračunima, osnovna neto plaća pomoćnog radnika s dosadašnjih 3.388 kuna povećala bi se na 3.928 (i dodatak od 0,5 posto za svaku godinu radnog staža), dok bi se osnovna neto plaća vozača povećala na 4.517 kuna ( i dodatak od 0,5 posto za svaku godinu radnog staža). U pregovorima sa Sindikatom, stoji dalje u direktorovom priopćenju, dogovorena je isplata regresa i "božićnice" u iznosu od po 1.250 kuna, isplata darova za djecu od 600 kuna i otpremnine od tri prosječne plaće. Svoj dopis direktor Mate Karamarko završava navodom po kojemu se pregovori o ostalim odredbama Kolektivnog ugovora nastavljaju.

-To je podvala i manipulacija, oni samo žele slomiti štrajk: ništa nije prihvaćeno, direktor odbija pregovore o kolektivnom ugovoru jer "nema suglasnost gradonačelnika"! Ovim se radi pritisak na radnike koji ne žele izmjene pravilnika nego kolektivni ugovor bez kojega postaju lake mete, kaže predstavnik sindikata Marko Klanac žestoko odbijajući tezu da iza štrajka stoji njegov politički motiv kao opozicijskog gradskog vijećnika.

-Ma kakva politika, pa Mate Karamarko i gradonačelnik Ante Župan su oronuli starci, nema ovo veze s politikom. Ali, ima s kaznenim prijavama koje su radnici podnijeli protiv direktora i jednom pravomoćnom optužnicom protiv njega, kaže Klanac.

-Tražili smo kolektivni ugovor jer su tako radnici zaštićeni, a oni, mimo zakonske procedure, mijenjaju pravilnik i iz povećanja plaće izuzimaju troje radnika, tehničkog voditelja poslova Marka Klanca i dvije radnice u administraciji. A najviše nagrađuju poslovođu operative, jedinog čovjeka koji nije u štrajku! Bez kolektivnog ugovora radnici bi bili izloženi šikaniranju uprave, ali ne bojim se ja nikoga, njihovi pritisci neće uroditi plodom, kaže Mario Vrkić, predsjednik Štrajkaškog odbora.

Iz "komunalnog sindikata" iz Zagreba ističu da pregovarački odbor poslodavca nema nikakve pisane punomoći za kolektivno pregovaranje čime nije ispunjen osnovni preduvjet za početak pregovora, te da od strane poslodavca nije osigurano vođenje zapisnika ili zabilježbe s takvih sastanaka, a oni su nužni da bi se smatralo kako su kolektivni pregovori u tijeku. Uz to, "direktor Društva navodi da on nema ovlasti i u vezi financijskih stvari nije kompetentan bilo što govoriti" iz čega se "da zaključiti da niti je opunomoćen niti može niti zna sudjelovati u kolektivnim pregovorima", stoji u sindikalnom dopisu.

Direktor Mate Karamarko tvrdi da su "povećanjem plaća ispoštivani glavni zahtjevi sindikata" i da "više nema razloga za nastavak štrajka". Karamarko dosada obavljene razgovore s radnicima i sindikatom tretira kao početak kolektivnog pregovaranja, ali dodaje:

-Za razgovor trebaju dvije strane, bez dogovora i kompromisa nema rješenja. Na ovo što smo im ponudili izmjenama pravilnika, usmeno su pristali, ali ne i napismeno.

Koliko će koštati angažiranje privatne tvrtke za odvoz otpada još nije poznato, jer posao nije okončan, a radnici najavljuju da nastavljaju štrajk o čijoj će se zakonitosti u utorak izjasniti i zadarski sud.


GRADONAČELNIK ANTE ŽUPAN: Ne znam ja tko je kome kum, ovo je prljava politizacija, štrajk je trebao biti prekinut!

- Tražili su pregovore oko kolektivnog ugovora i oni su započeli, ali nema obustave štrajka iako je to iživljavanje nad stanovništvom. Radi se o prljavima poslovima radi kompromitacije gradske vlasti koje vodi sindikalni predstavnik kao politička opozicija u Obrovcu, on je prljavac koji proizvodi lažne afere, izjavio nam je gradonačelnik Ante Župan.

-Radnici tvrde da je njihovo poduzeće jedino u Hrvatskoj kojemu je direktor umirovljenik koji radi četiri sata, ali je on kum Tomislava Karamarka i prijatelj gradonačelnika Župana, pa mu je zbog toga omogućen niz privilegija, od službene kartice, preko mobitela do automobila i plaće od 7.000 kuna....

-Ne znam ja tko je kome kum, to je neprihvatljiv teren da bih se o tome uopće očitovao jer se radi o akrobacijama, zlonamjernostima i politikantstvu. Pregovori su započeli i oni će biti nastavljeni, ovo je ono što se radnicima nudi, a tvrtka i Grad će predložiti okvir kolektivnog ugovora. Nema razloga da u kolektivni ugovor, kada pregovori završe, ne bude ugrađeno ono što je sada definirano i radnicima ponuđeno Pravilnikom, izjavio nam je gradonačelnik Ante Župan.

19. travanj 2024 11:31