StoryEditorOCM
4 kantunaNK ZADAR U TEŠKOĆAMA

Rasvjetni stupovi na stadionu NK Zadra služe samo za bazne stanice teleoperatera, direktor Knežević priznaje: ne koristimo ih jer nemamo za struju!

Piše Mišel Kalajžić
22. travnja 2020. - 15:51

Zbog višemjesečne blokade NK Zadru prijeti stečaj, ali s obzirom na odredbu Vlade RH da trenutno nema blokada i stečaja do daljnjega zbog situacije oko pandemije koronavirusa, sudbina NK Zadra još uvijek visi o (financijskom) koncu, jer se eventualni stečaj ne može trenutno niti sprovesti - kaže direktor NK Zadra Damir Knežević.

- Mi smo na zadnjoj skupštini upozorili dioničare na našu financijsku situaciju. Blokadu računa trebalo bi što prije skinuti jer, ako se nastavi i dalje s blokadom, stečaj je neminovan. Gradonačelnik i gradska uprava javno su dali do znanja da ne žele više financirati takvu situaciju u nogometnom klubu, ali su stava i da će poduprijeti školu nogometa kroz novoosnovanu Udrugu HNK Zadar. Mi smo prebacili većinu trenera iz Škole nogometa u HNK Zadar i očukujemo ukoliko dođe do popuštanja mjera da treneri krenu s radom. Što se tiče NK Zadra, ekipa je tu, registrirana je, ali je obustavljeno prvenstvo. Spremni su za nastavak natjecateljskog dijela – ističe Knežević.

Teleoperateri i dalje koriste rasvjetne stupove na klupskom stadionu za svoje bazne stanice mobilne telefonije, unatoč protivljenju okolnog stanovništva koje živi ispod reflektora, a koje nikad nije niti dalo suglasnost za postavljanje tih uređaja.

- Teleoperateri imaju višegodišnji ugovor. Sve je to povezano s općom situacijom u NK Zadru. Treba vidjeti na koji način sad regulirati te odnose, jer mi smo kao uprava obavijestili dioničare o financijskoj situaciji, koju ne možemo riješiti. Ugovori su vezani za klub i za Grad Zadar, njihova budućnost ovisi i o samoj budućnosti kluba. Sredstva od najma stupova za bazne stanice i dalje pristižu na račun kluba prema potpisanom ugovoru. Grad je isplatio sa svoje strane ono što je bilo dogovoreno za klub, ali su u međuvremenu pristigle veće blokade i stvorio se domino efekt na način da su svi vjerovnici jedan za drugim dali zahtjeve za naplatom čime je došlo do višemilijunskog duga za kojega, ponavljam, ne znam kako će se riješiti. Ugovori s teleoperaterima ne mogu se jednostrano raskidati i na snazi su još četiri godine. Sam stečaj mogu pokrenuti vjerovnici, Fina... On je sad zaustavljen, ali ako takvo stanje ostane, bit će neizbježan – ističe Knežević.

Za rasvjetne stupove ističe kako ih NK Zadar zapravo i ne koristi često jer struja dosta košta, a klupska blagajna je prazna. Također je priznao kako NK Zadar ne zna kakve se bazne stanice nalaze na rasvjetnim stupovima, radi li se o (budućoj) 5g mreži o kojoj se uvelike raspravlja u javnosti ili je riječ o postojećoj 4G mobilnoj mreži.

- Rasvjetu izbjegavamo koristiti na stadionu. Možda smo je uključili jednom u ovoj sezoni. Treća liga većinom se i igra preko dana, nije kao Prva i Druga liga, tako da većina trećeligaša i nema rasvjetu. Ne palimo ih i ne stvaramo troškove – priznaje Knežević.

- Teleoperateri su ishodili sve potrebne dozvole za uređaje koje su postavili, tako da mi i ne znamo što je tamo postavljeno. Sad je ta 5G mreža sve aktualnija, ali to nije problem samo naših stupova na stadionu, već je tema šire rasprave. Vjerojatno će se i to prvo postaviti, pa tek onda razmišljati o utjecaju. I ova 4G koja je postavljena, a za koju se traži uklanjanje, je vjerojatnio "mala beba" prema onome što nas čeka kad se postavi 5G mreža, a oko koje se već sad zahuktala rasprava – zaključuje Knežević.

Na pomoćnom igralištu nova trava

Uskoro se mijenja umjetni travnjak na pomoćnom igralištu na Stanovima kojim upravlja NK Arbanasi. Umjetni travnjak postavljen je još prije 14 godina kad su NK Arbanasi preseljeni na Stanove zbog izgradnje Superkonzuma na igralištu kojeg su koristili kod Autobusnog kolodvora.

Gdje su crvena svjetla na stupovima?

Zašto već dugo na rasvjetnim stupovima ne svijetle signalne crvene lampe kao upozorenje letjelicama?
- Svaki teleoperater kojemu je iznajmljen rasvjetni stup, zadužen je i za njegovo održavanje. Nisam niti primijetio da ta crvena svjetla ne rade – kaže Knežević.

24. travanj 2024 02:23