StoryEditorOCM
4 kantunaDRUKERI&ANTIDRUKERI

Rat zadarskih ugostitelja: Zašto ja ne mogu prodavati ‘coffee to go‘, a on može? Ja imam uvjete, a on ih nema. Ja zatvoren, a on radi? Tko je u pravu?

Piše Ivica Nevešćanin
16. prosinca 2020. - 12:47

Koji ugostiteljski objekti smiju raditi pod novim epidemijskim mjerama? Tko može prodavati 'coffee to go'? Zašto neki kafići mogu, a neki ne mogu?

Od 28. studenoga, kada je na snagu stupilo „meko zatvaranje”, među zadarskim ugostiteljima traje rat međusobnog optuživanja tko može, a tko ne može prodavati kavu, ali i druge napitke, za van. Kako je ulazak u ugostiteljske objekte zabranjen, prodaja pića kroz prozor jednini je način da ugostitelji u ovoj krizi nekako prežive, ali i tu se opet javio problem oko dvostrukih mjerila.

- Vidi ga, on je kafić i prodaje kavu za vani, a ja imam kafić, i ne mogu prodavati kavu. Iako i ja i on imamo istu registraciju kao kafe bar kojima prodaja pića nije dozvoljena. Mi koji se pridržavamo mjera smo očito budale. Ali, kome ćeš ti to reći, kome ćeš to kazat, kad svatko radi kako ga volja – požalio nam se jedan zadarski ugostitelj s Poluotoka. Njegov „suparnik” pak odgovara.

- Nije točno da imamo istu registraciju. U mom rješenju o minimalnim tehničkim uvjetima stoji da imam pravo prodaje za van jer ima registriranu prodaju na malo i kuhinju unutar objekta. S tom registracijom imam pravo prodaje na malo i dostavu pića – kaže nam optuženi vlasnik kafića na Poluotoku.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Tko je u pravu, a tko u krivu? Nove mjere Nacionalnog stožera o radu ugostiteljskih objekata nisu izgleda dobro pročitali ni sami ugostitelji, a ovih je dana u nadzor nad provedbom mjera krenula patrola Civilne zaštite Grada Zadra. Covid-redari obišli su nekoliko desetaka objekata na Poluotoku, ali i širem dijelu grada, ne bi li utvrdili tko od ugostitelja koji prodaju kavu za vani ima uvjete, a tko nema. Konačan rezultat je bio taj da je u utorak nekoliko poznatih kafića u Varošu, neposredno prije dolaska covid-redara zatvaralo lokale, a kad se stišala oluja, u srijedu ujutro, opet su ih otvorili i normalno nastavili prodavati kavu za vani. Očito su, kažu upućeni, na vrijeme dobili dojavu pa su izbjegli kazne.

Kako je do tog kaosa došlo pitamo smo Antu Babića, načelnika gradskog Stožera civilne zaštite koji nam je odmah priznao da ni sam nije bio svjestan situacije u kojoj se zatekao, sve dok do njega nisu došle pritužbe pojedinih ugostitelja koji su otvoreno drukali kolege koji rade a navodno ne bi smjeli.

- Očito je došlo do kolizije između pravilnika o razvrstavanju i minimalnim tehničkim uvjetima za ugostiteljske objekte i mjera koje je donio Nacionalni stožer. Naime, u rješenju Nacionalnog stožera stoji da su od protuepidemijskih mjera izuzeti ugostiteljski objekti iz skupine Restorani i Catering objekti te kavane, pivnice, buffeti, krčme, konobe i kleti iz skupine Barovi. Njima je dozvoljena priprema i dostava hrane i pića bez, naravno, ulaska u ugostiteljski objekt. Međutim, ispostavilo se da neki kafići koji ne bi smjeli raditi, u svojim rješenjima o minimalnim tehničkim uvjetima imaju upisano i pravo na dostavu. Kada smo utvrdili takve nelogičnosti, odlučili smo mišljenje zatražiti od Državnog inspektorata. Neka oni „presijeku” i odluče tko smije, a tko ne smije raditi – kaže Babić.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Njegova postrojba civilne zaštite jučer je obilazila grad i utvrdila da četiri-pet objekata koji prodaju kavu u svojim rješenjima imaju dostavu, iako nisu na popisu objekata koje imaju zeleno svjetlo Nacionalnog stožera. Dok Državni inspektorat to ne raščisti, stanje na terenu će biti u sivoj zoni, a covid-redari civilne zaštite i dalje će obilaziti ugostiteljske objekte i provjeravati pridržavaju se propisanih novih mjera.

- Moram priznati da sam i sam bio zatečen situacijom jer nisam znao koliko registracija ugostiteljskih objekata definira što smiju, a što ne smiju raditi. Za laike su sve to kafići koji prodaje kavu, no po registraciji netko je pivnica, netko buffet, a netko samo kafe bar. Svjestan sam da to stvara nezadovoljstvo kod ugostitelja, ali i kod građana koji traže mjesto u gradu gdje mogu popiti kavu. Mogu se s njima oko toga slagati ili ne slagati, ali mjere su donesene da se poštuju i provode – kaže Babić.

Drugim riječima, kafići za koje inspektorat utvrdi da ne spadaju u kategoriju objekata koji mogu prodavati kavu za vani, bit će zatvoreni, a ako tu mjeru budu kršili, slijede im kazne.

- Mi ćemo danas ili sutra zatražiti očitovanje od Državne inspektorata. Koliko će njima trebati da to raščiste, ne znam, ali drugog načina da izađemo iz ove situacije jednostavno nema - rezimira načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zadra.

Što kaže Nacionalni stožer...

Evo što piše u mjeri Nacionalnog stožera:
„Iznimno od protuepidemijske mjere iz podstavka 10. stavka 1. ove točke ugostiteljskim objektima iz skupine „Restorani”, skupine „catering objekti” i vrste kavana, pivnica, buffet, krčma, konoba i klet iz skupine „Barovi” dozvoljena je priprema i dostava hrane i pića.
Ugostiteljski objekti iz stavka 2 ove točke dostavu, odnosno isporuku hrane, mogu vršiti uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera na jedan od sljedećih načina.
- osobnim preuzimanjem pred ulazom u ugostiteljski objekt bez ulazak u isti
- dostavom hrane iz ugostiteljskog objekta vlastitim dostavnim vozilima
- dostavom hrane iz ugostiteljskog objekta temeljem ugovora o poslovnoj suradnji sklopljenim između ugostitelja i treće osobe (pravne ili fizičke – obrtnici), koji su registrirani i upisani u Upisnik subjekata u poslovanju s hranom
- Takozvani „drive in” načinom

image
Luka Gerlanc/Cropix
Što kaže Pravilnik...

U točki 5, stavak 3, Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina „Restorani”, „Barovi”, „Catering objekti” i „Objekti jednostavnih usluga”, stoji:
„Ugostiteljski objekti vrste kavana, pivnica, buffet, krčma, konoba i klet mogu vršiti dostavu jela iz svog asortimana.”

03. svibanj 2024 17:06