StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE NEGO

Ravnatelj bolnice odgovara na prozivke Jure Zubčića: Rjeđi beton smo ugradili sukladno dokumentaciji, zgrada Dnevna bolnica gradi se po zakonu

Piše Iva Ivanac
23. svibnja 2022. - 19:03

Jesu li se dogodile nepravilnosti u dosadašnjoj izgradnji zgrade dnevnih bolnice, Odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju, te adaptacije i opremanja Službe za kirurgiju, pita se Jure Zubčić, županijski vijećnik i predsjednik SDP Zadarske županije.

Svoje sumnje i nelogičnosti Zubčić je već u dva navrata podijelio preko Facebook stranice. Krajem prošlog tjedna istaknuo je manju gustoću betona za prostoriju u kojoj će se nalaziti linearni akcelerator od one navedene u projektnoj dokumentaciji, a dodatno smatra da je OB Zadar napravila propust prilikom odabira tvrtke koja će izvoditi radove na zgradi Dnevnih bolnica. Podsjetimo, projekt dnevne bolnice vrijedan 50 milijuna kuna krenuo je 2017. godine i financira se EU sredstvima, radovi su prekinuti zbog lošeg izvođača radova i trenutno se čeka izbor novog, no cijene građevinskih radova su u međuvremenu otišle u nebo.

- Zbog čega su četiri aneks ugovora sklopljena i zašto oni nisu javno dostupni s obzirom na to da je došlo do izmjena ugovora tijekom njegovog trajanja? - pita se Zubčić i objašnjava kako je posljednji aneks ugovora između zadarske bolnice i slovenske tvrtke Solida dogodio upravo zbog sporne prostorije s “rjeđim” betonom. Zubčić naime tvrdi da predviđena gustoća betona za prostoriju u koju će se smjestiti aparat za zračenje trebala iznositi 3200 kg/m3, no da je u stvarnosti izvedena gustoća betona 2950 kg/m3. Upravo zbog te promjene zatražena je i dopuna građevinske dozvole u listopadu prošle godine.

- Opća bolnica Zadar dužna je objasniti zašto izvođač nije poštovao projektnu dokumentaciju te je izveo pogrešnu gustoću betona za prostoriju u kojoj će biti akcelerator. Što to znači?, pita se Zubčić i javno traži da mu se dostave četiri aneks ugovora i obje građevinske dozvole.

Županijski vijećnik također sumnja da je OB Zadar napravila propust prilikom odabira izvođača radova na zgradi dnevnih bolnica.

- Prilikom drugog postupka javne nabave Državna komisija za kontrolu javne nabave postupajući po žalbi tvrtke Lavčević Zadar poništila je odluku zbog osobito bitne povrede postupka javne nabave. Do tog poništenja je došlo jer je OB Zadar propustila zatražiti stanje poreznog duga tvrtke Solida. Zbog toga je zadarska bolnica morala platiti 70.781,25 kuna troškova žalbenog postupka tvrtki Lavčević, kaže Zupčić dodajući kako je za cijenu kazne bolnica mogla nabaviti dva dječja kreveta za Pedijatriju.

- S obzirom na to da su radovi na zgradi Dnevne bolnice, usprkos brojnim nedaćama kao što su pandemija koronavirusa i drastično povećanje cijena građevinskog materijala, već odavno trebali biti gotovi, cijeli taj posao bio nam je sumnjiv. Pogotovo zato što su s bivšim izvođačem, slovenskom tvrtkom Solida kojoj je ugovor raskinut u lipnju prošle godine, potpisivana četiri aneks ugovora, ali i zatražena izmjena građevinske dozvole. Napravili smo detaljnu analizu svih javnih nabava te ćemo u idućim danima i tjednima objavljivati na kakve smo sve nelogičnosti naišli. Ono što cijelo vrijeme naglašavamo je da u županijskim ustanovama nedostaje transparentnosti i zbog toga smo se ovog uhvatili. Želim naglasiti kako ne optužujemo nikoga već tražimo odgovore jer javnost ima pravo znati odgovore s obzirom na to da je riječ o njihovom novcu, poručuje Zubčić.

Ravnatelj zadarske bolnice dr. Željko Čulina osporava Zubčićeve tvrdnje i nudi opširna objašnjenja. Kaže kako su prema glavnom projektu, priloženom za dobivanje građevinske dozvole, definirani uvjeti za izgradnju “bunkera” u koji treba biti smješten linearni akcelerator.

- Glavnim projektom iz 2016. godine projektant je gustoću betona od 3200 kg/m3 prilagodio linearnim akceleratorima koji su tada bili na tržištu snage 15 i 18 megavata. Projektnom dokumentacijom ostavljena je mogućnost da izvođač od naručitelja traži pojašnjenje prije nego započne s ugradnjom betona iz razloga jer specifikacije linearnog akceleratora u tom trenutku još nisu bile poznate, ističe Čulina te dodaje kako je izvođač prije planirane ugradnje baritnog betona od naručitelja tražio karakteristike linearnog akceleratora kojeg će OB Zadar nabaviti pa su tako izvršene i konzultacije sa stručnjacima (fizičarima) iz zdravstvenih ustanova u kojima se koristi linearni akcelerator.

- Prema dobivenim mišljenjima utvrđeno je da moderne radioterapijske tehnike koriste geometrijski sve manja polja te da je preporučena najveća energija fotona od 6 MV ili 10 MV, jer linearni akceleratori visoke energije (npr. 18 MV) produciraju neutrone pri radioterapiji što predstavlja dodatni izazov u zaštiti od zračenja kako za bolesnike tako i za osoblje. Također je od strane Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba izrađen novi elaborat o udovoljavanju uvjetima zaštite od ionizirajućeg zračenja za prostoriju u kojoj će se koristiti linearni akcelerator koji je odobrio MUP-ov odjel zadužen za Radiološku i nuklearnu sigurnost, odgovara Čulina. Elaboratom je osim toga određena i točna gustoću betona koja se mora postaviti, a koja je i ugrađena u bunker.

- Napominjemo kako je sve navedeno odobreno od strane projektantskog nadzora, stručnog nadzora i voditelja gradnje. Tek nakon odobrenja svih prethodno navedenih, pristupilo se prikupljanju dokumentacije za izmjenu građevinske dozvole kao i izradi aneksa ugovora o gradnji, ističe ravnatelj zadarske bolnice naglašavajući kako su tim izmjenama ostvarene dodatne uštede zbog čega je smanjen ukupni iznos ugovora o gradnji.

- Potpisanim aneksom stvoreni su uvjeti za ugradnju baritnog betona od 2950 kg/m3. Izvođač je izradio uzorkovanje materijala što je utvrđeno od strane nadzorne službe te je utvrđeno da navedeni beton udovoljava kriterijima elaborata. Raskidom ugovora o gradnji izvođač je dostavio i ateste za sav ugrađeni beton, tako i za baritni beton, navodi Čulina i napominje kako je svaki od postupaka i dokumenta pri provedbi ovog projekta prošao i “rigorozne kontrole od strane upravljačkog i provedbenog tijela”.

Čulina na koncu podsjeća da bolnica sukladno ZOJN-u nije dužna objavljivati anekse Ugovora o izvođenju radova s tvrtkom Solida u Elektroničkom oglasniku javne nabave.

- Svaki dodatak ugovoru prošao je definiranu proceduru i svaki je izrađen i potpisan nakon za to ispunjenih uvjeta prema Zakonu i ugovoru o građenju, zaključuje ravnatelj Čulina.

image
Luka Gerlanc/Cropix
03. svibanj 2024 02:28