StoryEditorOCM
4 kantunaHRVATSKO ZDRAVSTVO

Ravnatelj bolnice u Biogradu moli obrtnike i trgovce za pomoć! ‘Ljubazno molimo da financijski pomognete kako bi kupili opremu za oboljele od covida‘

Piše Ana Vučetić Škrbić
5. svibnja 2021. - 07:19

“Zbog pogoršanja epidemiološke situacije izazvane virusom SARS-CoV-2, i naša zdravstvena ustanova trenutačno skrbi o većem broju pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19.

Zbog novonastale situacije prisiljeni smo osnovnu djelatnost ortopedije i fizikalne medicine te rehabilitacije svesti na minimum, što nam uzrokuje dodatne financijske teškoće u ionako teškom financijskom stanju u zdravstvu. Stoga vas ljubazno molimo da u skladu s vašim mogućnostima financijski pomognete u borbi za suzbijanje navedene pandemije. Pomoć nam je potrebna za nabavu medicinske opreme koja bi olakšala rad s bolesnicima oboljelima od COVID-a 19.”

Molba za donaciju

Ovo je sadržaj pisma koje je ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju Biograd Mate Kutleša poslao na adrese gradova, općina, privatnih tvrtki i obrtnika u Zadarskoj županiji, tražeći financijsku pomoć zbog teškog stanja u kojemu se našla ta zdravstvena ustanova, nakon što je odlukom ministra zdravstva Vilija Beroša, uz OB Zadar, postala mjesto na kojemu se zbrinjavaju COVID bolesnici.

image
Faksimil molbe

- Prvo moram reći najvažnije: u biogradskoj bolnici ne nedostaje zaštitne opreme, lijekova ni medicinskog potrošnog materijala. Međutim, naša ustanova je od listopada 2020. do danas zbrinula više od 260 pacijenata oboljelih od COVID-a 19, što je uzrokovalo smanjenje opsega osnovne djelatnosti koju obavlja bolnica, znači ortopedije i fizikalne medicine te rehabilitacije. Trenutačno na raspolaganju imamo 50 kreveta za prijem bolesnika oboljelih od koronavirusa, ali taj se broj može povećavati sukladno epidemiološkoj situaciji koja nam je uzrokovala financijske poteškoće. Zato se bolnica odlučila na slanje molbi za donaciju ne samo tvrtkama, već i općinama i gradovima - kaže ravnatelj Mate Kutleša o praksi traženja financijske pomoći za rad bolnica koja kod nas nije česta, ali očito daje rezultate. Za sada su, od početka godine, uspjeli skupiti 460 tisuća kuna, a lani 471 tisuću kuna. Na pitanje koliko je teško financijsko stanje u biogradskoj bolnici, kada se na ovakav način moraju “krpati rupe”, Kutleša kaže da je ukupan dug trenutačno oko 16 milijuna kuna.

image
Ravnatelj bolnice Mate Kutleša kaže da je ukupan dug trenutno oko 16 milijuna kuna

Od toga, deset milijuna je dug veledrogerijama za lijekove i medicinski potrošni materijal, a drugim dobavljačima šest milijuna. Mjesečni limit, dakle proračun koji bolnica dobiva od Ministarstva zdravstva, iznosi 3 milijuna kuna, od čega samo na plaće radnika odlazi 2,9 milijuna kuna! Kad se samo to uzme u obzir, jasno je da bolnica sama ne može preživjeti, pogotovo u uvjetima kada se ne može baviti osnovnom djelatnošću, odnosno onim za što je plaćena.

Stroge mjere

Iznos dopunskog zdravstvenog osiguranja je promjenjiv, ovisan o mjesečnom fakturiranju te se kreće između 350 tisuća i 550 tisuća kuna, a mjesečna potrošnja lijekova i medicinskog potrošnog materijala iznosi oko 700 tisuća kuna. Još 200 tisuća kuna trošak je za energetiku, vodu, hranu i ostalo.

- Iz svega ovoga vidljivo je da je bolnica jednostavno ovisna o sanaciji od strane Ministarstva zdravstva i HZZO-a. Međutim, unatoč svemu, u ovom razdoblju ni u jednom trenutku nismo prestali obavljati svoju osnovnu djelatnost, i to unutar jedne bolničke zgrade, što zahtijeva vrlo strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Zato sam zadovoljan da je, usprkos svim tim teškoćama, biogradska bolnica u mjesecima ožujku i travnju uspjela fakturirati iznos iznad ugovorenog limita - zaključuje Kutleša.

NAJVEĆE DONACIJE: uplaćuju Županija, Grad, Komora...

Najveće donacije koje su u ovoj godini stigle biogradskoj bolnici uplatili su Zadarska županija (260 tisuća kuna za ugradnju sustava centralnog kisika) te Grad Biograd (150 tisuća kuna).

- Uz to, preko HGK - Županijske komore Zadar uspjeli smo prikupiti 50 tisuća kuna koje ćemo iskoristiti za kupnju uređaja za blijedu stazu za operacijsku dvoranu, a u tome su sudjelovale biogradske tvrtke 'Ilirija' i 'Bure', 'Pitter' iz Tkona te HGK - kaže Kutleša.

LANJSKI APEL: dobili 471.000 kuna

Ovo nije prva molba za donaciju koju je poslao ravnatelj Kutleša. Isto je napravio lani, kada je donacijski apel bio puno emotivniji. U njemu je stajalo i sljedeće:

'Svjesni smo činjenice da neki naši mladi sugrađani, ohrabreni činjenicom da umiru u većini stariji bolesnici, zanemaruju propisane epidemiološke mjere. Za nas zdravstvene djelatnike svaki je život vrijedan. Čovjek od sto godina želi živjeti i na život ima pravo kao i onaj od 20 godina. Strah, bol i tuga u očima naših pacijenata ne znači samo strah od smrti, već i strah i tugu da više neće vidjeti svoju djecu i unuke. Mi nećemo odustati od skrbi i brige za pacijente pa imali oni i preko sto godina.'

Molba je urodila plodom pa je bolnica od gradova i općina lani dobila iznos od 363 tisuće kuna, a od privatnih tvrtki i obrta još 108 tisuća. Ukupno 471 tisuću kuna.

OPĆA BOLNICA ZADAR: Lani dobili 12,5 milijuna kuna donacija

Nisu donacije važne samo biogradskoj bolnici. I najveća zdravstvena ustanova na zadarskom području, Opća bolnica Zadar, donatorima može zahvaliti dio normalnog funkcioniranja. Lani su dobili ukupno 12,5 milijuna kuna donacija.

Od početka ove godine do kraja ožujka stiglo je još 6,1 milijun doniranih kuna za suzbijanje širenja bolesti COVID-19, od čega 3,6 milijuna kuna financijskih, točnije namjenskih donacija, a 2,4 milijuna kuna donacija u materijalnim sredstvima.

Upravo zahvaljujući donacijama građana OB Zadar nabavila je neophodnu medicinsku opremu za dijagnostiku i liječenje pacijenata, kao što su uređaji za visoki protok kisika, medicinski namještaj, pulsni oksimetri, monitori vitalnih funkcija, respiratori i mobilni RTG uređaji, te zaštitna oprema.

19. travanj 2024 12:07