StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: HOĆE LI DOGRADNJA DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE ONEMOGUĆITI PROLAZ DO MARASKA PARKA?

Ravnatelj Buljat: Gradimo apartmane za 30 novih korisnika, restoran i društvene prostorije, a ulaz u park će biti otvoren s obje strane zgrade!

1. kolovoza 2019. - 20:17
dom10-010819

Nedavno započeti radovi na obnovi dijela prostora u zgradama uz Maraska park koje koristi zadarski Dom za starije i nemoćne osobe, izazvali su pažnju okolnih stanara uvjerenih da te radove – ne bi trebalo dopustiti. I to zbog najmanje dva razloga: nezakoniti su i sprječavaju prolaz građana prema Maraska parku.

Tako barem stoji u dopisu kojega smo dobili.

- Prije par dana počela je ilegalna gradnja u Ulici Miroslava Krleže u zgradi depadanse u vlasništvu staračkog doma kod Sfinge. Zapocčli su sa zatvaranjem jedinog prolaza ispod dotične zgrade koji vodi prema lokalnoj palačinkarnici i ujedno je sjeverni ulaz u Park Maraska. Inače je to veliki prolaz kroz koji su i radnici gradske firme "Nasadi" ulazili u park sa svojom opremom i vozilima da bi ga odrzavali. Sada je to nemoguce. Ne znam tko je to naredio, ali pretpostavlja se da je ravnatelj Doma u čijem je ta zgrada vlasništvu. Jednostavno je nemoguće da imaju ikakvu dozvolu za ovo jer je prilikom izgradnje cijelog kvarta ovo bilo namijenjeno za prolaz građana i ulazak u park, tvrdi jedan od obližnjih stanara uvjeren da se sve gradi mimo zakona.

- Nije to nikakva ilegalna gradnja, imamo svu potrebnu dokumentaciju. Dom za starije i nemoćne osobe je vlasnik te dislocirane zgrade koja počiva na nosivim stupovima između kojih je dosada bio otvoreni prostor. Zatvaranjem tog prostora smjestit ćemo dodatnih 30 korisnika, a izgradit ćemo i restoran i društvene prostorije za ukupno 60 naših korisnika koji su dosada koristili neuvjetne priručne prostorije u koje smo im dovozili hranu, kaže Marko Buljat, direktor Doma za starije i nemoćne osobe.

Buljat objašnjava da se radilo o zapuštenom i devastiranom prolazu, te da širenje kapaciteta Doma neće izazvati problem s ulaskom u park.

- Ulaz u park će biti otvoren, ali ne više ispod zgrade, između nosivih zidova, već s obje strane zgrade, a to je pola minute duže. Dakle, nema razloga za zabrinutost, zaključuje Buljat.

 

"U godinu i pol dana dobili smo novih 50 mjesta"
Rekonstrukcijama i nadogradnjom, Dom za starije i nemoćne kod Sfinge u proteklih je godinu i pol dana dobio 50 novih korisničkih mjesta, napominje direktor Marko Buljat.

- Nakon što je Fizijatrija preselila u novu Polikliniku, po prvi je put od izgradnje Doma preuređeni su apartmani za 20 korisnika, a sadašnjom izgradnjom dobivamo još 30 mjesta. Radi se o ukupnoj investiciji od oko sedam milijuna kuna, a sve se financira našim vlastitim sredstvima, kaže Buljat.

04. svibanj 2024 02:16