StoryEditorOCM
4 kantunaNEMA PANIKE

Ravnatelj Čulina nakon što su veledrogerije uskratile isporuku: Napravili smo zalihe lijekova i sigurni smo do 12. travnja!

Piše Iva Ivanac
2. travnja 2021. - 18:23

Iako su Općoj bolnici Zadar kao i drugima bolnicama u Hrvatskoj veledrogerije uskratile isporuku lijekova zbog nagomilanih dugova, ravnatelj dr. Željko Čulina tvrdi da trenutno nikome ne nedostaje lijekova te da imaju zalihe. 

- Bolnica je pripravna i napravili smo zalihe lijekova koje imamo za cijeli idući tjedan. Nadam se da će resorno ministarstvo i Vlada RH pomoći da prebrodimo ovu situaciju, istaknuo je ravnatelj zadarske bolnice dodajući kako su do 12. travnja svi pacijenti OB Zadar sigurni. Do tada, kaže, neće biti problema s lijekovima za onkološke bolesnike, ali ni za sve pacijente koji se liječe od koronavirusa. 

- Ne sumnjam da resorno ministarstvo i Vlada RH neće pronaći rješenje za problem duga prema veledrogerijama, a ako ga oni ne pronađu onda će bolnica sama iznaći rješenje, kaže dr. Čulina. Jedan od najvećih problema zadarske bolnice i njezinih dugova je mjesečni limit. 

- Maksimalni mjesečni iznos za pružanje bolničke i specijalističko konzularne zdravstvene zaštite iz osnovnog zdravstvenog osiguranja, odnosno „limit“ bolnice, iznosi 18,9 milijuna kuna, dok nam samo prosječni mjesečni rashodi za zaposlene iznose oko 20,3 milijuna kuna. U takvoj je situaciji teško funkcionirati, ali se mi kao ravnateljstvo snalazimo na sve moguće načine i napravit ćemo sve kako bi naši pacijenti dobili lijekove. Ponavljam, do 12. travnja su sigurni, a nadam se da će tako i ostati.

Zadarska bolnica je unatoč smanjenom obujmu rada zbog pandemije, u prva dva mjeseca ove godine, fakturirala ukupno 3,2 milijuna kuna preko utvrđenog limita. 

Ukupne obveze OB Zadar do kraja veljače iznosile su 154 milijuna kuna, od čega na lijekove i potrošni medicinski materijal opada 115 milijuna kuna. Ukupan iznos dospjelih obveza je 98 milijuna kuna, od čega na lijekove i potrošni medicinski materijal opada 93 milijuna kuna. Ukupan dug OB Zadar za lijekove stariji od godine dana je smanjen na 3,4 milijuna kuna.

20. travanj 2024 09:09