StoryEditorOCM
4 kantunaBOLNICA POD KORONOM

Ravnatelj Čulina: Spremni smo za porast broja hospitaliziranih. Djelatnicima koji su odbili testiranje, uručili smo opomenu pred otkaz!

Piše Iva Ivanac
19. studenog 2021. - 19:48

Iako su brojke novozaraženih posljednjih dana u Zadarskoj županiji bile rekordne od početka pandemije, stanje u Općoj bolnici Zadar i dalje je stabilno. Ravnatelj zadarske bolnice, dr. Željko Čulina kaže da u zadarskoj bolnici raste broj hospitaliziranih zbog koronavirusa i to osoba koje imaju težu kliničku sliku.

- S obzirom na svakodnevne velike brojke novozaraženih, kroz tjedan dana očekujemo porast hospitaliziranih. Spremni smo na to,  i ako popunimo sve krevete koje trenutno imamo, otvorit ćemo novi COVID odjel. To nam pak stvara dodatno opterećenje jer svaki novi COVID odjel zahtjeva minimalno četiri liječnika i dvadesetak medicinskih sestara. Te djelatnike moramo "povući" s drugih odjela, a onda je otežan posao na onom odjelu s kojeg ste uzeli djelatnike pa se radi manje klasičnih pretraga, a liste čekanja se  produžavaju, kaže ravnatelj Čulina.

Bolnica je nedavno novi COVID odjel s 15 kreveta otvorila na bivšem očnom odjelu, COVID 1 odjel, na kojem se provodi trijaža, ima 16 kreveta i popunjavaju ih pacijenti s lakšom kliničkom slikom. Teži pacijenti smještaju se na COVID 2 odjelu u zgradi Urologije i otorinolaringologije gdje se nalazi 31 krevet. Jedan dio pacijenata s blažom kliničkom slikom upućuje se u Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biogradu na Moru gdje je osigurano 60 kreveta, dodaje Čulina.

Iako bolnica još nije uključila crveni alarm, ravnatelj ističe kako su zbog povećanja osoba hospitaliziranih zbog COVID-a su morali smanjiti "hladni program", odnosno neke manje kirurške zahvate.

- Hladni program smo trenutno smanjili za nekih deset posto zbog toga što nemamo mjesta u JIL-u. Morali smo zamijeniti mjesta klasičnog JIL-a gdje se nalazilo 12 kreveta i COVID JIL-a gdje se nalazilo šest kreveta. Zbog povećanja broja osoba kojima je potreban respirator sada se u COVID JIL-u nalazi ukupno 13 kreveta, a u klasičnom JIL-u šest. Nadam se da neće biti veliki povećanja listi čekanja, a ako ih i bude, poslije ćemo ih morati rješavati dodatnim radom. Za liste čekanja manjih kirurških zahvata uveli smo popodnevne operacije, ali s obzirom da se stanje pogoršalo morali smo i to smanjiti, kazao je ravnatelj Čulina dodajući kako bolnica općenito dobro posluje i kako su u listopadu napravili pet milijuna kuna više posla u odnosu na ono što je dogovoreno s HZZO-om.

Zadarska bolnica je svim svojim djelatnicima osigurala i cijepljenje trećom dozom, a booster dozu primilo je gotovo 200 djelatnika. Postoji nekoliko djelatnika koji odbijaju testiranje, kaže ravnatelj, kojima je zbog toga morao slati opomene pred otkaz.

26. travanj 2024 16:56