StoryEditorOCM
4 kantunaGOSTI I SIGURNOST

Ravnatelj Instituta za turizam: Kad bi se zadarska situacija s koronom proširila na druge županije to bi imalo razoran utjecaj na turističku sezonu

Piše Anita Belak Krile/SD
6. srpnja 2021. - 14:07

Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam ponovio je danas kako strani gosti neće dolaziti zemlju u kojoj se ne osjećaju sigurni i da se stoga svi moraju ponašati odgovorno ako želimo imati uspješnu turističku sezonu.  

“Nakon svega što je ispričano o koronavirusu i o cijepljenju u ovih godinu i pol dana, i dalje ponavljamo da je sigurnost glavni preduvjet uspješne turističke sezone. Mislim da već i vrapci na grani znaju da, ako ne budemo držali situaciju pod kontrolom to može ozbiljno ugroziti turističku sezonu” – kazao je ravnatelj Instituta gostujući na N1 televiziji.

Podsjetio je na slučaj Zadarske županija gdje je 14-dneva kumulativna incidencija preko 200, a znamo da mora biti ispod 50 da neka županija  bude na zelenom popisu i da udio testiranih ne smije biti veći od 4 posto.

„U Zadarskoj županiji su zabranjena velika okupljanja, a turisti koji se vraćaju kući od tamo moraju prolaziti rigoroznije kontrole. Kada bi se takva situacija proširila na sve druge županije to bi imao razoran utjecaj na turističku sezonu. Nadam se da se to neće dogoditi i mislim da je cijepljenje oružje broj jedan za borbu protiv toga, ali i odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera koje sada već svi jako dobro znamo i da je samo stvar dobre volje hoćemo li se ili nećemo pridržavati mjera – kazao je Krešić.

image
Ivo Ravlic/Cropix

Govorio je i o tome koliko se sigurno turisti osjećaju u Hrvatskoj:

“Subjektivni osjećaj sigurnosti trenutno Hrvatskoj ide nam u prilog jer prije svega jako blizu našim emitivnim tržištima. Upravo ta blizina doprinosi tom subjektivnom osjećaju, turistima je jako važno da znaju da ako se pogorša epidemiološka situacija da mogu sjesti u auto i otići kući. Mislim da smo i prije epidemije, a sada još više, imali imidž kao vrlo sigurna destinacija. To nam ide u prilog.“

Osim Zadarske županije imamo još nekoliko onih koje su na granici da prijeđu iz zelene u amber zonu. Ako želimo uspješnu sezonu, trebali bismo kontrolirati situaciju najmanje do kraja osmog mjeseca. Moramo znati da u špici turističke sezone od 10. srpnja do 15. kolovoza, u najboljim godinama, 2018. i 2019., u Hrvatskoj boravi svaki dan milijun turista, prosječna potrošnja je 100 eura dnevno, mi svaki dan znači imamo 100 milijuna eura prihoda dnevno – objasnio je Krešić na N1.

Kazao je i kako je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji situacija trenutno bolja nego u lani u ovo vrijeme te je na e 25 ostvarenih ostvarenih noćenja iz rekordne 2019. godine.

“Cijela Hrvatska ima izravnu avionsku vezu s SAD-om i na to trebamo biti ponosni, no mislim da sama ta činjenica neće spasiti turizam u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Turizam će  biti ugrožen dok se cjelokupni avionski prijevoz ne normalizira. Osim toga u Dubrovniku su dosta prometa ostvarivali u pred i post sezoni, a bilježe velike gubitke u 3., 4., i 5. mjesecu – naveo je.

Dubrovnik je u specifičnoj situaciji jer ima velik broj avionskih gostiju i jaku pred i postsezonu i sada se situacija okrenula. Snažno sezonalne destinacije imaju puno manje gubitke od ovih koji imaju sezonu cijelu godinu.

19. travanj 2024 18:46