StoryEditorOCM
4 kantunaPRIVATNA KARANTENA

Ravnatelj Radoš je objasnio Županiji zašto je dao svoj privatni račun, ali Longin mu baš puno ne vjeruje: Tražimo hitnu sjednicu Domskog odbora!

Piše Iva Ivanac
25. kolovoza 2021. - 15:09

- Dobar dan, samo da Vas pitam, trebaju mi podaci za uplatu, ne možemo uplatiti samo preko IBAN-a. Samo IBAN ste mi poslali, niste mi poslali naziv primatelja, upitao je muškarac u telefonskom razgovoru.

- Stavite Stipica Radoš samo, odgovorio je.

- To je onda privatni?, zapitao se pozivatelj, misleći na privatni bankovni račun.

- A ne možemo drugačije kad su ovi svi na godišnjem, o tome se radi, objasnio je.

Tako je tekao razgovor između ravnatelja Srednjoškolskog đačkog doma u Zadru, Stipice Radoša, s prijateljem potencijalne korisnice doma koji je u ljetnim mjesecima služio kao karantena pružajući uslugu smještaja COVID zaraženim turistima i onima koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Taj razgovor, točnije njegovu snimku na svom je Facebook profilu u srijedu objavio županijski vijećnik Jure Zubčić (SDP) koji je cijeli slučaj još u subotu prijavio policiji.

Za njega je doznao preko prijatelja čija je kolegica trebala karantenski smještaj u Zadru.

- Stipica Radoš, ravnatelj srednjoškolskog đačkog doma u Zadru u svrhu naplate karantenskog smještaja turista koji su pozitivni na korona virus šalje svoj privatni bankovni račun. Za usporedbu, to vam je kao da policajac traži da kaznu za brzu vožnju platite na njegov privatan račun. Tako vjerojatno i blagajnica u dućanu kaže da ne može izdat račun jer je netko iz računovodstva na godišnjem, napisao je među ostalim Zubčić dodajući i kako zna da je neovlašteno snimanje telefonskih razgovora nezakonito, ali i kako se u ovom slučaju radi o javnom interesu.

Koliko je točno takvih uplata išlo na račun ravnatelja Radoša, nije mu poznato.

- Do izvoda računa Doma možemo doći, ali ne možemo doći do izvoda računa fizičke osobe. Zato sam i cijeli slučaj prijavio policiji, istaknuo je Zubčić koji od župana Zadarske županije Božidara Longina traži hitnu smjenu ravnatelja Radoša "jer osoba ovih niskih moralnih i ljudskih vrijednosti ne smije biti na čelu javne ustanove".

Što se točno dogodilo u Domu i je li uistinu ravnatelj dao svoj privatni račun korisnicima, Radoš nije htio otkriti.

- Savjetovano mi je da ne dajem nikakve službene izjave. Samo ću vam reći da je sve izvučeno iz konteksta i da nemam što kriti, kazao nam je ravnatelj Radoš ne želeći išta dodatno demantirati ili pak javnosti objasniti kako se našao u situaciji sa snimke.

Ipak, uspjeli smo doznati kako se ravnatelj Doma nadležnima pravdao da nije ništa krivo učinio te kako su se stvari zakomplicirale jer su svi djelatnici knjigovodstva bili na godišnjem.

Rekao im je da su turisti htjeli plaćati u eurima i da Dom nije imao otvoren devizni račun te kako je zbog toga korisnicima dao broj svog privatnog računa. Pravdao se time i da novac još uvijek "stoji" na njegovom računu te kako ga on nije podizao.

No, kako je moguće da ravnatelj kao odgovorna osoba ustanove ne zna da on, upravo zato što je odgovorna osoba, vjerojatno jedini koji može otvoriti račun za Dom?

Na objavu kompromitirajuće snimke reagirala je i Zadarska županija, točnije župan Longin jer je, čim je doznao za spomenuti zahtjev, preko resornog pročelnika zatražio hitnu sjednicu Domskog odbora i njihovo očitovanje.

- Riječ je o ozbiljnim optužbama, ali ćemo detaljniji komentar svakako imati nakon što dobijemo konkretnije i potpunije informacije, kazali su nam iz Zadarske županije.

A konkretnije informacije bi trebali dobiti od PU zadarske koja „ima saznanja o ovom događaju” te „zajedno s općinskim državnim odvjetništvom provodi izvide”.

19. travanj 2024 22:19