StoryEditorOCM
4 kantunaSKANDALOZNO ZAPOŠLJAVANJE U GIMNAZIJI JURJA BARAKOVIĆA

Ravnatelj Ranko Artuković odbio zaposliti jedinog profesora povijesti s liste tehnoloških viškova i sve opravdao - "greškom Ureda državne uprave!?

2. svibnja 2019. - 23:48
ranko_artukovic-240610

Brojni su profesori povijesti željeli dobiti 14 nastavnih sati zbog kojih je zadarska Gimnazija Jurja Barakovića u ožujku raspisala javni natječaj. Jedan od zainteresiranih profesora je nedavno završio fakultet i nema položen stručni ispit, a drugi već sedam godina predaje u dvije srednje škole, ima položen stručni ispit i jedini je profesor povijesti na području Zadarske županije kojega je nadležna komisija Ureda državne uprave proglasila tehnološkim viškom.

Što mislite koji je od njih dvojice zaposlen? Naravno!

Jakov Krolo već godinama predaje povijest u srednjim školama u Gračacu i Obrovcu. Prije toga, pet godina je iz Zadra putovao i kao profesor radio u 110 kilometara udaljenom Perušiću u Lici! Kako je škola u Gračacu zbog "manjka" učenika upisala jedan razred manje nego prethodne godine, Krolo je od početka ove godine ostao bez jednog dijela satnice, pa ga je nadležna komisija zadarskog Ureda državne uprave evidentirala kao jedinog profesora povijesti koji je tehnološki višak.

-U ožujku sam vidio javni natječaj objavljen na Zavodu za zapošljavanje i iznenadio se, jer je bilo logično da ravnatelj koji ima potrebu za profesorom povijesti od Ureda državne uprave dobije popis tehnoloških viškova koji po odredbama zakona i kolektivnog ugovora imaju prednost pri zapošljavanju. Prvi problem je u tome što zakon kaže da u tom slučaju ravnatelj "može" zaposliti nekog tko je tehnološki višak bez raspisivanja javnog natječaja. Kada sam nazvao Ured državne uprave, otkrio sam da su iz Komisije za zbrinjavanje organizacijskih viškova ravnatelja obavijestili da tehnoloških viškova za povijest – nema! Rekli su mi da su "napravili grešku", priča Jakov Krolo.

Nakon nekoliko dana, Ured državne uprave ispravlja svoju grešku i ravnatelju Gimnazije Jurja Barakovića stiže "ispravak" bez ikakvog objašnjenja o tome kako je greška nastala. U tom ispravku, 7. ožujka, Ured državne uprave navodi da tehnološkog viška ipak ima, te "na iskazanu potrebu škole odlukom o prednosti pri zapošljavanju upućuju Jakova Krolu".

Ali, ravnatelj Ranko Artuković je već objavio javni natječaj!

Nekoliko dana nakon "ispravka" Ureda državne uprave, oglasio se i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama odakle ravnatelju Artukoviću, pozivajući se na odredbe kolektivnog ugovora, sugeriraju da uvaži "ispravak" i zaposli Krolu.

-S obzirom da je natječajni postupak u tijeku, ustanova ima mogućnost, bez ikakvih zapreka, donijeti osnovanu odluku o poništenju natječaja i ispoštovati odredbu Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama, u duhu socijalnog partnerstva, a kako nastavnik ne bi trpio štetne posljedice, stojki u dopisu sindikata kojega je potpisala Mirela Matijević Erceg.

Sve to nije bilo dovoljno: ravnatelj Ranko Artuković nije bio raspoložen za poništenje javnog natječaja, uvažavanje "ispravka" Ureda državne uprave i zapošljavanje Jakova Krole.

-Ja ni na koji način nisam kriv za grešku Ureda državne uprave, koju su i sami priznali i ispravili je. Međutim, ravnatelj se očitovao kako zbog prvotne pogreške nije dužan postupiti po novom rješenju Ureda državne uprave. Kada sam s njim razgovarao rekao mi je da bi me prihvatio samo da me je Ured državne uprave na vrijeme uputio kao tehnološki višak! Tako je ravnatelj 21. ožujka predložio, a Školski odbor prihvatio i izabrao drugog kandidata, kaže zgranuti Krolo kojemu nisu pomogle ni preporuke ravnatelja škola u kojima trenutno radi.

Da je netko pitao ravnatelja škole u Perušiću, možda bi se otkrilo da je Jakov Krolo tamo kao mentor imao dvojicu županijskih prvaka iz povijesti.

-Na stranu što je predloženi kandidat nedavno diplomirao i nema radnog iskustva u prosvjeti, zanima me koji je smisao rada Ureda državne uprave ako ravnatelji, u mom slučaju po drugi put, nalaze načine da bez pravog razloga odbacuju njihove uputnice koje su propisane kolektivnim ugovorom kojeg su potpisali! Ako Ured državne uprave ne ispunjava svoju zadaću i svi zaposleni u prosvjeti ne dopunjavaju satnicu, nego se lista "tehnoloških viškova" samo povećava, onda je opravdano pitanje zbog čega su ti ljudi u Uredu državne uprave uopće zaposleni? Razočaran sam nedjelotvornim sustavom koji ne funkcionira, a siguran sam da su mi narušena elementarna građanska prava, zaključuje Jakov Krolo.

Željeli smo, naravno, čuti i ravnatelja Gimnazije Jurja Barakovića, ali je on odbio objasniti što se dogodilo sa zapošljavanjem profesora povijesti.

-Nemam komentara! Ako on misli da je s tim natječajem nešto bilo neregularno, ima prosvjetnu inspekciju, Ministarstvo i sud, rekao nam je Ranko Artuković u telefonskom razgovoru.

Jakov Krolo će poslušati Artukovića: u dogovoru s pravnom službom Nezavisnog sindikata, Krolo priprema tužbu.

 

ZAKONSKE NEBULOZE: Ravnatelj može, ali ne mora primiti tehnološke viškove!?

Jakov Krolo je pisao predstavku Uredu državne uprave u Zadru odakle mu je, uz "žaljenje zbog propusta do kojeg je došlo prilikom otpreme zapisnika" (!?), još jednom ponovljeno da je ravnatelj Artuković imao mogućnost postupiti po odredbama kolektivnog ugovora.

Podsjećajući na zakonsku regulativu, Ured državne uprave navodi da "školska ustanova može popuniti radno mjesto tek nakon što ju je Ured državne uprave obavijestio da u evidenciji nema odgovarajuće osobe, odnosno nakon što se školska ustanova pisano očitovala o razlozima zbog kojih nije primljena upućena osoba".

Iz Ureda državne uprave podvlaće i ovo: zakonodavac je propisao da škola može zasnovati radni odnos bez natječaja s profesorom s liste tehnoloških viškova. Dakle, može, a ne mora! Takva odredba je u Zakonu o odgoju i obrazovanju, ali "nema obvezujući karakter", pa dični Zakon niti ne predviđa bilo kakvu sankciju za škole koje po toj odredbi ne postupaju! Naravno, Ured državne uprave nema niti mogućnost "utjecati na odluku ravnatelja".

24. travanj 2024 02:10