StoryEditorOCM

RAVNATELJ "RIJEŠIO“ PROBLEM KIPA U ŠKOLI Gospa Lurdska ostala netaknuta i na svom mjestu, no ograđena – zidom i vratima!

Piše PSD.
3. listopada 2014. - 12:36
Novi zid i vrata u hodniku odvajaju Gospu od ostalog dijela školskog hodnika

Kip Gospe Lurdske visok 1,2 metra u zadarskoj Osnovnoj školi Šime Budinića više nije vidljiv nikome osim djeci koja pohađaju nastavu iz vjeronauka.

Ispred Gospina kipa koji je do sada bio izložen u dnu hodnika ispred učionice za vjeronauk, tijekom srijede i četvrtka podignut je novi pregradni zid od knaufa s vratima u sredini kojima je cijela “instalacija” prividno “nestala”. Na taj je način ravnatelj škole Ivan Čular izolirao Gospin oltar od ostalih učenika koji ne idu na satove vjeronauka, ali su i kip i Gospino svetište ostali na istome mjestu.

Je li to u skladu s naputkom ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara koji od ravnatelja Čulara zatražio da zagradi Gospin kip, nismo uspjeli doznati. Naime, kada smo nazvali ravnatelja Čulara da bismo ga upitali kako će riješiti “problem” Gospina oltara u školskom hodniku, on je, revoltiran zbog posljednjeg teksta objavljenog u Slobodnoj Dalmaciji, rekao da o tome ne želi više ništa govoriti.

„Šta ste se svi uhvatili...“

No, unatoč njegovoj nevoljkosti za razgovor s novinarima, mi smo ipak došli u školu na Voštarnici te u hodniku napravili snimke na kojima se vide završni radovi na zidu ispred kipa koji je za školu prije godinu dana izradila i donirala ravnateljeva sestra, akademska kiparica Nelka Čular.

Tijekom našeg boravka u školi jedan majstor je postavljao vrata, a jedna djelatnica škole nas je uputila na druge programe koje nudi škola, uz opasku: “Što ste se svi uhvatili Gospe?”

Na izlasku smo naletjeli i na ravnatelja Čulara koji je na koncu ipak pristao na kraći razgovor.

- Rekao sam vam da ću pronaći pravo rješenje, ali vi to niste htjeli shvatiti. Zapravo ništa nisam htio komentirati dok to ne bude gotovo. Naljutila me besmislica da bih ja kip Gospe pretvarao u nešto drugo. Naravno da sam razmišljao o pametnom načinu da se to riješi, ali ne tako da bih ja tu nešto “pretvarao”. Postupio sam u skladu s naputkom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i sada su u školi, onako kako sam i obećao, svi zadovoljni. To mi je bilo najvažnije, da su sve strane zadovoljne i da smo pronašli pravo rješenje - kazao je Čular, koji je na kraju razgovora novinarima pružio ruku pomirenja.

Gospin kip će tako ipak ostati u školskom hodniku ispred učionice vjeronauka, ali odvojen od ostatka zgrade, iza zatvorenih vrata. Što će na sve to reći ministar Mornar, koji je i sam priznao da mu nije jasno kako je Vlada u jednoj sekularnoj državi 1999. godine mogla potpisati ugovor s Vatikanom po kojemu se u školama odvijaju vjerske aktivnosti, ostaje vidjeti idućih dana kada će ravnatelj Čular i “službeno” predstaviti svoje rješenje oko svetišta koje je skandaliziralo dio hrvatske javnosti.

Božana Sviličić


26. srpanj 2024 22:41