StoryEditorOCM
4 kantunaVELIKO ULAGANJE

Ravnatelj Škrgatić: "Bez prodaje zgrade na Kolovarama, danas ne bi imali vrhunski prostor Zavoda za javno zdravstvo u Poliklinici na Relji"

Piše AVŠ
28. siječnja 2021. - 22:40

Gotovo godinu dana nakon što je prodana stara zgrada na Kolovarama i više od dvije godine nakon što su uselili u prostore nove Poliklinike na Relji, Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije uskoro će kompletirati veliki posao preseljenja. U Poliklinici će s radom početi i tri ambulante Školske medicine u dvije smjene, čime se ta važna javno zdravstvena služba vraća pod okrilje Zavoda.

Stara zgrada na Kolovarama, izgrađena 40-ih godina prošlog stoljeća, već desetljećima nije zadovoljavala potrebe službe čije su djelatnosti, ali i broj zaposlenih stalno rasli. Zadnjih 10-ak godina, 130 djelatnika Zavoda radilo je u uvjetima koji su bili neprimjereni za njih same i za pacijente, a vremenom počeli predstavljati i opasnost za skupu aparaturu na kojoj se radi.

- Djelatnici su se odrekli svojih prostora da bi imali gdje staviti nove aparate. Instalacije su bile u toliko lošem stanju da je stalno padao napon zbog čega nam je skupa aparatura stalno bila izvan pogona. Još veći problem su nam bili plinovi, mi u Zavodu radimo sa sedam vrsta eksplozivnih i otrovnih plinova, a nismo imali regulirani protok zraka nego se problem rješavao otvaranjem prozora. Manjak prostora je bio toliki da su naše djelatnice na prozorima pripremale uzorke. Zaista nije bilo više uvjeta, ni prostornih ni svih ostalih, da više ostanemo u toj zgradi- prisjeća se ravnatelj zadarskog Zavoda, dr. Zoran Škrgatić.

Zato je 2006. godine tadašnja ravnateljica Mirjana Brnadić došla na ideju da se Zavod preseli u Polikliniku, gdje bi se podigla još jedna etaža, a da se prodajom stare zgrade uredi novi prostor na Relji. Sporazumom o sufinanciranju radova na izgradnji Poliklinike Opće bolnice Zadar zaključenim između Ministarstva zdravlja i Zadarske županije 2007. godine definirano je da će Zadarska županija kao suinvestitor prodajom nekretnine građevine i zemljišta Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije, osigurati opremanje pripadajućih sadržaja nove Poliklinike.

Radovi su se odužili sve do 2018. godine nakon nebrojenih odgoda, a paralelno s tim, više je puta rađena procjena vrijednosti zgrade na Kolovarama. U trenutku kad je Poliklinika konačno dovršena, ta vrijednost iznosila je 26 milijuna i 491 tisuću kuna, što je i bila početna cijena na prvom natječaju za prodaju.

Međutim, na taj se natječaj nitko nije javio, kao ni na onaj sljedeći po istoj cijeni. Jedan od glavnih razloga manjka interesa za tu poslovnu zgradu, koja je namijenjena za hotel, bilo je i nedostatak parkirnih mjesta. Zato je napravljena nova procjena, na 17 milijuna kuna i pet tisuća kuna, i zadnjeg dana trećeg natječaja uplaćena je garancija tvrtke Eko Zadar Dva d.o.o. vlasnika Iljka Ćurića. Ta tvrtka ponudila je i zgradu kupila za iznos od 22.334.455 kuna, a sredstva su, sukladno ranijoj odluci, podijeljena između Opće bolnice i zavoda za javno zdravstvo.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Mi smo do tada već uložili sedam milijuna kuna u novi prostor, a kako su izvođači napustili gradilište dok radovi još nisu bili završeni, mi smo dobili zgradu u koju nismo mogli useliti zbog brojnih nedostataka. Samo za odvod i dovod zraka morali smo platiti dodatnih dva milijuna kuna, trebalo je dovesti trofaznu struju bez koje ne možemo raditi, od sedam plinova bilo ih je samo pet. Imali smo stale ispade u struji, vodi, ventilaciji, grijanju, liftovima, prokišnjavanjima... sve to uspjeli smo riješiti u zadnje dvije godine i danas imamo izvanrednih preko pet tisuća kvadrata prostora za zadarsko zdravstvo, a sve zahvaljujući prodaji te zgrade na Kolovarama. To je bio jedini način da ovdje preselimo i dobijemo ovo što danas imamo i na što smo izrazito ponosni- završava ravnatelj Škrgatić.

19. travanj 2024 18:50