StoryEditorOCM
4 kantunaŠKOLA JE ŽIVOT

Ravnatelj Tomčić o skraćenoj nastavi zbog utakmice Vatrenih: "Da učenici imaju školski sat, svi bi bili na mobitelu"

Piše Iva Ivanac
21. studenog 2022. - 14:54

Nakon što je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio profesorima da školske sate mogu prilagoditi utakmicama Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Katru, u javnosti je postalo poznato kako su rodtielji Strukovne škole Vice Vlatkovića još i prije ministrovog blagoslova dobili poruku u kojoj ih obavještavaju da će nastava u srijedu biti skraćena.

Ravnatelj Tihomir Tomičić istaknuo je kako je ideja potekla od učenika te kako je na nastavničkom vijeću jednoglasno odlučeno skraćivanje nastave, ali s jasnom uputom svim razrednicima da tako nešto iskomuniciraju s roditeljima jer su preko 50 posto djece te škole učenici koji putuju do Zadra.

- Kao škola smo poznati da učenici ne smiju napustiti školu bez suglasnosti i znanja roditelja pa smo to napravili i ovoga puta. Za istaknuti je kako se naš programski rad bazira na 180 nastavnih dana, od čega je 175 radnih. Dakle, u školskoj godini imamo "višak" od pet dana, odnosno 33 školska sata koja možemo iskoristiti za npr. dan škole, dan grada, odlazak na izlete ili, u ovom slučaju, gledanje utakmica. Dosada, u ovoj školskoj godini nismo iskoristili niti jedan od ta 33 školska sata, kazao je ravnatelj Tomičić ističući kako su ta dva sata – bezbolna.

- Ta dva sata za učenike koji pohađaju trogodišnji program iznose 0,00137 posto od ukupnog broja sati u školskoj godini, odnosno za učenike koji pohađaju četverogodišnji program udio od 0,0017 posto. To dovoljno govori koliko su ta dva sata "važna", pomalo je ironičan ravnatelj Tomičić koji odmah upozorava na činjenicu da nitko ne pita što je s izgubljenim satima kada se profesori matematike ili fizike ili nekog drugog deficitarnog smjera razboli i kad ih nema tko zamijeniti. Kazao je kako ovaj tjedan njihova nastavnica matematike polaže stručni ispit i kako će zbog toga učenici izgubiti 22 sata matematike, ali i kako nikoga nije briga za to.

- Svi smo svjesni koliko te utakmice Svjetskog prvenstva znače građanima i našim učenicima i svjedočimo tome svako prvenstvo. Da učenici pohađaju nastavu za vrijeme održavanja utakmica potpuno je jasno da će vrijeme provoditi na mobitelu, u raznim aplikacijama pratiti rezultat ili gledati uživo preko mobitela. Najlakše je biti noj i gurnuti glavu u pijeska, ali mi vodimo brigu o nastavi i o našim učenicima, ističe ravnatelj dodajući i ako neki roditelji odluče da se u nekom razredu, za vrijeme utakmica Vatrenih, održava nastava, to će biti omogućeno.

- Pročitao sam i izjavu ministra Fucsha i osobno ga, kao netko tko je ravnatelj već 27 godina, podržavam. Tom je izjavom pokazao da je topla osoba i da je škola život, a ne crno bijeli svijet, a svim dušebrižnicima poručujem da djeca i njihove kompetencije koje stječu u ovoj školi neće biti oštećene.

Pročelnik za obrazovanje kulturu i šport zadarske županije Ivan Šimunić kazao je kako prema Zakonu o odgoju i obrazovanju škole su dužne u školskoj godini u pravilu osigurati najmanje 175 nastavnih dana za učenike, te predvidjeti Nastavnim planom i kurikulumom tu realizaciju.

- Ako škola planira i više od 175 nastavnih dana u Kurikulumu to znači da ima prostora da poneki dan ne mora biti nastavni dan, ali nikad na štetu ukupnog gradiva. Do sada je svjetsko nogometno prvenstvu uvijek bilo izvan vremena održavanja nastave u školama, a ovog puta svaka će škola pronaći svoj način, koji smatra najboljim, da spoji svoju odgojnu i obrazovnu funkciju i veliki interes učenika za praćenjem nogometnih utakmica, istaknuo je županijski pročelnik dok je gradski pročelnik za odgoj i školstvo, Joso Nekić komentirao kako Grad nije nadležan za održavanje nastave, ali i kako Svjetsko prvenstvo nije nešto zbog čega bi trebalo odgađati nastavu.

- Za slučaj da dospijemo u finale ili u polufinale onda bi se možda djeci trebala omogućiti gledanje utakmice, ali puno je važnije ići u školu i učiti nego pratiti utakmice Svjetskog prvenstva, istaknuo je Nekić.

image
Jure Miskovic/Cropix
26. travanj 2024 13:48