StoryEditorOCM
4 kantunaPAD RUSKOG SATELITA?

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Ivica Erlić je "zaostatak" HDZ-ove koalicije s NHR-om: u pola godine ima 1,4 milijuna kuna minusa

Piše Predrag Opačić
25. rujna 2021. - 22:49

Rusi su 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća poslali mali milijun satelita u orbitu oko Zemlje. Kasnije su na njih i zaboravili, pa više nitko ne zna tko ih je i zbog čega lansirao, ali oni i dalje kruže iznad naših glava.

Ta priča neodoljivo podsjeća na muke koje imaju aktualna zadarska i županijska vlast s nekim direktorima, ravnateljima, članovima upravnih vijeća i nadzornih odbora. Neki od njih bi se u aktualnim političkim turbulencijama i kadrovskim zahtjevima novih „koalicijskih partnera”, najradije „pravili mrtvi” svjesni u kolikoj su mjeri njihove ugodne pozicije odjednom postale neudobne.

Klasičan primjer je Ivica Erlić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije. Čovjek je u prošlom životu bio „dugogodišnji član HDZ-a” i direktor benkovačkog komunalnog poduzeća, a onda je, pred one tamo izbore, u „pobuni” koji su u Benkovcu digli Frane Tokić i Svemir Vrsaljko, zamjenici tadašnjeg gradonačelnika Branka Kutije, Erlić stao na stranu pobunjenih zamjenika. Ali, tiho, sa strane, pažljivo, da se ne vidi. Barem do izbora, a onda će se vidjeti.

I vidjelo se: Tokić i Vrsaljko su izgubili izbore, a Erlić je iznenada postao – član NHR-a kojeg je u Zadru vodio Mate Lukić, novi koalicijski partner HDZ-a. Tako je Erlić, naravno kao jedini kandidat na javnom natječaju, izabran za ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu, ustanove u kojoj ionako HDZ-ovaca skoro nema ni u tragovima jer je taj dio zadarskog zdravstva bio prepušten NHR-u. Ali, izbori imaju nezgodnu naviku da se svake četiri godine ponavljaju, a političari imaju zgodnu naviku mijenjanja stranaka, pa je Lukić postao novi šef lokalnog HSP-a i ostao stari koalicijski partner HDZ-a. Ali, Erlić je zapeo još u dobu NHR-a, jer se ni HSP ni HDZ u međuvremenu za njega nisu baš otimali. Postao je „ruski satelit”.

Da stvar bude još bolja, predsjednik Upravnog vijeća mu je bivši član NHR-a Vlado Kovačević kojemu se također ljulja ravnateljska fotelja u AGRRA-i. A da stvar bude još gora, Erlić je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario nezapamćeni rekord: Zavod za hitnu medicinu je poslovao s minusom od milijun i 399.000 kuna. Minus je nastao zbog pandemije koronavirusa, ulaganja u nove prostorije Poliklinike, premale cijene koju HZZO plaća Sanitetu po kilometru, ali i tužbi radnika čije presude stižu na naplatu. Pa je Upravno vijeće o tome obavijestilo predsjednika Županijske skupštine Antonija Vučetića i župana Božidara Longina, a onda za sljedeći četvrtak sazvalo sjednicu na kojoj će „raspravljati” o mjerama što ih Erlić namjerava poduzeti kako bi izveo Zavod iz minusa.

Možda će u četvrtak pokrenuti postupak razrješenja ravnatelja Ivice Erlića. Ali, samo u slučaju da ne budu zadovoljni njegovim „mjerama” za izlazak iz minusa. Zato, nije isključeno da iz Zavoda za hitnu medicinu, poput „ruskog satelita iz prošlosti”, padne najprije ravnatelj Erlić, a onda, kada župan Longin odluči „redizajnirati” i taj segment županijske vlasti, mogao bi pasti i predsjednik Upravnog vijeća Vlado Kovačević.

"Ruske satelite” lansira i ruši politika.

image
Vlado Kovačević
Cropix
17. travanj 2024 14:58