StoryEditorOCM
4 kantunaKORONA U ZEMUNIKU

Ravnateljica Doma: Imamo četiri pozitivna, negativno je 138 korisnika i djelatnka. Zabranili smo posjete i tražimo nove radnike!

Piše Iva Ivanac
5. listopada 2020. - 14:45

Iako su domovi za starije i nemoćne najštićenije ustanove od mogućnosti zaraze, u Domu za odrasle osobe u Zemuniku koji ima oko 150 korisnika ipak se dogodio proboj kornavirusa.

Stožer civilne zaštite Zadarske županije u ponedjeljak je izvijestio kako je u Domu, nakon što je kod jedne djelatnice potvrđen slučaj COVID-19, zaraženo još troje korisnika.

- Nažalost, dogodilo se ono što smo najmanje priželjkivali, ali djelatnici doma u Zemuniku su brzo reagirali i odmah obavijestili sve nadležne osobe. Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo izašli su na teren te Domu propisali daljnje mjere za rad, kazao nam je kratko Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije dodajući kako se sada intenzivno prati stanje svih korisnika Doma. Testirano je ukupno 138 korisnika i djelatnika, a svi su nalazi negativni.

Zaražena djelatnica koronavirus je dobila od ukućana. Nakon što je saznala da je član njene obitelji zaražen koronavirusom, odmah se podvrgnula testiranju iako nije imala nikakve simptome. Da je pozitivna, saznala je u subotu.

- Djelatnica nam je odmah javila kako je pozitivna na koronavirus, a prema tome smo poduzeli sve potrebne radnje. Obavijestili smo epidemiološku službu, Stožer civilne zaštite i nadležno Ministarstvo. Epidemiološka služba je na čelu s dr. Alanom Medićem u subotu odmah posjetila naš Dom, govori nam ravnateljica Doma Nataša Petrušić ističući kako je provedena kompletna dezinfekcija doma, uzeti su brisevi svih štićenika i djelatnika, a reorganizirali su i smještaj korisnika.

Uz djelatnicu su zaražene i tri korisnice doma koje su u suradnji s Zavodom za hitnu medicinu i prema protokolima HZJZ-a prebačene u Opću bolnicu Zadar na COVID odjel.

- Stalno smo u kontaktu s liječnicima. Zaražene korisnice imaju blage simptome i stabilno su. Cijelo vrijeme obavještavamo obitelji o njihovom stanju, govori ravnateljica Petrušić uz objašnjenje kako je zaraza u Domu izbila na odjelu za pojačanu njegu koji je privremeno zatvoren.

- U samoizolaciji je sedam djelatnika Doma i privremeno su na snazi mjere zabrane izlaska i posjeta dok ne prođe razdoblje od 14 dana koliko traje samoizolacija, no bez obzira na sve, korisnicima smo omogućili normalan život. Iako su njihovi izlasci iz doma trenutno onemogućeni, korisnicima svakodnevno omogućavamo razgovore s njihovim obiteljima, a njihova rodbina im i dalje može slati pakete, kazala je ravnateljica Dom u Zemuniku.

Petrušić napominje da jedino korisnici stambenih jedinca nisu testirani jer nisu bili u direktnom kontaktu sa zaraženim osobama iz doma te oni, unatoč zabrani posjeta i izlazaka, imaju dozvolu izlaska u dvorište Doma.

- I dalje se ponašamo odgovorno i nesmetano obavljamo svoj rad. Unatoč tome što su korisnici u samoizolaciji, svakodnevno su im na raspolaganju psiholozi, radni terapeuti i socijalni radnici, kao i zdravstveno osoblje, kaže ravnateljica.
Zaštitne opreme u Domu za sada ne nedostaje, ali će županijski Stožer ipak poslati određenu količinu opreme u vidu donacije. Pomoć Domu ponudio je i načelnik Općine Zemunik Donji Ivica Šarić.

- Moram priznati kako se korisnici Doma nisu bunili kada smo im rekli za samoizolaciju. Izuzetno su strpljivi i prilagodili su se situaciji. Nadamo se da se kod nikoga više neće pojaviti nikakvi simptomi bolesti koronavirusa, zaključila je ravnateljica.

Domu nedostaje osoblja

Zbog propisivanja mjere samoizolacije za sedam djelatnika Doma u Zemuniku, ravnateljica Doma je od nadležnog ministarstva zatražila suglasnost kako bi mogla zaposliti ljude na određeno vrijeme.

- Zbog samoizolacije smo u deficitu s osobljem. Djelatnici koji nisu trebali ići u samoizolaciji sada uz jutarnju, ostaju i u popodnevnoj smjeni, a povukli smo i radnike s godišnjih odmora koji će se u utorak testirati kako bi se već u srijedu mogli vratiti na posao, kazala je ravnateljica Petrušić dodajući kako su se svi djelatnici ponašali u skladu s preporukama HZJZ-a te kako su uložili sve napore da se ne dogodi proboj virusa u Dom.

18. travanj 2024 22:15