StoryEditorOCM
4 kantunaVELIKA TUGA

Ravnateljica škole koju je pohađao učenik koji je preminuo u Biogradu: ‘Susreli smo se s njegovom obitelji, odrastao je s našom djecom‘

Piše PSD
19. lipnja 2022. - 11:31

Index je razgovarao s Marijom Margušić Novosel, ravnateljicom škole u Glini čiji učenik je u petak tragično preminuo na plaži u Biogradu na Moru.

- Previše je tuge i previše je boli. Nakon pandemije i potresa, jednom sam prilikom izjavila da koja nas nesreća još može zadesiti. Nisam trebala-  kazala  je ravnateljica. 

- U radnom vijeku svakog nastavnika i ravnatelja, u povijesti svake škole, smrt djeteta ostavlja neizbrisivi trag. Pečat je to s kojim se do kraja života moraš nositi, s kojim ćeš svakog jutra otvarati vrata svojeg ureda i na koncu dana ga zatvarati, s kojim i kada jednoga dana napustiš funkciju koju trenutno obnašaš moraš nastaviti živjeti - govori. 

- Što nas čeka i kakve je posljedice Lukina smrt ostavila na njegove prijatelje i sve nas, ne znamo. Pokazat će vrijeme koje je pred nama. Već nekoliko sati nakon tragedije kontaktiran je regionalni tim za psihološke krizne intervencije kako bismo organizirali provođenje intervencije u skladu s Protokolom. Uz pomoć struke učinit ćemo sve što je u našoj moći da spriječimo i ublažimo traumatske reakcije, djece, roditelja i nastavnika - nastavlja. 

- Osim što mi je teško kao ravnateljici škole, s Lukinom smo obitelji povezani i rodbinskim vezama. Njihovu smo djecu gledali kako odrastaju zajedno s našom djecom. U jučerašnjem susretu s majkom i ocem i ostalom obitelji, tuga se ne može opisati riječima. No, u svojoj me neizmjernoj boli ta mlada žena pogledala ravno u oči i zajecala riječima: 'Ne krivi sebe! Ne krivi nikoga od vas!'. Shvaćate li njezinu snagu? Shvaćate li dubinu njezine vjere? Luka više nije među nama i više nikada ništa neće biti isto, no vjerujem da će dragi Bog dati snage i Lukinoj obitelji i svima nama s tim se nositi i živjeti jer nastaviti živjeti moramo", zaključuje Margušić Novosel.

06. lipanj 2023 04:42