StoryEditorOCM
4 kantunaJUNACI S OCEANA

Razgovarali smo s kapetanima koji su zadarskoj bolnici donirali novac za respirator: Plovimo oceanom, ne smijemo se iskrcati, mislimo na obitelj i dom

Piše Matea Gugić
31. ožujka 2020. - 22:20
Ilustracija - zadarski kapetani trenutno plove Tihim oceanom i čekaju kada će se moći iskrcati i zaputiti prema domuTehnomont.hr

Na muci se poznaju junaci! Tako se prošlog tjedna saznalo za četiri zadarska junaka koji su Općoj bolnici Zadar, u ovim teškim vremenima, donirali 34 tisuća dolara (oko 240.000 kuna) što je dovoljno za nabavu jednog, ali iznimno vrijednog respiratora koji će možda nekome spasiti život. Točnije, saznalo se za njihov plemeniti čin, jer su naši skromni junaci željeli ostati anonimni.

Riječ je o četiri zapovjednika velikih tunolovaca tvrtke Caroline Fisheries Corporation Inc., o N. F., S. M., S. K. i D. B., koji se i sami trenutno nalaze u ne baš zavidnoj poziciji: zarobljeni su na svojim brodovima, plove Tihim oceanom i čekaju kada će se negdje moći iskrcati.

Čak i kad smo preko naših novinarskih izvora uspjeli doći do do ova četiri junaka, i dalje im je najbitnije bilo da se ne sazna tko su oni. Poštivat ćemo njihove želje te vam prenjeti razgovor s kapetanom N.F.

- Ponukan brojnim pozivima i porukama zahvale i podrške prijatelja, obitelji i svih onih koji su prepoznali velikodušnu gestu odlučio sam dati izjavu u svoje i ime kolega zapovjednika koji su bez zadrške odlučili donirati sredstva Općoj bolnici Zadar za kupnju respiratora – započeo je kapetan N. te nastavio:

- Prateći situaciju vezanu za COVID-19, kako u svijetu, tako na žalost i u virusom zahvaćenoj domovini, odlučio sam kontaktirati zadarsku Opću bolnicu i upitati što nedostaje, a nužno je u liječenju pacijenata zaraženih ovim kobnim virusom. Odmah sam obavijestio kolege zapovjednike koji su bez zadrške pristali da uplatimo sredstva za jedan respirator – prepričao nam je kapetan N. te dodao kako su u akciji prikupljanja novaca sudjelovala, uz nega, još trojica zapovjednika. Svi oni se trenutno nalaze na Tihom oceanu, naizgled daleko od ostatka svijeta zahvaćenog virusom.

-  Ali, jednako tako doista daleko od naših obitelji i domova... Nažalost, nema niti naznaka da ćemo uskoro moći našim kućama jer su mnoge zemlje uvele zabranu kretanja te iskrcaj-ukrcaj ljudi s brodova. Neki od nas su već odradili svoje ugovore i nestrpljivo čekaju smjenu, ali se prilagođavamo trenutačnoj situaciji. Ne možemo ništa planirati jer se situacija mijenja iz dana u dan – priznao je kapetan N. te istaknuo kako svakako nastavljaju obavljati posao kao i do sada.

- Nemojte zaboraviti da se, pored naših obitelji, trebamo brinuti i za obitelji članova posade koji se nalaze u istoj, ako ne i težoj situaciji od nas. Riječ je o preko 150 članova posade i drugog osoblja čije uže i šire obitelji izravno ovise o nama – naglasio je kapetan te izrazio jednu želju:

- Ovim putem želimo uputiti riječi podrške našim obiteljima, sunarodnjacima i drugim sugrađanima. Iako smo jako daleko, mislima i srcem smo uvijek uz naše obitelji i domovinu i drago nam je što smo bili u mogućnosti pružiti ruku pomoći u ovim teškim trenutcima. Poseban pozdrav upućujemo liječnicima, medicinskim sestrama i svom drugom medicinskom osoblju u Zadru i diljem naše domovine, kao i svim onima koji su nesebično dali sebe na raspolaganje da se što prije i bezbolnije izvučemo iz ove situacije – zaključio je kapetan N. F. u svoje i u ime svojih kolega zapovjednika S. M., S. K. i D. B.

Mi im samo možemo poželjeti mirmo more i da se što prije vrate svojim domovima te im se od srca zahvaliti što su, unatoč lošoj situaciji u kojoj se i sami nalaze, odlučili odvojiti teško zarađen novac kako bi pomogli oboljelim sunarodnjacima i svom gradu.

Hvala vam kapetani!

25. travanj 2024 17:12