StoryEditorOCM
4 kantunaNA PUTU ZA SABOR

Nikolina Baradić: Teško mi pada slika koju su mediji stvorili o nama HDZ-ovcima. Nisam uhljeb, radim po 10 sati dnevno!

Piše M. Gugić
13. srpnja 2020. - 15:10
Razgovor s Nikolinom Baradić, aktualnom predsjednicom Mladeži HDZ-a ZD županije i najmlađom HDZ-ovomkandidatkinjom za Sabor  Jure Miskovic/Cropix

Do prije nekoliko dana sigurno niste čuli za 29-godišnju Nikolinu Baradić. No, nakon parlamentarnih izbora svi se pitaju tko je ta zgodna, visoka, plava djevojka koja bi vrlo vjerojatno mogla ući u Sabor, ukoliko se u HDZ-ova lista u IX. Izbornoj jedinici bude pomicala zbog odlazaka nekih kandidata u izvršnu vlast, najvjerojatnije umjesto Josipa Bilavera i Božidara Kalmete.

Nikolina Baradić bila je najmlađa zadarska kandidatkinja na listi HDZ-a i aktualna je predsjednica mladeži HDZ-a Zadarske županije gdje joj upravo završava dvogodišnji mandat. Rođena je u Banjevcima u Općini Stankovci koju već u šestom mandatu vodi njezin otac, Željko Baradić (HDZ). Za razliku od mnogih svojih vršnjaka, odlučila se za život na selu, u tom malom mjestu na rubu Zadarske županije, točno u središtu Dalmacije. Ni posao u Zadru, na koji svakodnevno putuje minimalno 45 minuta, nije ju odvratio od ostanka s obitelji.

- Već šest godina radim u zadarskoj bolnici kao medicinska sestra na Odjelu otorinolaringologije i nikad mi putovanje nije predstavljalo problem. Doslovno od osnovne škole tako funkcioniram. Mi smo svi kao obitelj jako povezani i ne mogu ni zamisliti da živim negdje drugdje. Nikad nisam ni razmišljala o preseljenju – priznaje Nikolina te dodaje kako ni njenoj braći, ni starijem ni mlađem, također ne pada na pamet odlazak u grad.

image
Jure Miskovic/Cropix


- Djed i baka su nepokretni, tako da pomažem roditeljima i oko njih. Moji imaju i svoj OPG i oko toga uvijek ima puno posla, posebno kad je sezona maslina, s obzirom na to da imamo oko dvije tisuće stabala. No, posljednjih se godina uspijem izvući zbog dugih smjena u bolnici – govori Nikolina uz osmijeh. Vedra i pozitivna kakva je, nije joj problem odrađivati i 12-satne smjene, dnevne i noće, pa ni sada u doba korone kada je radila s pacijentima oboljelima od korona virusa. Uza sve to entuzijastično je sudjelovala u kampanji HDZ-a i koordinirala stranačku mladež.

Što ako uđe u Sabor?

- Uh, sve mi je ovo skupa naglo došlo i nisam baš razmišljala tako daleko. Ipak, još se ništa službeno ne zna. No, ako se pruži ta prilika da odem, ako stranka odluči, ja ću ići. Otkaz neću davati, stavit ću svoj posao u mirovanje. I zapravo mislim da će mi to najteže pasti – priznaje Nikolina.

Politički cilj joj je što više probuditi mlade ljude, za koje tvrdi da su izrazito apolitični te nažalost, zbog svoje nezainteresiranosti pa tako i neznanja, puno toga propuštaju.

- Mnogi mladi ne znaju koliko prava i povlastica imaju, od oslobađanja poreza do 25 godine, pa do kupnje stana bez kamata na pet godina. Ukinuto je i stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa i značajno ojačano pripravništvo kao najkvalitetniji način za ulazak mladih na tržište rada. Mislim da je razlog njihove nezainteresiranosti za politiku frustracija, pretpostavljam najviše zbog svog nedostatnog radnog mjesta, ali mislim da su i za ta njihova negativna mišljenja velikim djelom krivi i mediji koji su stvorili lošu sliku o nama HDZ-ovcima, što mi dosta teško pada. A tek me čeka borba s tim, nadam se da ću biti spremna – govori Nikolina, ističući da su mnogi mladi, koji su se za vrijeme njenog mandata uključili u Mladež, ostali ugodno iznenađeni opuštenošću kojom stranka zrači.

- Valjda su mislili da smo uštogljeni, da pričamo jedino i isključivo o ozbiljnim temama i da namećemo stvari. Imali su baš krivu percepciju te mi je drago da su promijenili mišljenja. Trudim se objasniti mladim ljudima, pa i mojoj generaciji, mojim prijateljima od kojih većina ni ne zna kad su izbori, da je politika, htjeli mi to ili ne, važan dio naših života. Jedan od mojih glavnih ciljeva je ljudima vratiti vjeru u politiku i boriti se da svaka mlada osoba ima mogućnost kvalitetnog obrazovanja i zaposlenja – naglasila je Nikolina dodajući ozbiljno da joj je žao što puno njenih vršnjaka i zbog straha od etiketiranja ne ulazi u politiku. Baš joj iz tih razloga najteže padaju uvrede na račun njene stranke i uhljebništva.

image
Jure Miskovic/Cropix


- Osobno se stalno susrećem s komentarima kako sam zbog stranke tu di jesam, a rijetko tko zna da moj poslovni put nije bio ni malo lak. Mislim da sam jedna od rijetkih koja je godinu dana čekala na svoj staž, već sam tada, s malo godina, nosila taj teret što sam u stranci u kojoj jesam jer je tada vladala druga politička struja u bolnici. Kad sam obavila pripravnički staž, radila sam dosta po zamjenama. Dakle, ništa mi nije palo s neba. Druga stvar, ako nekome znači da sam uhljeb, a radim više od deset sati dnevno, i svetkom i petkom, onda nek' im bude. Ništa mi nije dano što nisam zaslužila svojim trudim i radom – iskrena je Nikolina koja je ljubav prema politici razvila od malih nogu, jer se, tvrdi, u njenoj kući uvijek nešto politiziralo.

- Moj otac Željko je već preko 20 godina načelnik Općine Stankovci pa je politika bila vječna tema za našim stolom. Još sam ja tatina kćer, jako sam s njim povezana, pa nije čudno da sam jedina od djece odabrala ovaj put. Braću politika nikad nije zanimala, dok smo tata i ja uvijek nešto žustro raspravljali. A sada puca od ponosa! I ako već moram birati, on je moj najveći politički uzor jer me naučio ono najvažnije, a to je biti uvijek na usluzi narodu i nikad se, unatoč bilo kojem statusu, ne uzdizati iznad ikoga – zaključila je Nikolina uz osmijeh.

"Znam razlog zbog kojeg dobijamo izbore"

- Vjerujem da je uspjeh naše stranke to što smo doslovno 24-sata dostupni našim ljudima, biračima. A i jedan od razloga je zasigurno to što smo uvijek na terenu, među njima. Stvarno mislim da odrađujemo odlično te naše kampanje, ali i posao kroz cijelu godinu, jer ne postoji ulica, kvart, općina koju mi ne obiđemo. Moramo znati da je politika rad za opće dobro, te mi političari moramo biti ljudima na usluzi kad god njima to treba. Vjerujem da je to naša najveća prednost i da to, posebno u Zadarskoj županiji, ljudi prepoznaju – govori Nikolina.

 

"Radoholičar sam, zato sam upisala i faks!"

Za sebe kaže da je veliki radoholičar. Valjda je iz tog razloga prošle godine upisala i fakultet, sestrinstvo na Katoličkom sveučilištu u Zagrebu.
- Prijateljica mi je predložila da upišemo fakultet kako bi mogle još više napredovati u poslu i meni se to učinila kao pametna ideja. Prvu sam godinu dala u roku, doslovno sam sve ispite položila u na prvom roku jer ja kad se nečega uhvatim, to moram riješiti odmah. Učila bi u busu na putu za Zagreb, u noćnim smjenama bi ponavljala gradivo, a nekad bi drito iz noćne išla na ispit. Ali, ja kao da ne znam drugačije – smije se Nikolina.

22. travanj 2024 11:07