StoryEditorOCM
4 kantunaPOLITIKA U MAŠKARAMA

Reagiranje Ante Bašića (HDZ): Tko je kamenom razbio moj izlog, a tko Lukinu glavu? Ne bježim od šamara kojeg sam dao direktoru Vir zaštite!

Piše Zadarski.hr
21. veljače 2023. - 14:18

Priopćenje za medije Ante Bašića, predsjednika HDZ-a na otoku Viru, u svezi incidenta na maškarama prošle nedjelje, prenosimo u cijelosti.

Poštovani, iznosim naknadno što se zapravo dogodilo na Viru 19.02.2023. godine u Virskim maškarama. Moju izjavu vidite tek sad jer mi je uskraćeno da istu izjavu dam medijima kada ste prve članke već čitali.

Prvo Vam se obraćam kao građanin Ante Bašić, a zatim ću reći svoj komentar kao i predsjednik HDZ-a Vir pošto je to titula koja se u medijima naglašava. Razlog naglašavanja navedene titule ću otkriti na kraju teksta.

Dana 19.02.2023. sam kao mještanin Vira, a ne kao predsjednik HDZ-a sudjelovao u tradicionalnim maškarama, s osobama koje me optužuju nisam imao doticaja do incidenta. Nakon što sam u društvu nekoliko prijatelja završio tradicionalnu povorku, uputio sam se prema domu jednog od prijatelja gdje smo imali dogovorenu večeru. Dakle na manifestaciji u režiji Općine nisam išao niti sam planirao jer sam protiv politizacije tradicionalnih zbivanja i u propagandi sustava koji se ne želi pomiriti s porazom ne želim sudjelovati.

Vlasnik sam ugostiteljskog objekta koji se nalazi u neposrednoj blizini pozornice gdje su se okupile općinske maškare. U isti objekt kojeg sam vlasnik dolazim na poziv stalnog gosta koji je vidio trenutak kada je jedan od sudionika općinskih maškara bacio kamen u staklenu stijenu mog objekta te mi time nanio materijalnu štetu od nekoliko tisuća eura. Objekt je bio zatvoren upravo zato jer znam da su navedeni akteri skloni ekscesima za maškare o čemu svjedoče brojne intervencije policije prijašnjih godina.

Po dolasku u lokal pozvao sam policiju, dakle nisu bili pozvani radi tučnjave već radi materijalne štete. Štetu sam zajedno sa službenicima policije evidentirao, dok smo čekali ostale službenike da obave očevid, upitao sam policajca mogu li prošetati u blizini lokala da pokušam naći počinitelja po opisu koji mi je dan. Policijski službenik mi je traženo odobrio te sam u pratnji jedne osobe prošetao i pokušao naći počinitelja.

Nakon 30-tak minuta potrage koja nije urodila plodom kako sam tada mislio, vratio sam se u lokal gdje sam naišao na Josipa i Luku Bašića. Josip je držao Lukinu glavu koja je bila kompletno krvava. Pošto se radi o mojim rođacima upitao sam ih što se dogodilo. Josip je rekao kako ne zna i da je Luku pronašao u navedenom stanju na poziv jednog sudionika maškara. Luka je samo izustio riječi “Dare, zaštitari” u vidno šokiranom stanju.

U tom trenutku sa svoje terase vidim zaštitare Vir zaštite kako s parkinga “Kotarine” odlaze prema šatoru gdje se održavala općinska manifestacija. Pošto Darka Bašića zvanog “Dare” poznajem te sam s njim u srodstvu i do tad u jako dobrim odnosima, odlazim ga potražiti i pitati zna li možda što se dogodilo Luki pošto je Darko Bašić i direktor Vir zaštite. Darka sam zatekao na samom ulazu terase “Kotarina” te ga upitao zna li nešto o incidentu, na što je on odgovorio riječima “čekaj sad ćemo vidjeti" te je rukom pozvao zaštitare.

U tom trenutku smatrao sam da Darko stvarno želi pomoći, međutim kad su me zaštitari okružili Darko mi se unio ulice i rekao: “Ja sam, ja sam sve i naredio, što sad?” te je u istom trenutku prijetećom naravi svojom glavom dotakao moju i tako me odgurnuo. Ja sam u tom trenutku Darku Bašiću opalio šamar i rekao da ga može biti sram. Tad je Darko zateturao, pošto je bio vidno pijan, a ja sam isti tren otišao do policije koja je kod mene još obavljala očevid. U prolasku mi je Kristina Perić dobacila da je sve snimila i pokazala mobitel, a ja sam joj rekao da snimku preda policiji. Prišao sam policajcu i ispričao što se dogodilo i pružio ruke govoreći: “Ja sam Darka ošamario nakon prijetnji, a on je naredio da Luku istuku i spreman sam da nas sve privedete na ispitivanje”. Policajac nije znao o čemu se radi pošto nikakav slučaj u tom trenu policiji nije bio prijavljen.

Nekoliko minuta nakon toga s terase “Kotarina“ dolazi Darko u pratnji nekoliko zaštitara i zastajkuje u trenutku kad im je Kristina Perić dobacila “ne sad Dare, policija je tamo”. Par minuta nakon toga s policijske motorole se čuje “na Viru 150 maškara tuku zaštitare”, u tom trenu policajac gleda u čudu pošto ukupno ima možda 70-ak sudionika karnevala zajedno sa zaštitarima, a svi akteri incidenta stoje mirno ispred policije.

Ja sam priveden i u stanici nailazim na jednog zaštitara Vir zaštite dok mu policajac govori kako ne smije raditi bez dozvole jer isti dozvolu nije imao. Nakon nekoliko sati u pritvor do mene stiže Luka Bašić razbijene glave dok je Josip Bašić spavao doma jer su mu policajci rekli da ide doma jer on nema nikakve veze s incidentom. Nakon skoro 24 sata smo dovedeni na sud na kojem smo pušteni da se branimo sa slobode.

Želim se zahvaliti svim djelatnicima policije te ih pohvaliti u postupanju prema nama jer su bili jako profesionalni i razumni u izvršavanju naredbi svojih nadređenih.

Obratio sam se kao građanin, a sad vam govorim kao predsjednik HDZ-a Vir.

Prvo, politici nema mjesta u tradicionalnim zbivanjima i iza toga stojim i dalje. Međutim previše toga ukazuje da je cijeli incident politički insceniran, pa počnimo redom.

Nakon što sam ponudio novčanu nagradu za informaciju o tome tko mi je nanio materijalnu štetu, pojavila se priča kako je direktor/ica izdao/la naređenje članu familije da me izazove na bilo koji način. To je rezultiralo razbijenim staklom na mom objektu. Nakon što moja reakcija nije bila ekscesna kako su priželjkivali, okomili su se na Luku u nadi da možda to izazove reakciju.

Nakon što ni to nije izazvalo moju reakciju, na moj prijateljski upit reagirali su zastrašivanjem i prijetnjama na što sam ja reagirao šamarom u samoobrani te prijavom policiji.

Pitate se kakve to veze sve ima? Ja se pitam kako to da nijedan od sudionika osim nas nije priveden a radi se o remećenju javnog reda i mira te se MORAJU privesti svi akteri? Kako to da je Josip poslan doma jer nema veze s incidentom pa onda ujutro bude uhićen? Kako to da je uhićen Klaudijo Bašić koji je samo prošao autom te vidio krvavog sina? Kako to da smo pritvoreni najduže u povijesti MUP-a Zadar za takav prekršaj? Kako to da je sastavljen optužni prijedlog bez saslušanja svih svjedoka i svih strana priče? Pitanja ima puno ali ja mislim da mogu ponuditi odgovore s obzirom koje već priče kruže po Viru i Zadru.

Navodno smo dugo zadržani da mi ne bi rekli istinu medijima prije nego se objave prvi članci. Navodno je posebni savjetnik održao svima bukvicu prije davanja iskaza. Priča se da su posebni savjetnik i Marino Radović zatekli Božidara Kalmetu u pidžami moleći da mene razriješi kao predsjednika i imenuje Marina povjerenikom HDZ-a Vir. Priča se isto tako da snimka Kristine Perić ipak ne pogoduje njezinom iskazu pa odjednom ne postoji. Priča se još puno toga ali previše se toga podudara da bi bilo slučajno. O svim tim pričama su obavještenje službe reda te će sud utvrditi što je istina a što slučajnost.

Što se tiče mojih postupaka ja od šamara ne bježim te sam za to odgovoran i spreman sam snositi sankcije za navedeno ali isto se nadam da će svi snositi odgovornost za svoja djela.

Što se tiče moje funkcije kao predsjednika HDZ-a, održat će se sastanak odbora te će o mojoj sudbini demokratski putem članovi stranke i odlučiti kao što je bio slučaj i do sada.

Što se tiče igara loših gubitnika, mogu samo njihovim jezikom poručiti NO PASARAN!

Molim vas da tekst objavite u cijelosti na istim stranicama kao i prve tekstove vezane za događaj.

Ante Bašić, predsjednika HDZ-a Vir

25. rujan 2023 01:44