StoryEditorOCM
4 kantunaBITKA ZA SOLINE (4)

Reagiranje: Ilirija se upisala u zemljišne knjige nad Tenis centrom godinama prije ‘famoznog Rješenja‘ Grada koje je doneseno u nezakonitom postupku!

Piše zadarski.hr
2. veljače 2022. - 10:31

Na naš nastavak priče o sudskom sporu za zemljište u Solinama između hotelijerske kuće Ilirija i Grada Biograda, opet je reagirao pravni zastupnik Ilirije, odvjetnik Branimir Zorica.

Nastavno na članak objavljen u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije i portalu Zadarski.hr od dana 26. siječnja, odnosno dana 29. siječnja, pod nazivom: „Čije je zemljište vrijedno 25 mili. Eura, Ilirije ili Grada Biograda? Imamo Rješenje koje je „nestalo“ iz suda 96. god. Ilirija je ispunila 25% ugovora!“ u kojem još jednom na, po nama, neprimjeren i netočan način obrađujete temu nekretnina Tenis centar „Ilirija“ u Biogradu na Moru, primorani smo još jednom u cilju potpunog i točnog informiranja javnosti i zaštite zakonitih prava, vlasništva nad svojom imovinom i interesa Ilirije d.d. kao javne kompanije, zaštite interesa i prava preko 260 stalnih i preko 250 sezonskih zaposlenika Društva, svi mahom iz grada Biograda na Moru i okolnih mjesta, preko 300 dioničara Ilirije i zaštite kapitala i poslovnih kapaciteta Društva i dugoročne gospodarske opstojnosti, a koje Društvo usput rečeno već dugo godina po svojim rezultatima poslovanja se nalazi među vodeće tri turističke kompanije Zadarske županije i među 15-tak vodećih u hrvatskom turizmu i koja je višestruka dobitnica nagrada za društveno odgovorno poslovanje (dakle ispunjava sve obveze i iznad zakonom propisanih), reagirati na navedeno.

1. Prije svega ističemo kako ovo Društvo nije do sada, a neće niti ubuduće, sudske postupke voditi preko medija Tko je vlasnik zemljišta, 20 izgrađenih tenis terena, ugostiteljskih i ostalih sadržaja Tenis centra „Ilirija“ u Biogradu na Moru u konačnici će odlučiti za to nadležan sud, a ne mediji, njihovi „obavještajci“ i slični, koliko god se trudili predmetnu temu prikazati na jednostran i njima prihvatljiv način, pokušavajući tako staviti pritisak na tijela koja o tome odlučuju. To je više nego očito u ovom sporu.

2. Sve što smo imali na ovu temu reći, jasno, nedvosmisleno i argumentirano, iznijeli smo u našem reagiranju na Vaš prethodni tekst objavljen 19. siječnja 2022. god., i tu zaista nemamo potrebu dodati ništa novo. Međutim, kada već u posljednjem Vašem uratku uvodite nove „dokaze“ u priču, i to kako navodite „famozno“ Rješenje grada Biograda na Moru od dana 30. srpnja 1996. god. (pravomoćno 1998. god.) o prestanku prava korištenja Ilirije d.d. na nekretnini Tenis centra Ilirija, moramo Vam istine radi skrenuti pozornost na činjenicu da u trenutku donošenja istog rješenja pravo korištenja više nije ni postojalo s obzirom da je Ilirija d.d. zakonito stekla vlasništvo na nekretnini Tenis centra nekoliko godina prije donošenja navedenog rješenja, odnosno stekla je vlasništvo temeljem Rješenja o pretvorbi društva Ilirija d.d., iz 1993. god., procjenom i unosom u temeljni kapital Ilirije d.d., izgrađenog i svrsi privedenog Tenis centra, sve sukladno Zakonu o pretvorbi društvenih poduzeća.

Upravo tom činjenicom je i prestalo „trajno pravo korištenja – relikt kvazi vlasništva imovine poduzeća iz socijalizma“ i to ne samo za objekt Tenis centar nego i za ostale izgrađene objekte Ilirije koji su procijenjeni u postupku pretvorbe i uneseni u temeljni kapital Ilirije. Primjera radi i za sve hotela Ilirije je Rješenjem o pretvorbi, odnosno zakonitom pretvorbom, također prestalo „pravo korištenja“, a Ilirija d.d. je postala vlasnikom izgrađenih objekata, a ne „famoznim“ Rješenjem grada Biograda na Moru.

I konačno Ilirija se upisala u zemljišne knjige vlasnikom ne samo nad Tenis centrom nego i ostalim izgrađenim objektima procijenjenim i unesenim u temeljni kapital i to također puno godina prije „famoznog Rješenja“ grada Biograda na Moru o oduzimanju prava korištenja.

Dakle, zaključno: „famozno“ Rješenje grada Biograda na Moru je doneseno u nezakonitom postupku, Grad Biograd je odlučivao o stvarima i pitanjima za koje nije imao nikakva zakonska uporišta, nikakva ovlaštenja i nadležnosti, pa samim time je i donio nezakonito, protupravno Rješenje koje ne proizvodi nikakve pravne posljedice po bilo koga i nema nikakve pravne učinke, kako onda, tako ni danas, i koje nije moglo biti, a niti danas može biti od utjecaja na zakonito stjecanje vlasništva Ilirije d.d. nad Tenis centrom.

3. Tvrdnja s pozivom na „samozvanog vještaka“ da je izgrađenost Tenis centra tek 25% je svjesna laž i obmana. Izgrađen je u cijelosti još prije 32 godine. Navedeno vještačenje se samo manjim dijelom odnosi na Tenis centar, a većim dijelom na zemljište koje je Grad Biograd silom oteo Iliriji od upravljanja, suprotno važećem Zakonu o turističkom zemljištu . O tome Vaši „obavještajci“ mudro šute i to je neka potpuno druga priča.

4. Što se tiče vrijednosti zemljišta od spektakularnih 25 mil Eur, imamo za obvezu reći tek toliko, da se na navedenom zemljištu, prema cijelo vrijeme a i danas važećem Prostornom planu grada Biograda na Moru, ništa više ne može graditi izuzev Tenis centra koji je izgrađen. Sve ostalo zemljište je zaštićena park šuma. Sapienti sat.

5. Slijedom naprijed iznesenog, Ilirija d.d. će kao i do sada, u nastavku sudskog postupka, ustrajati na svom pravu vlasništva na nekretnini koja u naravi predstavlja uređeni i izgrađeni kompleks teniskih igrališta s pratećim sadržajima u posjedu i vlasništvu Ilirije preko 33 godine.

6. I zaključno, što se nas tiče ovim smo „suđenje“ preko „Vaših“ medija po ovom pitanju i okončali.

S poštovanjem, 

Biograd na moru, 01.02.2022. god.

ILIRIJA d.d. Biograd na moru; po punomoćniku, odvjetnik Branimir Zorica

03. svibanj 2024 00:55