StoryEditorOCM
4 kantunaNA STADIONU 'TRI ZVONIKA PUNTAMIKE'

Reflektori kriju stanice; to je vjerojatno najveća koncentracija takvih zračenja na jednome mjestu u Zadru

30. listopada 2018. - 11:04
antene6-070918

Mario Paleka, predsjednik Mjesnog odbora Stanovi, koji je podržao inicijativu građana toga kvarta za uklanjanje baznih stanica teleoperatera s rasvjetnih stupova Nogometnog kluba Zadar, podnio je ostavku na funkciju predsjednika Nadzornog odbora NK Zadar zbog nespojivosti s funkcijom direktora Ureda Turističke zajednice Grada Zadra koju obnaša od 1. listopada.

– Nisam odustao od svojeg angažmana u toj inicijativi, iako nisam više predsjednik NO-a NK Zadar. Kao predsjednik Mjesnog odbora Stanovi, moram priznati da nemam povratnu informaciju mještana oko peticije. Znam da su prikupili veliki broj potpisa, ali počeo sam raditi na dužnosti direktora TZ-a Zadra i zbog obveza nisam pratio što se događa s tom inicijativom zadnja dva-tri tjedna. Dogovor je bio da se potpisana peticija pošalje meni i ja sam je trebao uputiti Nadzornom odboru NK Zadar. U zapisniku zadnje sjednice Nadzornog odbora stoji da je dogovoreno da Uprava kluba treba pozvati sva tri teleoperatera koji će u podjednakom iznosu financirati studiju štetnosti od utjecaja zračenja tih baznih stanica od strane agencije koja to izvodi. To sada treba nastaviti onaj tko će me naslijediti na mjestu predsjednika Nadzornog odbora NK Zadar, jer je tako jasno dogovoreno – kazao je Mario Paleka.

Vrtići i škole

Bazne stanice nalaze se na tri od ukupno četiri rasvjetna stupa NK Zadar, što je vjerojatno najveća koncentracija takvih zračenja na jednome mjestu u Zadru. Oko stadiona se nalaze brojne obiteljske kuće, a na obližnjim terenima svakodnevno se održavaju treninzi djece koja su izložena zračenju baznih stanica iako to zakon zabranjuje kad su djeca u pitanju. Osim toga, u blizini pravog "parka" baznih stanica na stadionu nalaze se vrtići i škole, koji su takođe u dosegu tih uređaja.

Na južnim rasvjetnim stupovima nalaze se dvije bazne stanice teleoperatera T-coma i VIP-a koje su postavljene još prije nekoliko godina, a ovoga ljeta postavljene su na trećem, sjevernijem rasvjetnom stupu i bazne stanice mreže Tele 2.

Slikovito rečeno, radi se o "tri zvonika Puntamike s baznim stanicama" na jednome mjestu pa su građani uplašeni zbog zdravlja s obzirom na to da bazne stanice u ovom slučaju zrače u trostrukoj koncentraciji. Paleka nam je još prije rekao kako je zbog toga kontaktirao i predsjednike okolnih mjesnih odbora Jazine II Nikolu Zorića i Smiljevac Ivicu Zdrilića, koji su se suglasili s njim oko zajedničke inicijative da se te bazne stanice uklone.
Dvije su bazne stanice postavljene puno ranije, u vrijeme mandata bivše uprave kluba, kad su primljena i novčana sredstva za te bazne stanice, za koja se u javnosti ne zna kolika su i kad su i za što utrošena. Do danas nije jasno kakav je ugovor sklopljen s teleoperaterima, radi li se o zakupu mjesta na rasvjetnim stupovima ili o prodaji vlasništva za instalaciju postrojenja, te tko je uopće odobrio njihovo postavljanje. Zadnji ugovor koji je potpisan za bazne stanice Tele2 navodno je sklopljen za mjesečni najam.

Nisu bili svjesni

Podizanje reflektora na stadionu NK Zadra 2008. godine financirao je Grad Zadar. Građani iznad čijih su glava podignute bazne stanice dugo toga nisu bili svjesni misleći da se radi o opremi za reflektore, a nezadovoljstvo je eskaliralo tek kad su antene osvanule i na trećem rasvjetnom stupu, tako da se na stadionu NK Zadar sada nalazi "galerija" svih baznih stanica triju vodećih hrvatskih teleoperatera. Baš poput crkava na Puntamici i Plovaniji, i Grad Zadar i NK Zadar potrudili su se, zbog u javnosti neutvrđene imovinske koristi, izložiti zdravlje vlastitih građana toga kvarta značajnim izvorima zračenja, a pitanje zbog čega su to učinili ostaje još uvijek bez odgovora.

NIKOLA ZORIĆ U to se ne želim upletati
– Podržat ću inicijativu građana, ali nije na meni da predvodim tu inicijativu u ime MO Jazine II ili bilo koga drugog. Čujte, činjenica je da je NK Zadar sklapao te ugovore i NK Zadar to treba riješiti, a ne mjesni odbori. Oni to u klubu trebaju riješiti između sebe i ja se u to ne želim upletati, a inicijativu građana koji traže svoja prava podržavam – rekao nam je predsjednik MO Jazine II Nikola Zorić.
27. travanj 2024 01:14