StoryEditorOCM
4 kantunaZA ZDRAVLJE SVIH

Rekordan iznos za novu opremu u zadarskoj bolnici! Ravnatelj Čulina: "Do kraja ove i u idućoj godini očekujemo još vrijednih uređaja"

Piše promo/zadarski.hr
10. prosinca 2021. - 09:45

U zadnjih mjesec dana zadarska Opća bolnica bogatija je za medicinsku opremu vrijednu preko šest milijuna kuna! U vrijeme kada zdravstveni sustva prolazi kroz jednu od najvećih kriza, pa i onu financijsku, ovo je važna vijest za najveću bolnicu na zadarskom području kojoj gravitiraju pacijenti od Gospića do Šibenika. Dio opreme bolnica je nabavila sama, iz decentraliziranih sredstava, dio je pokriven donacijama, a preko dva i pol milijuna osiguralo je Ministarstva zdravstva.

Upravo tim putem u bolnicu je stigao novi, potpuno digitalni uređaj za obavljanje RTG snimaka svih anatomskih regija. Ovo je prvi uređaj u Republici Hrvatskoj s programskom podrškom za detekciju pneumotoraksa asistiranom umjetnom inteligencijom. Vrijedan je 1.59 milijuna kuna, a nabavku je financiralo Ministarstvo zdravstva. Sredinom studenog, bolnica je u rad pustila i novi kirurški pokretni C-luk OEC One CFD 31, renomiranog svjetskog proizvođača GE Healthcare. Riječ je o najsuvremenijem uređaju ovakve vrste koji kirurzima Opće bolnice Zadar omogućuje oslikavanje u visokoj rezoluciji s izuzetno niskom dozom zračenja za pacijenta i medicinsko osoblje. Ukupna vrijednost nabavljenog uređaja je 1.061.250,00 kuna koje je također osiguralo Ministarstvo zdravsta.

Za potrebe Odjela za pedijatriju iz decentraliziranih sredstava nabavljen je najnoviji gastroenterološki stup vrijedan 1.016.778,83 kuna. Radi se o najmodernijem takvom uređaju u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj koji je prilagođen najmanjim pacijentima. Služba za kirurgiju dobila je kirurški kavitacijski ultrazvučni aspirator kojim je omogućen revolucionaran pristup kirurškom uklanjanju tumorskih tkiva abdomena i glave i to zbog korištenja napredne tehnologije, Ginekologija suvremeni 3D/4D ultrazvučni uređaj GE Healthcare Voluson S8 čija će upotreba znatno unaprijediti dijagnostičke postupke u opstetriciji i ginekologiji, a Urologija najnoviji dijagnostički color Doppler ultrazvučni uređaj s konveksnom, endokavitalnom i linearnom sondom koji će biti od velike pomoći u budućoj dijagnostici urogenitalnog sustava muškaraca i žena.

Sva ta oprema nabavljena je iz decentrailiziranih sredstava bolnice.

-Unatoč pandemiji koronavirusne bolesti koja već dugo traje i utječe na naš svakodnevni rad, zadarska bolnica kroz proteklo je vrijeme uspjela nabaviti više novih, suvremenih uređaja i opremu koja će pomoći u kvalitetnijem zbrinjavanju pacijenata, boljoj dijagnostici i smanjenju listi čekanja. Uz veliku pomoć Ministarstva zdravstva i našeg osnivača, Zadarske županije trudimo se osigurati što kvalitetnije uvjete našim pacijentima, ali i zdravstvenom osoblju. Zaista smo sretni i zadovoljni zbog brojnih donacija u posljednje vrijeme, a do kraja godine i u idućoj godini očekujemo još vrijedne opreme u OB Zadar - kaže ravnatelj bolnice, dr. Željko Čulina.

Pomoć iz Europske komisije

U sklopu projekta Europske komisije „Emergency Support Instrument“ zadarska bolnica nedavno je dobila vrijednu opremu za borbu protiv pandemije izazvane koronavirusom. Važnost ovog projekta je u vrijednom istraživačkom značaju koji će se postići kroz organizirani program za prikupljanje rekonvalescentne plazme od pacijenata koji su preboljeli koronavirus. Iz donacije Europske komisije kupljen je i novi UVD robot za dezinfekciju za potrebe provedbe rutinske, ali i protuepidemijske dezinfekcije visokorizičnih odjela vrijedan 470 tisuća kuna.

24. travanj 2024 06:55