StoryEditor
4 kantunaLISTA SRAMA POREZNIH DUŽNIKA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI

Rekorder je tvrtka propalog bosanskog poduzetnika koja duguje čak 80 milijuna kuna!

Piše AVŠ
4. studenog 2019. - 22:14
porez

Apsolutni rekorder na zadarskoj “listi srama” poreznih dužnika, koju je Ministarstvo financija objavilo sa zadnjih danom listopada, tvrtka je “Vanon d.o.o” prijavljena u Mandrama na Pagu koja državi duguje čak 80,3 milijuna kuna! Za tvrtku koja je 2005. godine osnovana na Trgovačkom sudu u Zadru i registrirana za poslove posredovanja u trgovini u Hrvatskoj i inozemstvu, do sada se u javnosti nije čulo gotovo ništa.

Ni u samim Mandrama, gdje smo jučer pokušali dobiti informaciju o njihovom poslovanju, za tu tvrtku ne znaju. Uvidom u registar vidi se da je osnovana stranim kapitalom, a kao jedini osnivač navodi se Samid Osmanović, bosanski poduzetnik koji je prije desetak godina slovio kao jedan od najvećih trgovaca željezom i naftnim proizvodima u Sloveniji. juna ku

U međuvremenu je bankrotirao i završio u zatvoru, a njegovo se ime danas spominje u nekoliko optužnica i sudskih postupaka za gospodarski kriminal i poreznu utaju i to u Sloveniji i Bosni. Osim na ovoj hrvatskoj, njegova druga tvrtka lani je bila vodeća na bosanskoj listi srama poreznih dužnika s dugom većim od četiri milijuna konvertibilnih maraka.

Osim Osmanovića, na listi porezne uprave koja je prvi put objavljena u srpnju 2012. godine i do sada je ažurirana pet puta, među prvih deset rangiranih u tri kategorije - pravne, fizičke osobe i građani - imena se nisu puno promijenila. Kao i iznosi koje duguju državi. Jer kako je riječ o tvrtkama koje zapravo nisu poslovno aktivne ili su u stečaju, postojeći dug koji imaju godišnje samo raste za iznos kamate.

Nakon “Vanon d.o.o”, druga tvrtka na listi je “Cleo trade d.o.o” kojoj je osnivač poljski Przemyslav Cezary Psiuk, a koja je odnedavno zavšila u stečaju. Registrirana je također za posredovanje u trgovini i prijavljena na adresi Polačišće u Zadru. Slijedi “Hotel Biograd” u vlasništvu Miljenka Mikulića sa 3,5 milijuna poreznog duga, tvrtka “Marjur“ sa 3,4 milijuna kuna dugovanja dok je na petom mjestu “Vulin d.o.o” iz Pakoštana s ukupno tri milijuna kuna duga.

Na toj listi više nema lanjskog “prvaka”, tvrtke Ostree koja je dugovala gotovo pet milijuna kuna i čiji je vlasnik Neven Badurina, koji čeka suđenje za gospodarski kriminal, a nema ni NK Zadar čije je dugovanje bilo preko 30 milijuna kuna.

Što se tiče druge liste, one fizičkih osoba odnosno obrtnika, na prvom je mjestu zadarski poduzetnik Veljko Tumpa s dugom od 2,2 milijuna kuna, a slijedi ga Mirko Volarić iz Biograda sa 1,8 milijuna. Treći je poznati zadarski odvjetnik Augustin Sudinja čiji dug je narastao na 1,7 milijuna. On nije jedini odvjetnik na ovoj listi, među prvih 20 tu su još Ivan Šalina, Senka Zuanović...

Četvrti na listi je Ivan Bukvić sa 1,5 milijuna kuna, a peti Klaudio Bašić iz Vira s dugovanjem od 1,4 milijuna.

Slično je stanje i na listi građana dužnika gdje je, i nakon najnovijeg ažuriranja, vodeći dug Nikice Čolaka od 20,3 milijuna kuna. Čolok je, poput tvrtke Vanon, široj javosti također potpuno nepoznata osoba iako je najveći dužnik već godinama. Prijavljen je u Benkovcu.

Kao i lani, slijedi ga Želimir Morović s dugom od osam milijuna kuna čiji je dug predmet sudskog postupka na Općinskom sudu u Zadru jer se sumnja da nakon preprodaje zemljišta u Istri nije platio porez. Na trećem mjestu liste dužnika nalazi se bivši direktor i većinski vlasnik Adrije u stečaju, Miodrag Lacić, s dugom od 7,8 milijun kuna. Peta je Vesna Herenda s Paga koja državi duguje 7,1 milijun kuna.

Slijede je Frane Mičić, vlasnik propalog obrta Auto Mičić sa 5,4 milijuna kuna, Jago Kozina, Fiorentino Marnika, Davor Buljan i nekadašnji paški dogradonačelnik Tino Herenda.

 

Izdvojeno

04. srpanj 2020 14:42