StoryEditorOCM
4 kantunaPRVE REAKCIJE

Rektor Faričić o istrazi protiv Dijane Vican: "Ovaj događaj zaista mi je s njom nespojiv!" Ne zna je li oštetila Sveučilište za 200.000 eura!

Piše AVŠ
6. studenog 2023. - 13:48

Rektor Sveučilišta u Zadru, prof.dr. Josip Faričić na toj je funkciji službeno zamijenio Dijanu Vican prije mjesec dana. Prije toga, tri je mandata bio prorektor i jedan od njezinih najbližinih suradnika. Za USKOK-ovu istragu saznao je jutros, kad su se njihovi službenici pojavili u sveučilišnom Centru “Stjepan Matičević” gdje je Vican bila ravnateljica nakon odlaska s mjesta rektorice.

- Vijest sam doznao iz medija i bio sam neugodno iznenađen. Bio sam njezin bliski suradnik osam godina te poznavajući njezinu kulturu rada i metode, ovaj mi je događaj s njom zaista nespojiv. Nadam se da će ova istraga dovršiti što prije i cjelovito, da istina i pravda što prije izađu na vidjelo.

Je li USKOK bio u zgradi Sveučilišta?

- Jutros su bili u uredu profesorice Vican u u sveučilišnom Centru “Stjepan Matičević” i, koliko znam, policija je u tom prostoru odradila potrebne izvide. Za sada od mene nije zatražena nikakva službena dokumentacija, a kada bude, državnim tijelima će biti dostavljeno sve ono što traže.

Neslužbene informacije govore kako je bivša rektorica, ne naplativši bankovnu garanciju jednoj od tvrtki koja se prijavila na natječaj za gradnju Kampusa, oštetila Sveučilište za 1,5 milijuna kuna?

- O onome što se za sada navodi u medijima zaista ništa ne znam niti imam bilo kakve spoznaje.

Je li tvrtka "Graditelj svratišta" radila na izgradnji Kampusa ili staroj Tehničkoj školi? Bili su ponuditelji na oba natječaja.

- Ne. Nisu gradili niti jedan od ta dva objekta iako je točno da su se prijavili na natječaj.

Tko je provodio taj natječaj?

- Sveučilište u Zadru, ali po jasno propisanoj proceduri natječajnog postupka koji mora biti javan i transparentan.

Kad ste zadnjih put vidjeli Dijanu Vican?

- Prije nekoliko dana, na jednoj sveučilišnoj prigodi.

Kako će se ova afera odraziti na zadarsko Sveučilište?

- Ovo svakako nije dobro, ali mi smo kompleksna ustanova sa 660 zaposlenih i 5000 studenata te nije moguće poistovjećivati cijelo Sveučilište s jednom problemskom situacijom. Isto tako, svjesni smo da je istraga koja uključuje potencijalnu inkriminaciju bilo kojeg člana akademske zajednice neugodnost. S obzirom da ne raspolažem svim informacijama o ovom slučaju, za sada mogu samo iskazati nadu da će ova istraga rezultirati pozitivnim ishodom za profesoricu Vican, a samim time i sa što manje loših implikacija za Sveučilište u Zadru.

04. svibanj 2024 22:30