StoryEditorOCM
4 kantunaNARODNIM MUZEJOM ZADAR BAVE SE MINISTARSTVA UPRAVE I PRAVOSUĐA

Renata Peroš predložena za ravnateljicu unatoč nalogu Ureda državne uprave da treba ispraviti nezakonitosti u natječaju!

Piše L.Burčul
2. lipnja 2019. - 22:25
Renata Peroš

Ured državne uprave u Zadarskoj županiji ocjenjivao je zakonitost Statuta Narodnog muzeja Zadar (NMZ), čije su odredbe koje se tiču uvjeta za izbor ravnatelja mijenjane u siječnju ove godine, te je utvrdio da su izmjene Statuta nezakonite.

Ured državne uprave Zadarske županije izdao je stoga mjeru po kojoj je Statut (odredbe vezane upravo uz izbor ravnatelja) „potrebno uskladiti s citiranim zakonima“.

„Slobodna Dalmacija“ je u posjedu cjelokupnog izvješća Ureda državne uprave, gdje se na dvije stranice navode i obrazlažu razlozi zbog kojih je Statut nezakonit.

Ovakvu mjeru Ured državne uprave izrekao je 8. svibnja.

- Od 3. do 11. travnja vrijedio je natječaj za ravnatelja Narodnog muzeja, napisan, naravno, temeljem izmijenjenog Statuta NMZ-a. Kako je Ured državne uprave utvrdio nezakonitosti i točno naveo što treba ispraviti, bilo je očekivano da se to u natječaju za ravnatelja i napravi – kaže županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač, koji je i zatražio ocjenu zakonitosti od Ureda državne uprave.

- U kojoj državi mi živimo? U državi u kojoj za jedne zakon vrijedi, a za druge ne? Dva natječaja NMZ-a sa takvim odredbama su poništena, ona za zaposlenje glasnogovornika i kustosa, ali, zanimljivo, natječaj za ravnateljicu je ostao. Zašto? Zato što su u škripcu s vremenom, jer će isteći godina dana da je Peroš vršiteljica dužnosti? – komentirao je Pupić Bakrač odluku Upravnog vijeća (UV) Narodnog muzeja, koje je prije nekoliko dana, ignorirajući naložene mjere Ureda državne uprave, Renatu Peroš predložilo za ravnateljicu. Konačnu odluku donosi Županijska skupština, no tamo HDZ sa koalicijskim partnerima ima dovoljno ruku da potvrdi predloženu odluku Upravnog vijeća o novoj ravnateljici Renati Peroš.

Predsjednica Upravnog vijeća NMZ-a Marina Dujmović Vuković izjavila je da se ona ne slaže pravnim tumačenjem koje je donio Ured državne uprave.

- Nekoliko dana prije takve odluke UV-a obratio sam se Uredu državne uprave, tražeći nadzor zakonitosti natječaja za izbor ravnatelja Muzeja. Jer, ako se ovaj natječaj provede bez usklađivanja sa zakonom kako je Ured naložio, upozorio sam da bi to bilo grubo kršenje ustavom zajamčenih prava i sloboda, naprosto diskriminacija. Jednostavno rečeno, odluka o izboru kandidata bila bi protuzakonita, a to se, evo i dogodilo – kaže Pupić Bakrač, koji je od Ureda državne uprave nadzor zakonitosti natječaja zatražio 24. svibnja (petak), a Upravno vijeće je odluku o imenovanju Peroš za ravnateljicu donijelo u ponedjeljak, 27. svibnja. Stoga prije imenovanja (prijedloga) Peroš za ravnateljicu, Ured nije ni imao kada provesti nadzor.

Očekuje se reakcija Ureda državne uprave Zadarske županije, ali i Sektora za upravnu inspekciju Ministarstva uprave, od kojeg je zatražen nadzor zakonitosti.

 

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA NA POTEZU
O svemu je obaviješteno i Ministarstvo pravosuđa (Uprava za kazneno pravo), od kojeg je Pupić Bakrač zatražio ocjenu zakonitosti ovako provedenog natječaja.
- Obavijestio sam ih o nadzoru kojega je proveo Ured državne uprave u Zadarskoj županiji i mjerama koje je Ured naložio, a koje nisu provedene. Sve sam poslao Ministarstvu. Zna se koji je redovan, pravni put osporavanja pravorijeka Ureda državne uprave i neću šutke promatrati kako netko pokušava izigrati ovlaštene institucije i njihove obvezujuće odluke – ustvrdio je Pupić Bakrač.
24. travanj 2024 20:33