StoryEditorOCM
4 kantuna‘IMAM INFORMACIJE‘

Renata Sabljar Dračevac: Linearni akcelerator će u zadarsku Opću bolnicu doći ubrzo, do kraja iduće godine

Piše L.B.
31. svibnja 2022. - 14:29

Renata Sabljar Dračevac, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku u Hrvatskom saboru, najavila je da će linearni akcelerator u zadarsku Opću bolnicu doći ubrzo.

Gdje će akcelerator biti postavljen, upitali smo zastupnicu, s obzirom da izgradnja Dnevne bolnice nije završena.

- Svakako će biti stavljen u zgradu Dnevne bolnice. Kad bude gotova. Prema mojoj informaciji, krenula su naručivanja nekih akceleratora iz druge omotnice Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Iz tog novca bit će plaćen i zadarski akcelerator – kazala je Sabljar Dračevac.

Poznato je da će iz tog izvora biti financirana nabavka akceleratora, ali koliko je siguran Zadar s obzirom da imamo županijsku bolnicu, a ne KBC?

- Zadar je apsolutno siguran. Kad je premijer Plenković u Zadru obećao da ćemo dobiti linearni akcelerator, nije to rekao „napamet“ niti ishitreno. Već tada se znalo iz kojeg izvora će biti plaćen i stavljen je na listu s ostalima. „Ostali“, to znači oni KBC-ovi kojima idu akceleratori, a za Zadar je predviđen dodatni. To je poznato. Što se tiče činjenice da Zadar ima županijsku bolnicu i da mu zakonski po tome ne pripada linearni akcelerator, možemo reći da je to, strogo gledajući, točno. Međutim, zadarskoj bolnici gravitira ogromno područje s vrlo velikim brojem onih kojima je akcelerator potreban, tako da je to iznimna situacija. Problemi s transportiranjem pacijenata na zračenje sa zadarskog područja su ogromni – istaknula je Sabljar Dračevac.

- Na moje direktno pitanje ministru zdravstva Berošu kada će Zadar dobiti akcelerator, kazao je da će to biti brzo – ustvrdila je.

image

Linearni akcelerator

Cropix

Ali Dnevna bolnica nije gotova…

- Dobro, do kraja slijedeće godine akcelerator će sigurno biti u Zadru. U međuvremenu, koliko mi je poznato, Opća bolnica Zadar raspisala je nekoliko specijalizacija potrebnih za to područje i za rad na akceleratoru, tako da sve bude spremno – rekla je predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

Uz to se osvrnula i na polemiku oko dodjele zgrade Doma županije, kada bude ispražnjena, Zadarskoj nadbiskupiji, rekavši da bi to bila vrlo loša odluka. Priklonila se onima koji bi u tu zgradu smjestili Glazbenu školu, sa svim odjelima.

Bivša predsjednica županijskog SDP-a Zadarske županije i bivša SDP-ovka, Sabljar Dračevac je koordinatorica udruge Socijaldemokrati za Zadarsku županiju i regionalna potpredsjednica za dalmatinsku regiju. Najavila je da će udruga postati politička stranka najkasnije do kraja ove godine. 

16. travanj 2024 12:18