StoryEditorOCM
4 kantunaSDP U BANANI

Renata Sabljar Dračevac "prijeti" Grbinu da će biti odgovoran za rezultat izbora, a Bungur joj sjedi u predsjedništvu ŽO i muž radi u njegovoj tvrtki!

Piše Marina Karlović Sabolić/Slobodna Dalmacija
19. prosinca 2020. - 17:58

Jedna mučna stranačka situacija konačno je privedena kraju.

Glavni odbor SDP-a raspustio je u subotu zadarsku županijsku organizaciju socijaldemokrata. Odluka je donesena uvjerljivom većinom glasova. „za“ raspuštanje bilo je 68 članova, a „protiv“ tek njih 5.

Izravni povod su dvije problematične situacije u kojima se zatekla predsjednica županijskog SDP-a Renata Sabljar Dračevac.

Prva je vezana uz nedavno uhićenje vlasnika Zadarske pivovare Branka Bungura zvanog Som. Bungur se, zajedno sa stečajnim upraviteljem njegove tvornice ribe Adria Draganom Bijelićem, našao na meti policije zbog optužbi da su – za naknadu od 10 tisuća kuna - vjerovnike izigrali za 11 milijuna kuna. To bi bila samo još jedna vijest iz rubrike gospodarskog kriminaliteta da Bungur nije član Predsjedništva županijske organizacije SDP-a u Zadru. Blizak upravo Renati Sabljar Dračevac.

Iblerov trg već otprije je upoznat sa optužbama jedne zaposlenice zadarske županijske organizacije SDP-a koja je tvrdila da su upravo Bungur i Sabljar Dračevac vršili mobbing nad njom, prijeteći da će joj suprug – inače zaposlen u Bungurovoj tvrtki – dobiti otkaz.

Uhićenje Bungura je, čini se, bila kap koja je prelila čašu. Očito procijenivši da bi šest mjeseci uoči lokalnih izbora stranka teško branila sve navodne nezakonitosti u kojima je uhvaćen član Predsjedništva županijske organizacije. Od pranja novca, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave do zlouporabe položaja i ovlasti.

Renata Sabljar Dračevac u svojem obraćanju Glavnom odboru nije se osvrtala na Bungurov slučaj, kao ni optužbe za mobbing. Umjesto toga, upozorila je predsjednika SDP-a Peđu Grbina da je on taj koji raspuštanjem tijela zadarske županijske organizacije preuzima odgovornost za ishod skorih lokalnih izbora.

Na što ju je jedan član Glavnog odbora upitao je li ona do sada preuzela odgovornost zbog gubitka dvaju izbora.

Povjerenik zadarskog županijskog SDP-a  biti će Erol Gaši, zadarski SDP-ovac koji je Renati Sabljar Dračevac bio protukandidat na unutarstranačkim izborima 2018. godine. Gaši je tada poražen, a sada dolazi na čelo županijskog SDP-a kao povjerenik koji će upravljati organizacijom socijaldemokrata uoči izbora za novog zadarskog župana.

U dugogodišnjem sukobu između zadarske županijske i zadarske gradske organizacije pobjedu su, čini se, na koncu ipak odnijeli SDP-ovci u gradu Zadru bliski Grbinovoj struji u SDP-u. Renata Sabljar Dračevac bila je jedna od glavnih zagovornika prvo Zlatka Komadine, a onda i Davora Bernardića u Dalmaciji, pa ovakav rasplet u SDP-u tumače kao daljnje učvršćivanje Grbinove vlasti unutar stranke.

"U slučaju Zagreba stavljamo svoj ego na stranu"

Peđa Grbin poručio je da još nije odlučeno hoće li SDP podržati Tomislava Tomaševića iz platforme Možemo kao kandidata za zagrebačkog gradonačelnika.

-Dok god razgovori traju neozbiljno je na ovaj način davati odgovor. Više sam puta rekao da u slučaju Zagreba stavljamo svoj ego na stranu i da nam je fokus ono to je najbolje za građane Zagreba. Onaj način koji će osigurati pobjedu na tim izborima i promjenu ove korumpirane, loše vlasti je za nas – dobar. I to razgovaramo s našim partnerima i to ćemo  predstaviti čim ti razgovori budu gotovi - poručio je predsjednik SDP-a.

29. rujan 2023 16:26