StoryEditorOCM
4 kantunaPODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DAMIRA MIŠKOVIĆA I NJEGOVOG OCA ŠIME

Riječkom tajkunu i predsjedniku NK Rijeka prijeti zatvor zbog bespravne gradnje na Pagu!

Piše AVŠ
14. veljače 2019. - 21:49
mišković vila kuća pag

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je optužnicu protiv Damira Miškovića, poznatog riječkog poduzetnika i vlasnika NK Rijeka, njegovog oca Šime i izvođača radova jer su u Miškovićima na Pagu izgradili velebno zdanje s bazenom i pritom napravili privatnu rivu i privezište na pomorskom dobru.

Iako su bili svjesni da se na obalnom pojasu u pomorskom dobru ne smije graditi, Miškovići su od sredine ožujka 2014. do veljače 2017. godine sa tvrtkom “TEH gradnja” iz Zagreba ugovorili izgradnju obiteljske kuće na zemljišnoj čestici u Dinjiški, u do tada netaknutoj uvali Mlinarice. Međutim, paralelno s gradnjom kuće izgradili su ogradni zid I obalnu šetnicu dugu 180 i široku tri metra, na koju su kasnije stavili rampu, dva mola u moru, betonski plato sa stepenicama i kameni nasip, dva dodatna betonska stubišta, prizemnu građevinu površine 100 m2, kao i stubište s platoom. Sve to napravili su bez prethodnog ishođenja građevinske dozvole od nadležnog Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te usprkos rješenju Lučke kapetanije Zadar od 11. studenoga 2015. kojim su tvrtki “TEH gradnja” zabranjeni radovi! Ukratko rečeno, Miškovići su zajedno sa svojim izvođačima, protivno propisima, izgradili građevinu u području koje je proglašeno područjem od posebnog interesa za državu, stoji u optužnici.

Stanovnici Miškovića u zadnjih su pet godina više puta prosvjedovali zbog ove gradnje. Prvo zbog buke usred turističke sezone, kada je gradnja zabranjena, a kasnije zbog činjenice da je Mišković bespravnim betoniranjem morske obale, koju je prethodno prisvojio, praktički uništio do tada netaknutu kamenitu uvalu koja je mještanima služila kao plaža. Mišković je, inače, porijeklom iz tog mjesta na otoku Pagu, a u optužnici stoji da je menadžer sa srednjom stručnom spremom i prebivalištem u Nigeriji.

Iako je naručitelj izgradnje formalno bio otac Šime Mišković, istražitelji su iz poslovanja građevinske tvrtke otkrili kako je puno veći iznos na njihov račun stizao od sina Damira, što se očito odnosi na obimne građevinske radove popisane optužnicom.

Zbog svega navedenog, zamjenik općinskog državnog odvjetnika Igor Vulić zatražio je da se optuženim Miškovićima izrekne kazna zatvora u trajanju od jedne godine, uz izricanje uvjetne osude s rokom kušnje od dvije godine, uz solidarnu obvezu da sruše protupravnu gradnju i obalu dovedu u prvobitno stanje. Za tvrtku koja je izvodila radove, “TEH gradnju" d.o.o. traži se kazna od milijun kuna.

U vrijeme dok je trajala istraga, nitko od osumnjičenika nije želio iznositi obranu, međutim, inspekcijski nadzori Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, kao rješenja i zapisnika Lučke kapetanije Zadar i Uprave za inspekcijske poslove Zadra, bili su dovoljan dokaz za osnovanu sumnju da su počinili kazneno djelo.

- Bespredmetan alibi koji okrivljenicima pokušavaju dati mještani, iz također citiranog rješenja Upravnog odjela za provedbu dokumenata, prostornog uređenja i gradnje Zadarske županije vidljivo je da je odbačen zahtjev Grada Paga za izdavanje lokacijske dozvole za građenje – uređenje obale u Miškovićima, na više čestica među kojima su navedene i čestice iz inkriminacije, stoji u optužnici.

Naime, osim terena koje su imali u svom vlasništvu, dobar dio zemljišta Miškovići su „okrupnili“ otkupom od susjeda, uglavnom svojih rođaka i prijatelja. Kada je uhvaćen na djelu, Mišković je prvo rekao kako "ne gradi on, nego njegov otac", a kasnije i to da "mjesni odbor uređuje plažu i šetnicu uz more”.

Miškovići su prvi put prijavljeni u srpnju 2015. godine i to zbog kršenja Zakona o gradnji koji lokalnim jedinicama dozvoljava da odrede period godine u kojemu se ne smiju izvoditi zemljani radovi i radovi na izgradnji konstrukcije građevine. Naime, zabrana radova traje od sredine lipnja do sredine rujna, a teška mehanizacija na Miškovićevom imanju djelovala je usred srpnja. Komunalni redari na teren su izašli tek nakon što su se mediji počeli baviti ovim slučajem, a mještani su optuživali kako riječki poduzetnik ima poseban status kod lokalne vlasti zbog financijskog pomaganja i velikog utjecaja.

Nakon toga, u prosincu 2016. godine, inspektor Lučke kapetanije u Zadru pokrenuo je optužni prijedlog zbog "naknadne gradnje dodatnih 30 metara betonskog potpornog zida i šetnice na pomorskom dobru, usprkos zabrani gradnje na tom dijelu obale, koja je izvedena bez ikakvih potrebnih odobrenja, te također i zbog priključenja dijela pomorskog dobra privatnoj parceli koja se nalazi iznad obale, i u vlasništvu je okrivljenika".

Godinu dana kasnije, služba krim policije PU zadarske podnijela je protiv Miškovića kaznenu prijavu zbog kaznenog djela protupravne gradnje koja je sada rezultirala i optužnicom.

ANA VUČETIĆ ŠKRBIĆ


 


 


 


 

 

 

19. travanj 2024 09:34